Fiatalkorban hüvelyszárazság? A probléma nem csupán a középkorúakat érinti

Forrás: Shutterstock -
ösztrogén szex szülés CIKATRIDINA2023 hüvelyszárazság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A közvélekedés szerint a hüvelyszárazság csak az idősebb korosztályt érinti, de ez nem igaz. Érintettek lehetnek a fiatal nők is, aminek számos oka van. Az intim panasz kialakulhat például a tartós stressz vagy egy drasztikus diéta következményeként, a szülés után és szoptatás alatt pedig kifejezetten gyakori jelenség. Először ártalmatlan kis fertőzésnek tűnhet, pedig nem kórokozók okozzák: a lecsökkent ösztrogénhormonszint az oka a kialakult hüvelyszárazságnak, illetve az irritációnak, ami miatt egyre fájdalmasabbak lesznek az együttlétek, ami akár a párkapcsolatunkat is veszélybe sodorhatja.

Nem feltétlenül jó élmény a szülés utáni első szex

Minden édesanya életében egy csoda a gyermeke születése, de vannak, akik már a terhességük alatt megfogadják: nem hagyják, hogy a baba érkezése rányomja a bélyegét a párkapcsolatukra. Az első hat hétben amúgy is tilos a szex, de sokan alig várják már, hogy újra összebújhassanak a párjukkal. Bár erről senki sem szeret beszélni, gyakran előfordul, hogy a baba születése után már nem élvezzük úgy a szexet, mint előtte. A hosszú, szenvedélyes együttlétek hirtelen fájdalmas erőlködéssé válhatnak, és ilyenkor a legtöbb nő megijed, hogy a gyermekszüléssel talán benne ment tönkre valami, amit már soha nem lehet helyrehozni. A sok kudarcélmény, fájdalom könnyen odáig vezethet, hogy egy idő után hárítják partnerük közeledését, és inkább a gyermek körüli teendőkre összpontosítják minden energiájukat – a párkapcsolatuk pedig megsínyli ezt.

A szülés utáni hüvelyproblémák okai

A szülés után átmeneti hormonhiányos állapot alakul ki

A várandósság alatt sok minden megváltozik a testünkben, például fokozódik az ösztrogén és a progeszteron termelése, míg a szülés után ez drasztikusan lecsökken. Ráadásul a szoptatás időszakában megemelkedik a tejelválasztást segítő hormon (prolaktin) szintje és tovább csökken az ösztrogénszint. A hormonhiány által kiváltott egyik leggyakoribb panasz a hüvelyszárazság, amely megkeserítheti a mindennapokat, nehézkessé, fájdalmassá teheti az együttléteket.

Forrás: Shutterstock

A természetes szülés során sérülhet a hüvelyhám

A természetes szülés fizikailag is igénybe veszi az intim területet. Miközben a baba világra jön, a hüvelyfalon kisebb sérüléseket, horzsolásokat okozhat. Ezek a legtöbb esetben maguktól gyógyulnak, a gyógyulás azonban időigényes és nem mindig fájdalommentes. A gátmetszésen átesett anyukáknak már az ülés is kellemetlen lehet, amin még tovább ront a hüvelyszárazság és az irritáció érzése. Nem beszélve arról, hogy a sérült hüvelyben sokkal könnyebben alakulhat ki enyhe gyulladás, illetve hüvelyfertőzés.

Kitágult hüvely
A hüvelyduzzanat általában néhány napon belül elmúlik, azonban a hüvely fala a szülés előtti állapothoz képest lazább marad. A hüvely bár sosem nyeri vissza szülés előtti formáját, az állapot javítható. A medencefenéki torna, illetve a Kegel-gyakorlatok nemcsak a hüvely izomzatának erősítésére alkalmasak, hanem a vizeletinkontinenciát is segíthetnek megelőzni. Mindezeken felül pozitív hatással vannak a szexuális életre. Azoknak a nőknek, akik a kitágult hüvelyük miatt bárminemű kellemetlenséget tapasztalnak, érdemes felkeresni kezelőorvosukat.

Vérzés, váladékozás
A szülés utáni váladékfolyás normálisnak tekinthető, amennyiben eleinte élénkpiros színű, majd fokozatosan halványodva megszűnik. Az úgynevezett lochia (vagy gyermekágyi folyás) nyálkát, fehérvérsejtet, szövettörmeléket és vért tartalmaz. Elsősorban a szülés után 24 órával jellemző, de tapasztalták már 12 héttel szülés után is. A bőséges, friss vérzés azonnali orvosi ellátást igényel, mivel szülés utáni vérzésre, illetve méhatóniára (a méh nem megfelelő összehúzódására) utalhat. Egyes források szerint a szülés utáni vérzés világszerte az anyai halálozás vezető oka.

Melyek a hüvelyszárazság leggyakoribb tünetei?

A hüvelyszárazság onnan ismerhető fel a legkönnyebben, hogy a szeretkezés során alig keletkezik hüvelyváladék, így az együttlét fájdalmassá válhat akár mindkét fél számára. Továbbá a mindennapokban jelentkező égő, feszítő érzés, érzékenység, irritáció, kipirosodás és diszkomfortérzet is utalhat a hüvelyszárazságra.

Mit tehetünk?

Bár a legtöbb anyukának ebben az időszakban az a legfontosabb, hogy minden tőle telhetőt megadjon a kisbabájának, attól még ezt az állapotváltozást sem érdemes a szőnyeg alá söpörni. A panaszokon a gyógyszertárakban recept nélkül kapható hormonmentes, hüvelyben alkalmazható, a hüvelyhámot hidratáló, regeneráló készítmények segíthetnek, ha azonban az otthoni kezelés nem bizonyul elég hatékonynak, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk. Tartsuk szem előtt, hogy a szülés utáni hüvelyszárazság átmeneti állapot, de a fájdalom és a diszkomfortérzés rányomhatja a bélyegét a szexuális életünkre, és kezeletlenül a hüvelyfertőzések vagy húgyúti problémák gyakoribbá válásához vezethet.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina patikában recept nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.