Stahl Judit ínyenc receptjeit nem csak a tévében láthatod - ezentúl a Life.hu-n is találkozhatsz velük. Készítsd el még ma!

Forrás: [origo]


"A tagine a marokkói konyha egyik ékköve. Az étel arról a kúpos fedelű cserépedényről kapta a nevét, amelyben hagyományosan készítik, mérsékelten izzó parázs felett."

Stahl Judit


Hozzávalók:

- 2 csokor felkarikázott újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál őrölt koriandermag
- 5 csirkecomb
- só és őrölt bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1/2 kávéskanál sáfrány
- 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
- magozott fekete olajbogyó
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 nagy maréknyi friss korianderzöld
- 1 nagyobb pácolt citrom héja

Forrás: [origo]
Forrás: Stahl.hu

Elkészítés:

1.  Az újhagyma fehér szárrészét felkarikázzuk, a fokhagymát megtisztítjuk és finomra zúzzuk. A koriandermagot vagy mozsárban törjük durvára, vagy erős nylonzacskóba szórjuk, és néhányszor rácsapunk a húsklopfolóval. A csirkecombokat kettévágjuk a forgójuknál, és így összesen 10 kisebb húsdarabot kapunk, amelyeket megsózunk, megborsozunk.

2. Az olajat mérsékelt lángon felmelegítjük egy akkora lábosban, amelyben kényelmesen elfér majd a hús, és kevergetve megfonnyasztjuk rajta a felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd néhány pillanat múlva lehúzzuk a lábost a tűzről. A fokhagymás-hagymás alaphoz hozzákeverjük a megtört koriandert, a sáfrányt és az őrölt gyömbért, majd ráfektetjük egymás mellé a csirkecombokat. Felöntjük az egészet annyi vízzel, amennyi félig ellepi a húsarabokat.

3. Erős lángon felforraljuk, majd mérsékelt tűzön, lefedve 35-45 perc alatt omlósra puhítjuk. Közben érdemes néha a combokat megmocorgatni, hogy ne tapadjanak le. Ha pedig úgy látjuk, hogy kezdene a húsról elfőni a lé, pótoljuk meleg vízzel. De mindig csak kevéssel, nehogy híg legyen a szaft. Miközben a csirkecombok puhulnak, lecsepegtetjük és félbevágjuk az olajbogyót, felaprítjuk a petrezselymet meg a korianderzöldet, kiszedjük a pácolt citrom belsejét, mert arra nincs szükség, és vékonyan felcsíkozzuk az ízes, pikáns héjat.

4. Befejezésül levesszük a fedőt a csirkecombokról, és hozzájuk keverjük az olajbogyót, a pácolt citromhéjat, a petrezselymet meg a korianderzöldet. A hatás azonnali: mint régi korok sejtelmes arab szellemei, úgy gomolyognak elő a fenséges illatok a lábosból. Érdemes azonban további 5-10 percig egész lassú tűzön gyöngyöztetni az ételt, hogy az ízek összesimuljanak, aztán tálalhatunk.

5. Hagyományosan kuszkuszt adnak hozzá, és mivel már nálunk is kapható bioboltokban és hipermarketekben, érdemes követni a tradíciót. A kuszkuszhoz sót és borsot keverünk, forró vizet öntünk rá, lefedjük, és 15-20 percig puhulni hagyjuk. Kevés vajjal, valamint két villa segítségével szétszedjük, hogy a szemek külön álljanak benne. 4 adag lesz belőle.

Stahl konyhája: Fusilli zöldborsóval és csirkemájjalhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20111117-stahl-konyhaja-fusilli-zoldborsoval-es-csirkemajjal.html Stahl konyhája: Hortobágyi réteshttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20111117-stahl-konyhaja-hortobagyi-retes.html Stahl konyhája: Gesztenyés pulykamellhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20111116-stahl-konyhaja-gesztenyes-pulykamell-receptje.html