ENSZ: "Megfékezhető a majomhimlő terjedése Európában"

Forrás: AFP/Cynthia S. Goldsmith -
majomhimlő ENSZ
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megfékezhető a majomhimlő terjedése Európában - jelentette ki kedden Hans Kluge, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) európai regionális igazgatója.

Biztató jelzések vannak arra, hogy az új esetek száma egy sor európai országban, így Franciaországban, Németországban, Portugáliában, Spanyolországban és Nagy-Britanniában is hétről-hétre apad, sőt - az oltóanyaghiány ellenére - az Egyesült Államok egyes térségeiben is csökkenés tapasztalható - mondta.

"Úgy véljük, hogy az európai régióban fel tudjuk számolni a folyamatos emberről emberre való terjedést. Sürgősen meg kell erősítenünk az intézkedéseket, hogy közelebb kerülhessünk a terjedés felszámolásához"

- emelte ki Kluge.

ENSZ: "Megfékezhető a majomhimlő terjedése Európában" Forrás: AFP/Cynthia S. Goldsmith

Catherine Smallwood, a WHO európai részlege majomhimlővel foglalkozó csoportjának vezetője szerint a fertőzés terjedésének lassításában egyebek között olyan tényezők játszanak közre, mint a korai felismerés és a páciensek elkülönítése, valamint a viselkedési szokások megváltoztatása. Mindemellett arra is utalnak jelek, hogy az emberek, különösen a bizonyos kockázati csoportokhoz tartozó meleg férfiak jól tájékozottak, ami a fertőzést illeti - tette hozzá.

Az Afrika egyes részein évtizedek óta ismert, ritkán előforduló majomhimlő május óta Európában, Észak-Amerikában és más térségekben is terjed. A WHO július 23-án jelentette be, hogy a majomhimlő terjedése egészségügyi szempontból immár "rendkívüli helyzetet" eredményezett, amelyet álláspontja szerint globális vészhelyzetnek kell tekinteni. Időközben 47 600-nál is több esetet tartanak nyilván a világ 96 országában.

A majomhimlővel kapcsolatos cikkeink megtekintéséhez kattints ide.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.