egészséges életmód granola recept táplálkozás reggeli
El sem tudod képzelni a napot egy tápláló, egészséges és finom reggeli nélkül? Akkor ez a recept neked szól! A granola házilag gyorsabban összeállítható, mint hinnéd! Mutatjuk, hogyan készítsd el.

Ez a granola recept a tökéletes választás, ha egészségesen indítanád a napod! A granola házilag pikk-pakk elkészül és bátran állíthatjuk, hogy finomabb, mint a bolti változat. Ráadásul a kedvenc hozzávalóiddal remekül személyre szabhatod, sokáig eláll, így mindig kéznél lesz, ha egy tápláló reggelire vagy gyors nassolnivalóra vágysz.

Granola házilag
Granola házilag. A tápláló és egészséges reggeli, hogy igazán jól induljon a napod! 
Forrás: Shutterstock

Így készül a granola házilag

A házi granola recept mindössze egy óra alatt elkészíthető. Lehet, hogy ez elsőre soknak tűnik, de gondolj bele: ha készítesz egy nagy adaggal, akár egy hónapra előre megvan az egészséges reggelid! Nem kell többé azon törnöd a fejed, hogy mit egyél. Ha pedig teli hassal indulsz neki a napnak, kisebb az esélye, hogy az egészségtelen ételek széles tárháza elcsábítson. Ez a granola recept azért is szuper, mert egyszerre ropogós és puha és tökéletes balanszban vannak benne az édes és sós ízek. Remekül variálható, de önmagában is isteni!

Ragyogó arcbőrre vágysz? Próbáld ki ezt a 3 hozzávalós bőrszépítő zöld turmixot

Egészséges granola recept hozzávalók

Ha egyszer elsajátítod az arányokat és az elkészítés menetét, ez a recept remek alap lesz ahhoz, hogy megalkosd a saját, személyre szabott granoládat. Ebből a mennyiségből egy nagyobb tepsinyi házi granola készíthető:

200 g nagy szemű zabpehely

40 g cukrozatlan kókuszpehely

40 g durvára vágott nyers pekándió

40 g durvára vágott dió

50 g barna cukor 

30 g apróra vágott aszalt sárgabarack

40 g mazsola 

4 evőkanál extra szűz olívaolaj

4 evőkanál juharszirup

1/2 teáskanál durva szemű só

1/2 teáskanál vaníliakivonat

1/4 teáskanál őrölt fahéj

Tipp: bátran használd a kedvenc dióféléidet a saját granoládhoz! Egy dologra figyelj: nyers, nem pörkölt dióféléket válassz.

Hasi zsír ellen: ezzel a trükkel a reggeli zabkása igazi zsírégetővé válik

Miért tesz jót a bőrödnek a házi granola?

  • A zabpehely és a diófélék tele vannak antioxidánsokkal, amelyek segítenek megvédeni a bőrt a káros szabadgyököktől.
  • A pekándió és a dió értékes omega-3 zsírsavakat tartalmaz, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak és támogatják a bőr egészségét.
  • A granolában lévő magvak és gabonafélék E-vitamint, cinket és B-vitaminokat biztosítanak, amik elősegítik a bőr regenerálódását és hidratáltságát.
  • Rosttartalma támogatja az emésztést, a jó emésztés pedig hozzájárulhat a tiszta, ragyogó bőrhöz, mivel segít eltávolítani a méreganyagokat.
  • A házi készítésű granolával elkerülheted a bolti termékekben gyakran előforduló mesterséges anyagokat, melyek bőrproblémákat válthatnak ki.
Ettől a 3 teától úgy nézel majd ki, mintha botoxoltattál volna - Jobban fokozzák a kollagéntermelést, mint a drága krémek

Házi granola készítése

- Melegítsd elő a sütőt 150 °C-ra. Bélelj ki egy nagy, 46 × 33 cm-es tepsit sütőpapírral.
- Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, kókuszpelyhet, pekándiót, diót, barna cukrot, olajat, juharszirupot, sót, vaníliát és fahéjat. Forgasd össze alaposan, hogy minden hozzávalót egyenletesen bevonjon az olaj és az édesítőszer keveréke. Öntsd a keveréket az előkészített tepsire, majd egy spatula segítségével nyomkodd le téglalap formára. A tepsi szélein hagyj 2-2 centiméter helyet.
- Süsd a granolát 15 percig, majd vedd ki a sütőből. Törd fel a téglalapot, forgasd át a granolát, és formáld vissza téglalap alakúra. Ez a lépés segíti a ropogós kis szélek kialakulását, amiért mindenki rajong!
- Süsd tovább még kb. 30 percig, amíg világos aranybarna színe nem lesz. Ha még kicsit világos, keverd át újra, és süsd további 3–5 perces lépésekben. 

A juharszirup és a barna cukor könnyen megéghet, ezért a sütés végén maradj a sütő közelében, és 3–5 percenként ellenőrizd a granolád. A granola csak kihűlés után lesz igazán ropogós. Ezért a sütési időt a színe alapján állapítsd meg. Akkor van kész, ha szép aranybarna.

- Végül vedd ki a sütőből és hagyd 10 percig hűlni.

- Törd kisebb darabokra, majd óvatosan keverd bele az apróra vágott aszalt sárgabarackot és a mazsolát. Hagyd teljesen kihűlni. 

Tipp: Miután teljesen kihűlt, légmentesen zárható dobozban vagy zipzáras tasakban tárold, hűvös helyen, a konyhapulton vagy a szekrényben. Így akár 2 hétig is eláll.

Ezt a nyári salátát edd, ha nemcsak éveket fiatalodnál, de karcsúsodnál is – Egyszerű, gyors és isteni finomRagyogó arcbőrre vágysz? Próbáld ki ezt a 3 hozzávalós bőrszépítő zöld turmixotHihetetlen! Ez az 5 dolog történik, ha minden nap görög joghurtot eszel

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.