Új betegséget azonosítottak a tudósok, milliókat érinthet a CKM-szindróma

Forrás: 123rf.com -
vesebetegség cukorbetegség elhízás CKM-szindróma diabétesz
Első alkalommal számoltak be kutatók az úgynevezett CKM (Cardiovascular-kidney-metabolic) - szindrómáról. Az American Heart Association nevű egészségügyi szervezet szerint az állapot a szívbetegség, a vesebetegség, a 2-es típusú cukorbetegség valamint az elhízás kombinációjához kapcsolódik.

A szívbetegségeket, a 2-es típusú cukorbetegséget és az elhízást régóta összekapcsolják a kutatások. Rengeteg a szívbeteg és a cukorbeteg a világon, negyedük pedig túlsúlyos is. Az American Heart Association most egy negyedik kórképet is ide kapcsol, mégpedig vesebetegségeket. Azok diagnosztizálhatók CKM-szinrómával, akiknél ez a négy betegség fennáll - írja a The Sun.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

A szindrómának négy szakasza van: az első az elhízás állapota, a második a 2-es típusú diabétesz kialakulása, a harmadik szakasz, amikor az előző kettőhöz a korai, még tünetek nélküli szívbetegség társul, a negyedik pedig a súlyos szívbetegség kialakulása magas vérnyomással és vesebetegséggel.

4 jele van annak, hogy valakinél fennáll a CKM-szindróma:

1. Magas testtömeg index, túlsúly
2. Magas vérnyomás
3. Magas koleszterinszint
4. Magas vércukorszint

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.