Csak a Biblia és Shakespeare előzi meg népszerűségben a krimik koronázatlan királynőjét - könyveit több mint 150 millió példányban vásárolták meg mostanáig. Poirot és Miss Marple minden rejtélyt megoldanak, ráadásul jobbnak bizonyulnak a világ többi detektívjétől. De ki áll a lélegzetelállítóan izgalmas történetek mögött? Kinek az agyából pattantak ki a briliáns fordulatok? Bizony, Agatha Christie fejéből.

Cikkünk szerzője Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonya
Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!
Ha tanácsra van szükséged, írj Nórának a hogyanlegyekjono@gmail.com címre!

A zseniális írónő 1890-ben született Angliában, Agatha Mary Clarissa Miller néven. Két idősebb testvére volt: egy nővére és egy bátyja, ő volt tehát a kicsi a családban. Ha finom jelzőt keresek, akkor talán élénk fantáziájú kislánynak nevezném az ifjú Agathát, aki kissé magányos gyerek lévén barátokat, cicákat képzelt maga mellé, akikkel rendszeresen játszott és csevegett. Tudjuk be ezt annak, hogy unatkozott szegényke. Nem ez volt egyébként az egyetlen furcsasága. Olvasni például nagyon hamar megtanult. Saját maga kezdte kihámozni, hogy a kedvenc mesekönyvében melyik ákombákom mit jelenthet, hiszen a történetet kívülről fújta. Így 5 évesen már szépen olvasott, írni viszont nem tudott. Mármint helyesen. Agathát édesapja tanította otthon matekra, anyukája  pedig a humán tantárgyakra. Alig volt 7 éves, amikor családjával Dél-Franciaországba költözött, ahol hallás után megtanult franciául is. Ekkor szerette meg a zongorázást és az éneklést is, az opera világa és annak imádata egész életén át elkísérte. Titokban operaénekes vagy színész akart lenni, de szerencsére nem így alakult. Akkor mit olvasnék esténként?

AFP
Agatha Christie 1946-ban


Idővel visszaköltöztek Angliába, édesapja egészsége ugyanis megromlott, majd 1901-ben meghalt tüdőgyulladásban. Az ekkor 11 éves Agatha teljesen egyedül maradt édesanyjával, testvérei ekkorra ugyanis már kirepültek a fészekből. Telt-múlt az idő. Apja halálával szűkösebb lett ugyan a család anyagi kerete, de azt még megengedhették maguknak, hogy Agatha párizsi lányiskolába járjon, ahol rajzot és éneket tanult. Érdeklődése azonban 1912-től a sanzonokról Archibald Christie-re, a jóképű pilótára terelődött. A 22 éves lány fülig beleszeretett Archie-ba, akivel egy táncesten találkozott, majd két évvel később össze is házasodtak. Elég rossz időzítéssel, ugyanis ebben az évben tört ki az első világháború, így a mézeshetekre sok idő nem maradt, a férjének azonnal be kellett vonulnia. Agatha Christie ápolónőként dolgozott, amíg várta haza újdonsült férjét a frontról, valamint egy gyógyszerlaboratóriumban is segédkezett. Itt aztán sok mindent megtudott a különleges mérgekről, egzotikus szerek létezéséről, amikkel nyom nélkül el lehet tenni valakit láb alól. Ekkoriban találkozott egyébként egy belga menekülttel is, akiről később debütáló könyvében Hercule Poirot alakját formálja majd meg.


Történetek, érdekes karakterek, rafinált gyilkosságok kavarogtak a fejében, aztán egy szép napon elkezdte ezeket papírra vetni. Miután elkészült első könyvével (A titokzatos styles-i eset) megpróbálta kiadatni azt, ám a kéziratot elutasították, és csak évekkel később (1920) volt hajlandó valaki is kiadni, nevetségesen keveset fizetve érte. Agatha viszont belement, hiszen kellett a pénz. A háború szerencsésen véget ért, a házaspárnak pedig kislánya született: Rosalinda Margaret Clarissa. A család Londonba költözött, ahol meglehetősen visszafogott, rendes, szerény életet éltek. Agatha gyorsírást tanult és szorgosan ontotta magából a könyveket, amik kis idő elteltével kezdtek némi pénzt is hozni a konyhára. Idővel annyit, hogy a konyhát egy háromszor nagyobbra cserélték és Sunningdale-be költöztek. A nyugodt vidéki élet és a friss levegő jótékony hatással volt a fiatal asszony képzeletére, mosogatás közben egyre kacifántosabb és zseniálisabb gyilkosságokat talált ki. Míg ő serényen dolgozott, férje aktívan golfozott és csapta a szelet egy másik nőnek. Majd elérkezett az 1926-os év, az a 365 nap, amikor minden megváltozott.

AFP
1955-ben


Először is megjelent Agatha Ackroyd-gyilkosság című könyve, amivel szó szerint berobbant a krimiirodalomba. Világszerte elismert írónő lett, akinek többé már nem kellett a megélhetésén izgulnia. Karrierje tehát sínen volt, magánélete viszont szétesni készült. Szeretett édesanyja bronchitisben meghalt, ami teljesen összetörte szegényt. Hetekig sírt, iszonyatosan szenvedett, melyet megértő és végletekig tapintatos férje azzal fejelt meg, hogy bejelentette: szeretne elválni tőle, ugyanis beleszeretett Nancy Neele-be, a titkárnőjébe. Ez vezetett Agatha Christie máig nem tisztázott híres, 11 napos eltűnéséhez. Először sokkot kapott, könyörgött, hogy mentsék meg a házasságukat, majd miután a férfi otthagyta és elutazott szeretőjével hétvégézni, Agatha fogta magát és eltűnt. Mindössze egy levelet hagyott hátra, hogy Yorkshire-be utazik. Aztán csend. Senki sem látta, senki sem tudta, hol van, csak az elhagyott autóját találták meg az úton. Idővel mindenki őt kereste, rendőrök, nyomozók, traktorral, repülővel, vadászkutyákkal! Az újságok címoldalon közölték: a híres írónő elveszett, keresse mindenki! Így is lett és végül megtalálták a Harrogate Hydro Hotelban, ahová álnéven jelentkezett be, Mrs. Teresa Neele-ként. A férjed szeretőjének vezetéknevét használni akkor, amikor éppen elnyelt a föld, nem kelti azt a benyomást, hogy jól vagy.


Nem is volt jól egyébként, valószínűleg agyrázkódást szenvedett az autóban és rövid időre amnéziás lett. Idővel felépült, de pár évig a szokottnál is visszahúzódóbban élt. Férjével 1928-ban elváltak. Fájdalmát felejtendő Mary Westmacott néven szerelmes regényeket is kiadott, gondolva, hogy jó érzés az embernek kiírnia magából a fájdalmát. A sikerlisták élén felváltva szerepelt Agatha Christe és Mary Westmacott neve, de senki sem tudta rajta kívül, hogy a két író valójában egy és ugyanaz a személy. Végül egyik barátja buktatta le, aki rájött az igazságra. Agatha azt mondta, nem akart senkit sem összezavarni azzal, hogy a gyilkosos-krimis vizekről hirtelen az érzelmek tengerére evez, ezért tartotta titokban. Az írás mellett egyébként utazgatni kezdett, új kalandok és inspiráció után kutatva. Elment Bagdadba, utazott a világ leghíresebb vonatán, az Orient Expressen, majd lélegzetelállítóan izgalmas könyvet írt az élmény hatására. Utazásai során teremtette meg például az imádnivaló, éles eszű öreg Miss Marple-t, regényei másik állandó szereplőjét, akit nagymamájáról és annak barátnőiről mintázott.  Érdekes egyébként, hogy soha nem írt olyan könyvet, amiben Miss Maple és Poirot találkozott volna, elmondása szerint azért nem, mert nem fért volna össze a karakterük.


AFP
Max Mallowan és Agatha Christie40 éves volt, mikor megismerkedett Max Mallowan 24 éves régésszel egy közel-keleti ásatáson, ahol Agatha is szívesen besegített. Közben egyik regényét írta a másik után ebben az ihletgazdag környezetben. Angliába már együtt tértek vissza, majd 1930-ban összeházasodtak. A lánykérés valahogy így zajlott: "Elvennélek feleségül, csak attól félek, nem örülnél, ha olyan emberrel kellene együtt élned, aki halottakkal foglalkozik". Mire Agatha viccesen csak ennyit mondott: "Engem is nagyon érdekelnek a halottak". Agatha ettől kezdve sokkal jobban odafigyelt magára, hiszen férje jó 16 évvel fiatalabb volt nála. 9 évig folyamatosan utazgattak: Szíria, Egyiptom, India. Mehettek bárhova, egy biztos volt: Agatha Christie bőröndjében ott lapult kedvenc Innoxa arckréme, hogy minél fiatalosabb legyen férje mellett. Házasságuk egyébként eleinte simán ment, később fiatal ura sokszor félrelépett, amit Agatha valamiért folyamatosan elnézett neki. 1939-ben kitört a második világháború, Max pedig bevonult. Agatha ekkor ismét a gyógyszertárban dolgozott egy ideig, közben pedig szélsebesen írt. Az időközben felnőtt lánya férjhez ment, és gyereket szült, így Agatha 50 éves korára a második világháború kellős közepén nagymama lett. A háború nagyon megviselte, a német bombázások idején úgy látta, hogy elérkezett a vég, nincs tovább. Nem szerette volna, ha főhősei túlélik őt, ezért megírta két utolsó könyvét, melyben Poirot-t és Miss Marple-t is "megöli". Ezeket a regényeket aztán jól elzárva Amerikában helyezte biztonságba, férjére és lányára hagyva a jogokat és az utasítást: halála után adhatják csak ki a könyveket.

AFP
Agatha Christie és férje devonshire-i birtokukon


A világháborút szerencsésen túlélte a család, majd az élet kezdett visszaállni a rendes kerékvágásba. Ismét sokat utaztak, Agatha írt és régészkedett férje mellett. 1947-ben az anyakirálynő felkérésére megírt egy egész színházi darabot, Az egérfogót. 1952-ben mutatták be Londonban és akkora siker lett, hogy azóta is folyamatosan játsszák, kiérdemelve ezzel a világ leghosszabb ideje futó darabjának címét. A brit királynő egyébként nagy rajongója volt Agatha regényeinek, amikor riporterek megkérdezték tőle, mit szeretne születésnapjára, így felelt: egy új Agatha Christie regényt. Ez azért hatalmas elismerés egy írónak, mondjuk neki nem csak ez az egy jutott. Jutalmat kapott az irodalomban betöltött szerepéért, viaszszobrot  Madame Tussaud panoptikumában, sőt, a királynő 1968-ban lovaggá ütötte férjét, ő pedig 1971-ben megkapta a Dame Commander of the British Empire, azaz a női lovagi címet. Ugyanebben az évben betegeskedni kezdett, de az írást nem hagyta abba. Utolsó könyve megírása után 85 évesen, otthonában halt meg. Végső akarata szerint halála után kiadták azt a két könyvét, amiben végzett Poirot-val és Miss Marple-lel. Így ért véget hármuk története.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!AFP
1971-ben, 81 éves korában

Úgy 14 éves lehettem, amikor egy nyáron a kezem ügyébe keveredett a Tíz kicsi néger című könyve. Addig nem különösebben érdekelt az olvasás, túlestem a kötelezőkön, és ennyi. Ám ez a könyv olyan izgalmas volt, hogy emlékszem, vörösre sültem a napon, mert elfelejtettem, hogy órák óta kint ülök az udvaron és olvasok. Aztán mondtam anyának, hogy akkor én megyek a könyvtárba és hozok még párat. Hoztam is, sőt hetente mentem friss szállítmányért. Lassacskán kiolvastuk, amit csak lehetett. Meguntam-e? Ugyan, soha! Agatha Christie agyából jobbnál jobb, kacifántos történetek és briliáns gyilkosságok pattantak ki, amiket főhősei rendre meg is oldottak. Kit szeretek jobban? Miss Marple-t.


Amikor a halál tesz ismertté - Sharon Tate történetehttp://www.life.hu/szepulj/20120118-takacs-nora-tragikus-halalanak-koszonhetoen-lett-iagzan-ismert-sharon-tate.html Egy tragikus szerelem, két haláleset - Romy Schneider szomorú sorsahttp://www.life.hu/szepulj/20120111-romy-schnerider-tragikus-elete.html "Mindenki menjen haza, és szeresse a családját!"http://www.life.hu/szepulj/20111221-terez-anya-mindenki-menjen-haza-es-szeresse-a-csaladjat-.html