Nem viselsz zoknit alváshoz? Kellene, ugyanis az orgazmust is könnyebben érheted el így

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Irina Gutyryak/Shutterstock. No use without permission./Irina Gutyryak -
zokni magazin egészség alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egészen biztos, hogy a zokni viselése az ágyban megosztja az embereket, már abban az értelemben, hogy az emberek egyik fele el sem tudná képzelni az alvást nélküle, míg másokat elborzaszt a gondolat, hogy a lábukra húzzanak bármit is az ágyban. Pedig a zokni viselésének több előnye is van, az első például az, hogy jobban alszunk, ha van rajtunk.

Ha máskor nem is, a hidegebb időkben azért sok ember húz a lábára zoknit, mielőtt befeküdne az ágyba, de vannak, akik egész évben szeretik a lábukat melengetni. Lehet, hogy ez egyeseknek furcsának tűnik, de az egészségre kifejezetten előnyös hatásai vannak annak, ha nem csupasz lábakkal hajtjuk álomra a fejünket. Szakértők szerint a lábunk melegen tartása elősegíti a test belső hőmérsékletének a szabályozását, ez pedig gyorsabb elalvást biztosít.

Ezzel szemben a hideg lábak álmatlan éjszakákat okozhatnak. Amellett, hogy az álomba merülés is nehezebb így, akár fel is ébredhetünk arra, hogy fázunk. Azt pedig mind tudjuk, hogy a kipihentség kifejezetten fontos az agy és a test normális működéséhez. Kielégítő alvás nélkül sok betegség alakulhat ki a szervezetünkben, de a fáradtság kihat a koncentrációs képességünkre, a memóriánkra, a hangulatunkra is.

Ha hosszú idő telik el így, akkor olyan komolyabb betegségek kialakulásának az esélye is nő, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy éppen a magas vérnyomás, de a mentális egészségünkre sincs jó hatással a kialvatlanság. Persze az alvászavarnak sok oka lehet; a hosszú ideje fennálló problémákkal mindenképpen szakértőhöz kell fordulni, de kipróbálhatjuk – ha eddig még nem tettük – hogy zoknit húzunk, mielőtt lefeküdnénk, hiszen más előnyökkel is jár a láb melegen tartása.

Az egészségre kifejezetten előnyös hatásai vannak annak, ha nem csupasz lábakkal hajtjuk álomra a fejünket Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Irina Gutyryak/Shutterstock. No use without permission./Irina Gutyryak

A Raynaud-szindróma megjelenését is csökkentheti

A Raynaud-szindróma olyan tünetegyüttes, amelynél a végtagokban keringészavar áll be, a kezek és a lábak véráramlása csökken, emiatt az ujjak és a lábujjak hidegek, zsibbadnak, fehér vagy kékes színre váltanak. Az ágyban való zokni viselése megakadályozhatja a szindróma megjelenését vagy csökkentheti a tüneteket azáltal, hogy melegen tartja a lábát és javítja a vérkeringést.

Csökkenti a hőhullámokat

A hőhullámok a leggyakoribb tünetek, amelyeket a menopauzán áteső nők tapasztalnak. Ez a hirtelen melegérzés általában a legintenzívebben az arcon, a nyakon és a mellkason fordul elő. A forróság fokozott izzadást és szívdobogást is eredményezhet. Ha a test túl sok hőt ad le, az hidegrázást okozhat. A zokni viselése azonban segíthet egyensúlyban tartani a testhőmérsékletet az éjszaka folyamán, és így megakadályozhatja a hőhullámokat.

A zokni viselése azonban segíthet egyensúlyban tartani a testhőmérsékletet az éjszaka Forrás: Shutterstock/Cast Of Thousands

A repedezett sarkak ellen is hatásos

Ha pamutzoknit viselünk éjszakára, és bekenjük a sarkunkat előtte valamilyen bőrpuhítóval, azzal a lábunk szépségéért is sokat teszünk. Ugyanis a zokni segíti a hidratáló anyagok felszívódását, és megakadályozza a sarkak kiszáradását.

Növeli az orgazmus elérésének esélyét

Egy tanulmány szerint azok a párok, akik zoknit viselnek az ágyban, nagy valószínűséggel érik el az orgazmust a szex során. A kutatók a szexuális tevékenység során vizsgálták az agyi reakciókat: ekkor fedezték fel szinte véletlenül, hogy a hideg lábak elrettentőek lehetnek, a zokni viselése azonban 30 százalékkal növelte az orgazmus elérésének képességét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.