Tisztítsd télen is zöld smoothie-kkal a tested és a lelked - 3+1 ok, hogy miért fogyassz zöld turmixot minden reggel

Forrás: Shutterstock/Rosshelen -
smoothie egészség turmix zöld
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ebben a hideg időszakban többen tapasztalhatják a szorongás vagy a depresszió jeleit. Ezeket a problémákat legtöbben vényköteles gyógyszerekkel, terápiával vagy a kettő kombinációjával orvosolják. Azonban érdemes a természetes gyógymódokat is figyelembe venni, ilyen például a zöldségekkel dúsított smoothie, ami azon túl, hogy tisztít, méregtelenít, még a mentális egészséget és a fókuszt is javítja, az elkészítéséhez pedig csak egy turmixra van szükségünk. Íme 3+1 ok, hogy miért érdemes minden reggelt zöld turmixszal indítani - a szakértő tippjeivel.

A gyümölcsökben és a zöldségekben rengeteg vitamin és antioxidáns dúskál, turmix formájában pedig többfajta izgalmas frissítőt is elkészíthetünk. A turmixolás hatékony és kényelmes módja annak, hogy gyümölcsökből és zöldségekből készített smoothie-kat fogyasszunk. Különösen érdemes a zöld zöldségekre, esetleg gyümölcsökre fókuszálni, mint például a kivi, a spenót, a sóska, az uborka, a saláta, a káposzta, a brokkoli és az avokádó.

1. Klorofillban gazdag

A zöld turmixok klorofillban gazdagok, ami köztudottan erősíti az immunrendszert, tisztítja a vért és megfiatalítja a szervezetet. Többek között ezek miatt tartják az emberi szervezet kiváló energiaforrásaként.

A zöld turmixok klorofillban gazdagok, ami köztudottan erősíti az immunrendszert Forrás: Shutterstock/Alexis C

„A zöld zöldségekben magas mennyiségben vannak tápanyagok, ásványi anyagok, vitaminok és antioxidánsok. A klorofill az egyik legerősebb természetes méregtelenítő, a zöld leveles növények pedig sok klorofillt tartalmaznak, ezért érdemes klorofillban gazdag növényeket vagy klorofill tartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztani. Jelentősen csökkenti az étvágyat, számos diéta és fogyókúra egyik alappillére, kivezeti a szervezetből az évek során felhalmozódott, lerakódott káros nehézfémeket, így védi testünk működését és a nyirokrendszerünket is" - tette hozzá Gyöngyösi Szilvia fitneszedző, fitnesziskola tulajdonos.

2. Javítja a mentális egészséget és a fókuszt

A leveles zöldségekben nagy mértékben található antioxidáns és karotinoid, amelyek az emberi agyra vannak jótékony hatással. Tele vannak B-vitaminokkal is, amelyek bizonyítottan javítják a memóriát, a fókuszt, valamint az agy egészségét és működését. Folsavban is gazdagok, amely támogatja a mentális és lelki egészséget, valamint kiváló hangulatjavító.

A kutatók úgy vélik, hogy a különböző gyümölcsökből és zöldségekből származó vitaminok és ásványi anyagok védelemmel lehetnek a mentális egészségre. Egy kutatásból kiderült, hogy egy 27, hangulatzavarban szenvedő felnőtt részvételével végzett 3 hónapos vizsgálat során minden nap legalább 946 ml gyümölcs- és zöldséglevet fogyasztottak a résztvevők. Az eredményekből kiderült, hogy a tüneteik javultak, jobb alvást, megnövekedett energiaszintet, valamint jobb memóriát és koncentrációt is eredményezett a 3 hónapos gyümölcs-és zöldséglé kúra.

Javítja a mentális egészséget és a fókuszt Forrás: Shutterstock/Rosshelen

3. Segíti az emésztést és az általános anyagcsere-működést

A gyümölcslevektől eltérően a zöld turmixok esetében érdemes a zöldség vagy a gyümölcs minden részét felhasználni, hogy minden rost és tápanyag belekerüljön az italba. A rostok nélkülözhetetlenek a vastagbél jó egészségéhez, és a teljes bélrendszert is rendben tartják.

+1. Elősegíti a természetes fogyást

A zöld turmixok tele vannak tápanyagokkal, és nagyon alacsony kalóriatartalmúak. Tartalmazzák azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, egészséges szénhidrátokat, rostokat és alacsony zsírtartalmú teljes értékű élelmiszereket, amelyekre szükség van a gyors, biztonságos és hatékony fogyáshoz anélkül, hogy éheznénk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.