A közvélekedés szerint a hüvelyszárazság csak az idősebb korosztályt érinti, de ez nem igaz. Érintettek lehetnek a fiatal nők is, aminek számos oka van. Az intim panasz kialakulhat például a tartós stressz vagy egy drasztikus diéta következményeként, a szülés után és szoptatás alatt pedig kifejezetten gyakori jelenség. Először ártalmatlan kis fertőzésnek tűnhet, pedig nem kórokozók okozzák: a lecsökkent ösztrogénhormonszint az oka a kialakult hüvelyszárazságnak, illetve az irritációnak, ami miatt egyre fájdalmasabbak lesznek az együttlétek, ami akár a párkapcsolatunkat is veszélybe sodorhatja.

Nem feltétlenül jó élmény a szülés utáni első szex

Minden édesanya életében egy csoda a gyermeke születése, de vannak, akik már a terhességük alatt megfogadják: nem hagyják, hogy a baba érkezése rányomja a bélyegét a párkapcsolatukra. Az első hat hétben amúgy is tilos a szex, de sokan alig várják már, hogy újra összebújhassanak a párjukkal. Bár erről senki sem szeret beszélni, gyakran előfordul, hogy a baba születése után már nem élvezzük úgy a szexet, mint előtte. A hosszú, szenvedélyes együttlétek hirtelen fájdalmas erőlködéssé válhatnak, és ilyenkor a legtöbb nő megijed, hogy a gyermekszüléssel talán benne ment tönkre valami, amit már soha nem lehet helyrehozni. A sok kudarcélmény, fájdalom könnyen odáig vezethet, hogy egy idő után hárítják partnerük közeledését, és inkább a gyermek körüli teendőkre összpontosítják minden energiájukat – a párkapcsolatuk pedig megsínyli ezt.

A szülés utáni hüvelyproblémák okai

A szülés után átmeneti hormonhiányos állapot alakul ki

A várandósság alatt sok minden megváltozik a testünkben, például fokozódik az ösztrogén és a progeszteron termelése, míg a szülés után ez drasztikusan lecsökken. Ráadásul a szoptatás időszakában megemelkedik a tejelválasztást segítő hormon (prolaktin) szintje és tovább csökken az ösztrogénszint. A hormonhiány által kiváltott egyik leggyakoribb panasz a hüvelyszárazság, amely megkeserítheti a mindennapokat, nehézkessé, fájdalmassá teheti az együttléteket.

Forrás: Shutterstock

A természetes szülés során sérülhet a hüvelyhám

A természetes szülés fizikailag is igénybe veszi az intim területet. Miközben a baba világra jön, a hüvelyfalon kisebb sérüléseket, horzsolásokat okozhat. Ezek a legtöbb esetben maguktól gyógyulnak, a gyógyulás azonban időigényes és nem mindig fájdalommentes. A gátmetszésen átesett anyukáknak már az ülés is kellemetlen lehet, amin még tovább ront a hüvelyszárazság és az irritáció érzése. Nem beszélve arról, hogy a sérült hüvelyben sokkal könnyebben alakulhat ki enyhe gyulladás, illetve hüvelyfertőzés.

Kitágult hüvely
A hüvelyduzzanat általában néhány napon belül elmúlik, azonban a hüvely fala a szülés előtti állapothoz képest lazább marad. A hüvely bár sosem nyeri vissza szülés előtti formáját, az állapot javítható. A medencefenéki torna, illetve a Kegel-gyakorlatok nemcsak a hüvely izomzatának erősítésére alkalmasak, hanem a vizeletinkontinenciát is segíthetnek megelőzni. Mindezeken felül pozitív hatással vannak a szexuális életre. Azoknak a nőknek, akik a kitágult hüvelyük miatt bárminemű kellemetlenséget tapasztalnak, érdemes felkeresni kezelőorvosukat.

Vérzés, váladékozás
A szülés utáni váladékfolyás normálisnak tekinthető, amennyiben eleinte élénkpiros színű, majd fokozatosan halványodva megszűnik. Az úgynevezett lochia (vagy gyermekágyi folyás) nyálkát, fehérvérsejtet, szövettörmeléket és vért tartalmaz. Elsősorban a szülés után 24 órával jellemző, de tapasztalták már 12 héttel szülés után is. A bőséges, friss vérzés azonnali orvosi ellátást igényel, mivel szülés utáni vérzésre, illetve méhatóniára (a méh nem megfelelő összehúzódására) utalhat. Egyes források szerint a szülés utáni vérzés világszerte az anyai halálozás vezető oka.

Melyek a hüvelyszárazság leggyakoribb tünetei?

A hüvelyszárazság onnan ismerhető fel a legkönnyebben, hogy a szeretkezés során alig keletkezik hüvelyváladék, így az együttlét fájdalmassá válhat akár mindkét fél számára. Továbbá a mindennapokban jelentkező égő, feszítő érzés, érzékenység, irritáció, kipirosodás és diszkomfortérzet is utalhat a hüvelyszárazságra.

Mit tehetünk?

Bár a legtöbb anyukának ebben az időszakban az a legfontosabb, hogy minden tőle telhetőt megadjon a kisbabájának, attól még ezt az állapotváltozást sem érdemes a szőnyeg alá söpörni. A panaszokon a gyógyszertárakban recept nélkül kapható hormonmentes, hüvelyben alkalmazható, a hüvelyhámot hidratáló, regeneráló készítmények segíthetnek, ha azonban az otthoni kezelés nem bizonyul elég hatékonynak, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk. Tartsuk szem előtt, hogy a szülés utáni hüvelyszárazság átmeneti állapot, de a fájdalom és a diszkomfortérzés rányomhatja a bélyegét a szexuális életünkre, és kezeletlenül a hüvelyfertőzések vagy húgyúti problémák gyakoribbá válásához vezethet.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina patikában recept nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!