Valljuk be, a címben említettekkel kapcsolatosan ez egy teljesen újszerű megközelítés, nem ilyen szövegkörnyezetben szoktunk hosszas vadászat után vagy véletlenszerű szörfölés során a nevükre bukkanni. 


Egy kalandvágyó, belvárosi divatiskola már évek óta eltökélt missziójának tartja, hogy megfogja az ízlészavarral küszködők remegő kezeit, és segít tájékozódni nekik abban, mi néz ki jól és mi nem. Az idei tanévet egy rendkívüli játékkal indítják el.

Az akadémia honlapján egy felszólítás olvasható, melyben a 21. század emberének egyik legnagyobb szenvedélyére biztatnak, a beszavazás mámorára. Az internetes játék során ismerteket és ismeretleneket lehet a szóban forgó tanintézmény iskolapadjába juttatni, ahol a szerencsés kiválasztott ingyen és bérmentve, végighallgatva az órákat, jó diákként komoly tudást szerezhet a stylistszakma titkairól. Egy szó mint száz, bátor névtelenként most lehetőséget kapunk, hogy nyilvánosan elmondjuk, kinek a megjelenése olyan ízlésromboló, hogy ráférne pár divattal kapcsolatos házi feladat. A legtöbb szavazatból mostanra kialakult egy 10 fős lista, aminek rangsorán kb. két hétig lehet még változtatni, hiszen a tanintézet szeptember vége felé nyitja meg kapuit többek között annak a friss gólyának is, akit erőszakkal löknek be az iskolapadba felhasználók. A slampos tízesek illusztris társaságába bekerült Deutsch Tamás kormánypárti politikus, aki most éppen Brüsszelben borzolja a kedélyeket külsejével. Másik érdekesség a legnagyobb hazai tini ikon, Fluor Tomi. Nekik tényleg olyan rossz az ízlésük? Jogosan vannak kitéve ennek a piszkálódásnak? (Itt szeretnénk halkan megjegyezni: ez nem a mi véleményünk, hanem a felsőfokúan intézményesített reality show monitor előtt ülő tagjaié.) Az eddigi klikkek száma ezt erősiti, de mi történne valamelyik pygmalionnal, aki történetesen első helyen  fog végezni a szégyenlistán? Miben változna Deutsch vagy netán Fluor, ha végigjárná a stylistszakot? Ezekre a talányos kérdésekre próbáltunk választ kapni a trendsuli egyik pedagógusától, Lakatos Márktól, aki saját kezűleg gyúrna az áldozatokból snájdig férfiakat.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán, TV2

A Life.hu stylistja szerint Fluor Tomi igazi megosztó arc, hiszen vagy utálják, vagy egyenesen fohászkodnak hozzá. Az ifjú énekesnek tini stílusa van, amit egy neves sportcég támogat is. Márk ebbe nem is szeretne beleszólni, ő inkább a fiú jövőjét akarja jó útra terelni, hiszen az évek során lassan beborostásodik a Mizu-sláger szülősráca, és döntenie kell majd. Hogy évről évre kaméleonszerűen fogja változtatni a haj- esetleg bőrszínét, vagy egész életében változatlan marad, mint például Bródy János. Tomikának érdemes lenne azon morfondírozni, hogy hová fejlődik a baseballsapkás stílus, főleg ha nem csak két évre tervezi a karrierjét, hanem kicsit hosszabb időre. Márk szerint már Madonna is furcsán  nézett ki 50 éves korában, amikor kis dresszben és pici dzsekiben tornázott. 


Deutsch Tamás listára kerülésén sem csodálkozik Márk, hiszen az egész magyar politikusi kar borzasztóan öltözködik. A sors fintora, hogy brüsszeli képviselőnk hosszú haja és egykoron csodásan megcsillanó fülbevalója a politikus árulkodó szabadságvágyának volt egyfajta megnyilvánulása. Ez egyébként annak idején be is jött Márknak. Ezért pont nem az efajta szélsőségektől mentené meg a politikát, hanem inkább az átlagot kellene rendesen felöltöztetni.

Vajon Deutsch Tamásnak vagy Fluor Tominak kell majd tancuccokat vásárolnia? Ez még nem dőlt el, sőt lehet, hogy ha szembesülniük kell a végső eredménnyel, akkor inkább sértődötten hátat fordítanak az egésznek. A Life.hu résen lesz, és tudni fog róla.

A cikk támogatója a Werk Akadémia