Nem csak a férfiak küzdenek vele: itt van minden, amit a női hajhullásról tudnod kell

Forrás: Shutterstock -
hajhullás alopecia hajvesztés magazin
A hajhullásról többnyire a férfiak jutnak eszünkbe, nem véletlenül, esetükben igencsak látványos a kopaszodás. Ám annak ellenére, hogy a témában ők kapják a nagyobb figyelmet, a hajvesztés a nőknél is gyakori probléma. Olyannyira, hogy 50 éves koruk után a hölgyek nagyjából 40 százalékánál már szabad szemmel is észlelhető jelei vannak a hajhullásnak.

A ritkuló haj a legtöbb esetben másképp néz ki a nőknél, mint a férfiaknál. Míg utóbbiaknál teljes kopasz foltok jelenhetnek meg, illetve az egyre magasabb homlok tűnhet fel, addig a nők arra lesznek figyelmesek, hogy a hajuk ritkább, vékonyabb szálú lesz. Az egykor dús, hosszú lófarok idővel – ahogy mondani szokás – egy kisebb köteg hínár(haj)nak tűnhet.

A hajhullás természetes, a kérdés a mértéke

A hajnak három jól elülöníthető életciklusa van, a növekedési-, az átmeneti- és a nyugalmi fázis. A három fázis folyamatosan váltja egymást, tehát a kihullásra kész hajszálak helyére újak nőnek.

  • Anagén fázis: a hajszál növekedési szakasza, a fejünkön található hajszálak körülbelül 90 százaléka van egyidőben ebben a növekedési fázisban, mely 2 és 8 év közötti időszakot ölel fel.
  • Katagén fázis: az átmeneti szakasz, amely nagyjából 2-3 hétig tart, és amelyben a szőrtüszők összezsugorodnak, ezzel a haj növekedése megáll. A hajszálaink 1-2 százaléka van egyszerre ebben a fázisban.
  • Telogén fázis: a nyugalmi szakasz, mely 2-4 hónapon át tart, és aminek végén a hajszálak kihullanak. Egy időben 8-9 ezer ilyen hajszálunk van.
A hajhullás természetes, a kérdés a mértéke Forrás: Shutterstock

Naponta 50-100 hajszál elvesztése teljesen normális, nem jelez semmilyen problmát, ám ha hietelen több hajszálat látsz a csapban, zuhanyban, úgy érzékeled, ritkul a hajad, akár kisebb kopaszt foltot találsz a fejbőrödön, fordulj orvoshoz. Számos egészségügyi oka lehet ugyanis a hajhullásnak, betegséget is jelenthet, ha hirtelen a normálisnál több hajszálat veszítesz.

A női hajhullás lehet öröklött állapot is, de bizonyos hiányállapotok esetén és gyógyszermellékhatásként is megjelenhet

A hirtelen, jelentős mértékű hajhullást bizonyos gyógyszerek is okozhatják, mint amilyenek például a kemoterápia során alkalmazott szerek. Van, hogy a nagyfokú hajvesztés hátterében a stressz vagy a fizikai testet ért trauma áll. És sokszor balamilyen betegséget jelez, illetve vitamin és/vagy ásványianyag hiánya váltja ki.

Amikor a haj az anagén vagy növekedési fázisból idő előtt átvált a telogén vagy nyugalmi fázisba, kevesebb új hajszál nő, miközben akár napi 300 szál hullik ki, telogén effluviumról beszélhetünk.

A telogén effluvium gyakori okai a következők lehetnek:

  • szülés - a hirtelen hormonváltozások váltják ki a hajhagymáknál a sokkhatást
  • súlyos fertőzés vagy magas láz
  • nem megfelelően összeállított, túlságosan alacsony kalória- és fehérjetartalmú diéták alkalmazása
  • vashiány
  • D-vitamin hiány
  • tartós, erős stressz, depresszió vagy szorongás
  • pajzsmirigy betegség

A férfiakat és nőket is érintő androgén alopecia a női hajhullás leggyakoribb oka, a világon több száz millió embert érint:

A hölgyeknél többnyire a 40-es, 50-es vagy 60-as éveikben jelenik meg. Lehetnek genetikai okai is, azaz, ha a nő édesanyja vagy édesapja hajhullástól szenvedett, örökölheti az ezt okozó géneket. A menopauza után gyakoribbá válik, melyből arra következtethetünk, hogy az állapotnak hormonális oka is van: az ösztrogénszint drámai mértékű csökkenése és a férfi nemi hormonok túltermelődése részben okolható a szőrtüszők összezsugorodásáért, és ezzel az újabb hajszálak elmaradásáért.

A menopauza után gyakoribbá válik, melyből arra következtethetünk, hogy az állapotnak hormonális oka is van Forrás: Shutterstock/Africa Studio

Amikor kopaszodásról, intenzív hajhullásról beszélünk, gyakorlatilag az androgén alopeciára gondolunk legtöbbször, mely más mintézatban jelenik meg a férfiaknál és más mintázatban a nőknél:

  • férfiaknál jellemzően a hajas fejbőr homlok fölötti részét érinti, háromszögformában, és a terület teljes kopaszodása a jellemző
  • nők esetén a teljes hajkorona ritklásával jár, ugyanakor a hajvonal nem változik.

Hogyan kezeljük a női hajhullást?

A kezelés a kiváltó ok függvénye. Az olyan esetekben, amikor trauma, stressz, fizikai behatás, szülés utáni hormonváltozások és hasonló esetek állnak a háttérben, az állapot átmeneti, magától megoldódik, amint a kiváltó ok megszűnik.

Hiánybetegségek esetén a hiányzó vitamin és nyomelem, illetve ásványianyagok pótlása legtöbbször belátható időn belül megszünteti a problémát.

A hormonzavarok, hormonbetegségek, mint például a pajzsmirigy problémák a megfelelő hormonpótlással megoldhatóak, és ezzel a hajhullás is megszüntethető.

A koffeines és más összetételű, drogériában kapható samponok az enyhe hajhullásnál hozhatnak javulást, ám sok esetben nem ilyen egyszerű a megoldás. Komolyabb hajvesztés esetén, például genetikai okok vagy menopauza következményeként bekövetkező súlyos hajvesztés miatt gyakran szükséges lehet a speciális hatóanyagtartalmú, például minoxidillel történő, otthon is végezhető helyi kezelés, végső soron pedig sebészeti és nem sebészeti beavatkozások is szükségesek lehetnek a kopasz foltok megszüntetésében, a hajnövekedés újbóli beindításához.

Amennyiben úgy ítéled meg, hogy a normálisnál súlyosabb mértékben hullik a hajad, mindenéppen fordulj orvoshoz, aki a neked szüséges és megfelelő terápiát, kezelést előírja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.