Különleges betegség okozta Madeleine McCann ismertetőjegyét: egymillióból csak hét embert érint

ritka betegség szemhiba Madeleine McCann koloboma
Madeleine McCannt, a 2007-ben, egy családi nyaralás során Portugáliában eltűnt hároméves kislányt a legtöbb brit azonnal felismeri. A gyermek különös ismertető jegye a jellegzetes szemhibája.

Az eltűnésekor hároméves Maddie az ágyából tűnt el egy portugál üdülőközpontból, ahova a McCan család 2007. április 28-án érkezett, hogy 7 éjszakát töltsön a két hálószobás, földszinti lakásban.

A kislány május 3-án este tűnt el az apartmanból, ahol testvérével és nővérével aludt. A szülei eltűnésekor egy közeli étteremben voltak. A tettes azóta sem került elő.

Madeleine McCann ügye sok éve foglalkoztatja a sajtót

Mivel Madeleine arca a tévében és plakáton is rengetegszer megjelent az elmúlt 17 évben, miközben a nyomozás folyt az eltűnése ügyében, sokan észervették a fekete foltot az egyik szemén, ami akár számítógépes hiba is lehetne, de nem az. A fekete folt Madeleine íriszében valójában egy ritka betegség, a koloboma következménye, amely 10 000 születésből egyet érint. De mi is az a koloboma?

A koloboma egy ritka betegség, melyben a szemet alkotó szövet egy része hiányzik.

Csak az egyik vagy mindkét szemet érintheti, és nem jelenti azt, hogy lyuk van a kukucskálóiban – csak azt, hogy nem alakultak ki teljesen a terhesség alatt.

A National Eye Institute szerint a koloboma a szem különböző részeit érintheti, például:

  • írisz - a szem színes része
  • uvea – a szemnek az íriszt tartalmazó rétege
  • lencse - a szem tiszta belső része, amely segíti a szem fókuszálását
  • retina - a fényérzékeny szövet a szem hátsó részén
  • makula - a központi látáshoz szükséges retina része
  • látóideg - az ideg, amely összeköti a szemet az aggyal

A koloboma leggyakoribb formában az íriszt érinti, amely gyakran kulcslyuk alakú pupillát ad a szenvedőnek. Ebben a formájában a gyermekek látása jó, bár nem szeretik az erős fényeket.

Mennyire gyakori a koloboma?

A koloboma rendkívül ritka, 10 000 szülésből csak egynél fordul elő, míg a Maddie-nél látható típus egymillió emberből csak hetet érint.

Az arcfelismerő szoftverről szólva Mick Neville nyugalmazott nyomozói főfelügyelő ezt mondta a The Sunnak: „Ha három és 15 év közötti nők körében végeznek képkeresést ezzel a szemhibával, akkor csupán néhány száz találatot kapnak az Egyesült Királyságban”.

Mi okozza a kolobomát?

A koloboma akkor fordul elő, amikor a baba szeme vagy szemei nem fejlődnek megfelelően a terhesség alatt – ami a fogantatást követő negyedik és 15. hét között történik. Néha öröklődik, de a legtöbb esetben nincs genetikai kapcsolat.

A koloboma egyéb okairól nem sokat tudni, de elképzelhető, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás növelheti a baba kockázatát.

Hogyan kezelik a kolobomát?

A kolomba nem gyógyítható, de félévente, majd évente szemellenőrzéssel figyelik. Egyes kolobomában szenvedő gyermekeknek szemüveget kell viselniük, a felnőttek pedig kaphatnak kozmetikai kontaktlencsét. A fényérzékenység miatt néha javasolt a dioptriás napszemüveg viselése.

Azoknak a gyermekeknek, akiknek csak az egyik szemükben van koloboma, szemtapaszt kell viselniük, vagy speciális szemcseppeket kell használniuk a lusta szem kialakulásának megelőzésére.

A pupillák gömbölyűbbé tétele érdekében műtét is lehetséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.