Lesz gyógyír a kopaszodásra: tudósok felfedezték a hajvesztésért felelős géneket

Forrás: AFP/Phil Noble -
gén kopaszság génmutáció kopaszodás
Kutatók több mint 70 ezer férfi genetikáját vizsgálták meg, és találtak néhány DNS-változatot, melyeket most először tudtak összekapcsolni a férfiak kopaszodásával.

A Bonni Egyetem tudósai először gondolják úgy, hogy gyógyítható lesz a kopaszság. Felfedezték azokat a ritka génmutációkat, amelyek a haj elvesztésért felelősek. Több mint 70 ezer férfi génkészletét vizsgálták meg. A kutatók azt remélik, hogy ezek az eredmények a jövőben segítenek majd azonosítani az érintett férfiakat, és megakadályozható lesz a kopaszodás.

Vilmos herceg is érintett Forrás: AFP/Phil Noble

Az eddigi kutatások a kopaszság öröklődésének módját vizsgálták, most először foglalkoztak azzal, hogy konkrétan mely gének és génmutációk felelősek a haj elvesztésért. Öt ilyet is azonosítottak: EDA2R, WNT10A, HEPH, CEPT1 és EIF3F - írja a Daily Star.

Sabrina Henne, a Bonni Egyetem munkatársa a következőket mondta:

Januárban azonosítottak egy olyan ősi gént is, ami a barlangi emberek szőrnövekedéséért volt felelős. Testünk az evolúció miatt mostanra letiltotta ennek működését. A német kutatók azt állítják, az új felfedezéseknek köszönhetően a tudomány a kopaszság gyógyításának küszöbén áll.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.