Az asztal lábához kötötték a csecsemőket - Nevelési szokások anno

verés történelem fenyítés nevelési módszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban bárki szabadon alkalmazhatta nevelési céllal a verést, és az sem volt ritka, hogy a csecsemőket az asztal vagy a szék lábához kötötték lazán, hogy ne kószáljon el addig, amíg az édesanyja mással foglalkozik. Mára sokat változott a gyermekekhez való hozzáállás és a nevelési módszerek is. Mai szemmel nézve így aztán különösen furcsán hatnak az évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtti szokások.

Thinkstock
Thinkstock

Kényelmes ágy és játékok nélkül

A középkorban a gyerekek gyakran a pár hónapos kort sem érték meg, de ha életben maradtak, akkor sem a legjobb sors várt rájuk. Koraszülöttként világra jönni pedig majdhogynem egyenlő volt a halálos ítélettel, hiszen nem voltak kórházak, sem inkubátor, de gyakran megfelelő higiénés állapotok sem. Jól járt az a túl korán jött újszülött, akit frissen megölt állatok belsőségei közé tettek melegedni, így nem fagyott halálra, mint magukra hagyott kis sorstársai.

Manapság a gyerekeket játékok tömkelegével látják el, megfelelő szabadságot kapnak, és gyermekkoruk tele van vidámsággal. Nos, a piciknek ebben nem volt részük korábban: a gyerekeket kis felnőttekként kezelték - sok festmény is felnőttruhában ábrázolja őket. Csecsemőkorukban nagyon szorosan bepólyálták a kicsiket, még a kezüket sem tudták mozgatni, de gyakran levegőt is alig kaptak. Ha ez nem vette volna el a sírástól a baba kedvét, még altató orvosságokat is kapott, hogy nyugton hagyja szüleit. Ha azt gondolnánk, szegények örültek, amikor kilenc hónaposan kikerültek a szoros kötelékekből, sajnos tévedünk: ekkor ugyanis mindenáron járni tanították őket: szüleik különféle járószékeket fabrikáltak számukra, volt olyan, melynek ülőrészén tüskék voltak, hogy a fáradtan lehuppanó gyerek ismét felpattanjon és járjon tovább.

Fürdés csak ünnepnapokon

Estére a kicsit sem az várta, mint napjaink csemetéit: míg manapság a fürdetés jókedvű szertartás, melyben a hazaérő apukák is részt vehetnek, addig a középkorban csupán az 1500-as évek végén terjedt el a mindennapos babafürdetés, és a szakkönyvek is csak az 1700-as, 1800-as évektől ajánlják.

A verés mindennapos volt

Ma már hazánkban is törvények tiltják a gyermekek testi fenyítését, de nem volt ez mindig így, főleg nem a középkorban. Mivel a gyerekek tökéletlen kis lények voltak a társadalom és szüleik szemében, ezért tökéletességre kellett őket nevelni, kiirtani hibáikat. Ehhez pedig a legjobb eszköz a verés volt.

Thinkstock
Thinkstock

A "szíjat hasítok a hátadból" ma már csupán fenyegetőzés, nos, akkoriban még szó szerint értették. Nem is csoda, hogy a csecsemő- és gyermekhalandóság az egekben volt - Nyugat-Európában a gyerekek 25%-a meghalt egyéves kora előtt - , sőt előfordult, hogy többgyermekes családokban két kicsi is ugyanazt a nevet kapta, merthogy az egyik valószínűleg úgyis meghal. (Természetesen ebben a hiányos higiénés körülmények is nagy szerepet játszottak.) A halott kis testet pedig általában egyszerűen kitették az utcára, rendes, önálló temetést csak a 17. századtól kaptak a gyerekek. Innentől aztán fokozatosan - bár elég lassan - javult a közfelfogás a gyerekekről, és bizony hosszú időbe telt, míg megfelelő, szeretetteli bánásmódot kaptak.

A 17. században változott a helyzet

A humanista elvek megjelenésével kicsit könnyebb lett a gyerekek dolga. Ebben szerepet játszott az is, hogy a 17. században kialakult a gyermekgyógyászat, és ettől fogva csökkent a gyermekhalandóság, így a szülők is jobban kezdtek kötődni a csecsemőikhez. A megváltozott közfelfogás miatt iskolába is egyre több gyereket járattak.

Az asztal lábához kötötték a gyerekeket

Ma már mi sem természetesebb, minthogy a szülők magukkal viszik csemetéiket különféle rendezvényekre, vagy akár csak sétálni egy jót. Ehhez azonban a történelem során a felvilágosodás idejét kellett megvárni, amikor már az emberek tisztelték a gyerekkort. Ekkor lett csak elfogadott a felnőtt részéről a szeretetteljes magatartás, és vált divattá a gyermekkel való nyilvános megjelenés és törődés. A testi fenyítés viszont továbbra is megmaradt mind az iskolában, mind otthon.

Az 1900-as években a középkori kegyetlenség mint nevelőeszköz már nem kapott túl nagy szerepet, helyette a furcsa szokásokat inkább a praktikum és az időhiány okozta. A családokban általában mindkét szülő hajnaltól estig dolgozott, nem volt sem idejük, sem bébiszitterük a kicsik megfelelő gondozására, így úgy oldották meg a gondokat, ahogy tudták.

Thinkstock
Thinkstock

A csecsemőket például bölcsőben tartották, ahonnan csak a szoptatás és a tisztálkodás idejére vették ki őket, és ha sírtak, az édesanya lábbal vagy madzaggal ringatta a bölcsőt. Akkoriban bölcsőde és járóka sem volt, így akik a bölcsőt már kinőtték, mentek az anyjukkal együtt a földekre, és míg a felnőttek dolgoztak, a gyerekeket vagy földbe ásott gödörbe tették, vagy leborították egy kassal, hogy ne tudjanak elmászni. Előfordult, hogy a lakásban a mászni tudó kicsiket puha ronggyal az asztal lábához kötötték, így viszonylag egy helyben tartva őket. Játékaik sem voltak, legfeljebb csutkababa vagy egy csörgő, cipőt a lábukra pedig csak télen kaptak - ami ma már elképzelhetetlen lenne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.