Elkerülhetetlen betegségek kapujában: akár bele is halhatunk, ha nem figyelünk oda a testünk jelzéseire

szívbetegség cukorbetegség elhízás magazin magas vérnyomás
Az egészség mindannyiunk számára a legértékesebb kincs. Az életünk során azonban számos olyan tényezővel találkozhatunk, amelyek próbára teszik az immunrendszerünket, a mentális és fizikális jólétünket. Egyre több olyan betegséggel találkozunk, amelyekkel emberek milliói küzdenek meg nap, mint nap, akár hosszú ideig tartó kezelést és gondozást igényelnek és gyakran életre szóló változásokkal, hatásokkal járnak. A jó hír ezzel kapcsolatban az, hogy ezek a krónikus betegségek sok esetben megelőzhetők vagy kezelhetők az egészséges életmód megfelelő gyakorlásával. Ebben a cikkben megvizsgáljuk ezeket a betegségeket, és megosztunk néhány egyszerű lépést, amelyekkel hosszú ideig megőrizhetjük az egészségünket.

Szívbetegségek

A WHO legfrissebb adatai szerint a szívbetegségek továbbra is a legveszélyesebb „gyilkosok", a krónikus betegségek közül, ezek okozzák a legtöbb ember halálát szerte a világon. Elsősorban az egészségtelen étrend, a testmozgás hiánya, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás járul hozzá a szívbetegségek kialakulásához. Azonban az egészséges életmód, mint például a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a stressz kezelése, hozzájárulhat a szív egészségének megőrzéséhez.

A WHO legfrissebb adatai szerint a szívbetegségek továbbra is a legveszélyesebb „gyilkosok", a krónikus betegségek közül Forrás: Shutterstock/ced.Espresso

Heti legalább 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgás és az egészséges étkezési szokások (kevesebb só, cukor és telített zsír) segíthetnek a szívbetegségek elkerülésében.

Diabétesz

A cukorbetegség egy másik gyakori alapbetegség, amely egyre inkább terjed világszerte:

jelenleg körülbelül 422 millió ember szenved cukorbetegségben, és évente 1,5 millió haláleset közvetlenül a cukorbetegségnek tulajdonítható.

A leggyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség, általában felnőtteknél fordul elő, amikor a szervezet ellenáll az inzulinnak, vagy nem termel elegendő inzulint. Az 1-es típusú cukorbetegség, amelyet korábban fiatalkori diabétesznek vagy inzulinfüggő diabétesznek neveztek, olyan krónikus állapot, amelyben a hasnyálmirigy önmagában alig vagy egyáltalán nem termel inzulint. Az egészségtelen étrend és az elhízás közvetlen összefüggésben van a cukorbetegség kialakulásával, valamint az inzulinrezisztencia és a genetikai tényezők is szerepet játszhatnak. Az egészséges testsúly megtartása, az egészséges ételek fogyasztása és a rendszeres vércukor ellenőrzése kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.

Elhízás

Elhízásról akkor beszélhetünk, ha az illető testsúlya 20%-kal több az ideálisnál. Az elmúlt években a probléma járványos méreteket öltött, a WHO 2017-es adatai alapján évente több mint 4 millió ember hal meg túlsúly vagy elhízás következtében.

Az elhízás nem csak önmagában okoz egészségügyi problémákat, hanem növeli a szívbetegségek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és ízületi problémák kialakulásának kockázatát is.

Az egészséges testsúly megtartása és a rendszeres testmozgás kulcsfontosságú az elhízás megelőzésében. Az egészséges ételek, mint a zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása elengedhetetlen az egészséges testsúly fenntartásában.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás vagy hipertónia szintén gyakori alapbetegség, amely növeli a szívbetegségek és az agyi érkatasztrófák kockázatát.

A magas vérnyomás vagy hipertónia szintén gyakori alapbetegség Forrás: Shutterstock/Stock-Asso

Az orvosok „néma gyilkosként" hivatkoznak rá, mert konkrét tüneteket nem okoz, csak mérés során derülhet fény az eltérésre.

Ritkább esetben fejfájás, ingerlékenység, fülzúgás vagy szédülés jelezheti a magas vérnyomást. Az egészséges életmód, beleértve a sóbevitel csökkentését, az egészséges étkezési szokásokat és a rendszeres testmozgást, segíthet a vérnyomás kontrollálásában. Fontos azonban a rendszeres orvosi ellenőrzés is. Becslések szerint világszerete 1,28 milliárd 30-79 éves felnőtt szenved magas vérnyomásban.

Rák

A rák számos típusa létezik, és sokszor genetikai tényezők is szerepet játszanak a kialakulásukban. A szívbetegségekhez hasonlóan a rák vezető halálok, világszerte közel 10 millió halálesetért volt felelős 2020-ban.

A rák okozta halálesetek körülbelül egyharmada a dohányzás, a magas testtömeg-index, az alkoholfogyasztás, az alacsony gyümölcs- és zöldségbevitel, valamint a fizikai aktivitás hiánya miatt következik be.

Jelenleg a rákos megbetegedések 30-50%-a megelőzhető a kockázati tényezők elkerülésével és a meglévő bizonyítékokon alapuló megelőzési stratégiák végrehajtásával. A rákos megbetegedések a rák korai felismerésével és a rákos betegek megfelelő kezelésével és ellátásával is csökkenthetők. Sok rákos megbetegedés esetében nagy esélye van a gyógyulásra, ha időben diagnosztizálják és megfelelően kezelik.

Krónikus légúti megbetegedések

A COPD, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegség a tüdő kis légutaiban végbemenő krónikus gyulladásos betegség, amely nehézlégzéssel, köhögéssel, váladékképződéssel és gyakori légúti megbetegedéssel jár. Az egyik legfőbb kockázati tényezője a dohányzás, így ennek a szenvedélynek az elhagyása kiemelten fontos a COPD megelőzésében.

A COPD, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegség a tüdő kis légutaiban végbemenő krónikus gyulladásos betegség Forrás: Shutterstock/Chinnapong

Mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében?

Életmódváltás

Az egészséges életmód kiemelten fontos a krónikus betegségek megelőzésében. Itt gondolunk egy egészséges étrend kialakítására, rendszeres testmozgásra, a dohányzás, alkoholfogyasztás és egyéb káros szenvedélyek elhagyására.

Szűrővizsgálatok

Az időben elvégzett szűrővizsgálatok, például a mammográfia, a kolonoszkópia vagy a vércukormérés, lehetővé teszik a betegségek korai felismerését és kezelését, mielőtt súlyosabb problémákká válnának.

Rendszeres orvosi ellenőrzés

Abban az esetben is fontos rendszeresen ellátogatni az orvoshoz, ha egészségesek vagyunk és nem küzdünk semmilyen betegséggel. Fontos, hogy az orvosok időben észrevegyék és kezeljék az esetleges egészségügyi problémákat.

Tudatosság és oktatás

A krónikus betegségekkel kapcsolatos tudatosság növelése és az emberek oktatása a kockázatokról és a megelőzési stratégiákról kulcsfontosságú a népegészségügyi problémák csökkentésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.