Döbbenetes dolog derült ki az irodai munkáról: terméketlenséget is okozhat

Forrás: Science Photo Library via AFP/Igor Stevanovic -
irodai munka kutatás terméketlenség sperma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fizikai munkát végző férfiak közel 50 százalékkal magasabb spermaszámot produkálnak, mint az irodai munkát végző társaik - derült ki a Harvard Egyetem legfrisebb kutatásából. 

Azt már eddig is köztudott volt, hogy a mozgásszegény életmód negatív hatással lehet a férfiak megtermékenyítő képességére. Mindez azért lehetséges, mert a testmozgás segít szabályozni a hormonszintet, és kedvezőbb feltételeket teremt a spermiumtermeléshez.

Az elmúlt öt évtizedben világszerte közel a felére csökkent a férfiak spermiumszáma, amiért a tudósok szerint a környezeti, étrendi és életmódbeli tényezők lehetnek felelősek. Azonban a legfrissebb kutatásból kiderült, hogy a spermaszám csökkenése összefügg az érintettek foglalkozásával is.

Döbbenetes dolog derült ki az irodai munkáról: terméketlenséget is okozhat Forrás: Science Photo Library via AFP/Igor Stevanovic

A friss kutatásban résztvevő 377 férfi – akiknek átlag életkora 36 év volt —, kérdőívet töltöttek ki, amelyben a munkájukkal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A felmérés szerint 12 százalék számolt be arról, hogy gyakran emelt vagy mozgatott nehéz tárgyakat a munkahelyén. Mint az eredmények rámutattak, ezeknek a férfiaknak 46 százalékkal volt magasabb a spermiumkoncentrációja és 44 százalékkal nagyobb a spermiumszáma a többi férfihez képest - írja az Euronews.

A friss tanulmány szerint nemcsak a spermiumok száma, de a tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon szintje is magasabb volt a fizikai munkát végző férfiak esetében. Ennek pedig jelentős szerepe van a libidószintre, valamint az izomtömeg fejlesztésére is.

Érdekes megállapítás továbbá, hogy azoknál a férfiaknál, akik több munkahelyi fizikai aktivitásról számoltak be, a magasabb tesztoszteronszint mellett magasabb ösztrogénszintet is mértek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.