Granola házilag, ami ragyogóbbá tesz, mint a highlightered

Ez a granola recept a tökéletes választás, ha egészségesen indítanád a napod! A granola házilag pikk-pakk elkészül és bátran állíthatjuk, hogy finomabb, mint a bolti változat. Ráadásul a kedvenc hozzávalóiddal remekül személyre szabhatod, sokáig eláll, így mindig kéznél lesz, ha egy tápláló reggelire vagy gyors nassolnivalóra vágysz.
A házi granola recept mindössze egy óra alatt elkészíthető. Lehet, hogy ez elsőre soknak tűnik, de gondolj bele: ha készítesz egy nagy adaggal, akár egy hónapra előre megvan az egészséges reggelid! Nem kell többé azon törnöd a fejed, hogy mit egyél. Ha pedig teli hassal indulsz neki a napnak, kisebb az esélye, hogy az egészségtelen ételek széles tárháza elcsábítson. Ez a granola recept azért is szuper, mert egyszerre ropogós és puha és tökéletes balanszban vannak benne az édes és sós ízek. Remekül variálható, de önmagában is isteni!
Ha egyszer elsajátítod az arányokat és az elkészítés menetét, ez a recept remek alap lesz ahhoz, hogy megalkosd a saját, személyre szabott granoládat. Ebből a mennyiségből egy nagyobb tepsinyi házi granola készíthető:
200 g nagy szemű zabpehely
40 g cukrozatlan kókuszpehely
40 g durvára vágott nyers pekándió
40 g durvára vágott dió
50 g barna cukor
30 g apróra vágott aszalt sárgabarack
40 g mazsola
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
4 evőkanál juharszirup
1/2 teáskanál durva szemű só
1/2 teáskanál vaníliakivonat
1/4 teáskanál őrölt fahéj
Tipp: bátran használd a kedvenc dióféléidet a saját granoládhoz! Egy dologra figyelj: nyers, nem pörkölt dióféléket válassz.
- Melegítsd elő a sütőt 150 °C-ra. Bélelj ki egy nagy, 46 × 33 cm-es tepsit sütőpapírral.
- Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, kókuszpelyhet, pekándiót, diót, barna cukrot, olajat, juharszirupot, sót, vaníliát és fahéjat. Forgasd össze alaposan, hogy minden hozzávalót egyenletesen bevonjon az olaj és az édesítőszer keveréke. Öntsd a keveréket az előkészített tepsire, majd egy spatula segítségével nyomkodd le téglalap formára. A tepsi szélein hagyj 2-2 centiméter helyet.
- Süsd a granolát 15 percig, majd vedd ki a sütőből. Törd fel a téglalapot, forgasd át a granolát, és formáld vissza téglalap alakúra. Ez a lépés segíti a ropogós kis szélek kialakulását, amiért mindenki rajong!
- Süsd tovább még kb. 30 percig, amíg világos aranybarna színe nem lesz. Ha még kicsit világos, keverd át újra, és süsd további 3–5 perces lépésekben.
A juharszirup és a barna cukor könnyen megéghet, ezért a sütés végén maradj a sütő közelében, és 3–5 percenként ellenőrizd a granolád. A granola csak kihűlés után lesz igazán ropogós. Ezért a sütési időt a színe alapján állapítsd meg. Akkor van kész, ha szép aranybarna.
- Végül vedd ki a sütőből és hagyd 10 percig hűlni.
- Törd kisebb darabokra, majd óvatosan keverd bele az apróra vágott aszalt sárgabarackot és a mazsolát. Hagyd teljesen kihűlni.
Tipp: Miután teljesen kihűlt, légmentesen zárható dobozban vagy zipzáras tasakban tárold, hűvös helyen, a konyhapulton vagy a szekrényben. Így akár 2 hétig is eláll.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.