Az anyja kezei között hagyták meghalni az újszülöttet

koraszülés terhesség várandós esély
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 22. héten született és még 45 percig élt Tracy Godwin kisfia, akin azonban az orvosok nem segítettek - ezért meghalt.

Amikor erős hasfájás kezdte gyötörni, a várandós Tracy Godwin azonnal kórházba ment, de a szülés beindulását már az orvosok sem tudták megakadályozni. Tracy kisfia így mindössze 22 hetes és kétnapos volt, mikor világra jött, a doktorok meg sem próbáltak rajta segíteni. "Egy kis harcos volt, 45 percen keresztül életben maradt, és küzdött az életéért" - magyarázta Tracy, akinek végül a karjai közt halt meg a kisfia, Tom.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A párnak ráadásul senki sem mondott semmit. Tracy a fájdalomcsillapítóktól túl kába volt ahhoz, hogy vitatkozni tudjon a szülésszel, az apa pedig hiába kiabált, rá sem hallgattak. Később is csak annyit mondott az egyik orvos, hogy nem tehettek semmit, ez a kórház döntése.

A 22. és a 23. hét között született kisbabák esetén ugyanis a szülők kérésére életben tarthatóak a babák, ugyanakkor a brit Nemzeti Egészségügyi Szervezet iránymutatója azt tanácsolja, hogy a 23. hét előtt született csecsemőket a kórházak hagyják meghalni. Ezek tudatában a Southend Kórház úgy döntött, ilyen esetekben nem tesz semmit a kicsik életéért.

Szakítottak a kicsi halála miatt

A pár azóta egymást hibáztatta a történtekért, és hónapokkal később szakítottak is. "Amikor az ember terhes, nem ellenőrzi, hogy mi a kórház álláspontja a koraszülöttekkel kapcsolatban. Most azonban szívszorító belegondolni, hogy ha máshol született volna meg a kisfiunk, akkor talán még ma is élhetne" - nyilatkozta Tracy.
Az intézmény ellen vizsgálatot indítottak, mellyel kapcsolatban a kórház szóvivője, Sarah Ballard-Smith elmondta, sajnálattal értesültek a történtekről. "Fontos a leendő szülők tájékoztatása az újszülöttek túlélési esélyeivel kapcsolatban. Elnézést kérek, ha ez nem történt meg Tracy Godwin esetében."

A brit Nemzeti Egészségügyi Szervezet szerint a 23. hét előtt született gyermekek életben tartásával többet ártanak, mint használnak. A kicsik szervezete ugyanis még olyan fejletlen, hogy mindössze csak 9 százalékuk marad életben, és csak minden századik baba nő fel maradandó károsodások nélkül, mint például a vakság, süketség és a bénulás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.