Útmutató kismamáknak: így vond be az apukát a baba életébe!

a nap cikke gyermekvállalás családalapítás Libero2015 kispapa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az apák gyakran alárendelt szerepet játszanak, így háttérbe szorulnak a bébikkel, kisgyermekekkel kapcsolatos teendők ellátásában - bár napjainkban mások az igények a szülői szerepeket illetően, mint hajdanán.

Számos családban szeretnék korrigálni az említett egyoldalúságot, hiszen a babák nem tudnak különbséget tenni a mama és a papa gondoskodása közt, csak azt akarják, hogy szeressék őket és törődjenek velük. Ha úgy hozza az élet, a férfiak ugyanúgy el tudják látni ezt a feladatot, és a korai foglalkozás a gyermekkel segíti a jövőbeli jó, közvetlen kapcsolat kialakulását is köztük.

Thinkstock
Thinkstock

Helyet az apáknak!

Gondosabb tervezéssel és több odaadással, igyekezettel az apa részéről mindkét szülő élvezheti a baba napi ellátása és az egyéb, gondozási feladatok kapcsán felmerülő összes, többnyire örömteli teendő egy-egy mozzanatát. A babával való törődés mindenekelőtt a szeretet kifejeződését jelenti, és azt, hogy ösztönözzük, tanítjuk a babát az őt körülvevő világ megfigyelésére és befogadására. Mi részünkről gondosan követjük, hogyan nő és fejlődik, miközben olyan kapcsolatot teremtünk vele, mely valószínűleg erősebb lesz bármely más viszonynál, melyet valaha is teremtettünk. Szülőnek lenni talán mindnyájunk számára a legfontosabb feladattá válik egy napon.
Úgy "igazságos" azonban, ha a mindennapi teendőkből egyre nagyobb részt vállalnak az apák, felhagyva a régi anya-apa szerepre vonatkozó beidegződésekkel.

Az anya szerepét könnyű meghatározni: az anya ápolja, táplálja, fürdeti, öltözteti a kicsit, ha kell, vigasztalja, bátorítja, tanítja, hozza-viszi napközben, délután-este lefekteti, és teszi mindezt a bébikorszaktól folyamatosan, ahogyan gyermeke fejlődik. Ezt mindenki tudja. Az apa szerepét már nehezebb meghatározni, és sok férfi küzd azzal, hogy megfeleljen a "modern apa" figurája követelményeinek is napjainkban. E megfeleléshez tényleg fontos lenne az apák számára, hogy sokkal jobban bevonják őket - már nagyon korán - a gyermekkel való foglalatosságokba. Természetesen a lehetőségekhez mérten, azaz, ha kell, munkája után is, többet vegyen részt a babával kapcsolatos napi teendőkben, ápolásban és nevelésben, hogy növekvő mértékben átvállaljon a mamaszerepből.

Thinkstock
Thinkstock

Tipp! Végre megszólalt az X-Faktor sztárja. Kattints a galériáért!


Kényelem, melegség, biztonság

A bébik és kisgyermekek természetesen örülnek mind a mamájuk, mind pedig a papájuk részéről érkező törődésnek. Amire szükségük van, az a kényelem, érzelmi melegség és biztonság - és ezt mindkét szülő nyújthatja. Noha a kicsi hamar megtanulja, hogy megkülönböztesse anyját és apját, mindegy neki, hogy melyikük kényezteti, ápolja. A szoptatáson kívül nincs olyan teendő a bébivel, melyet a papa ne tudna elvégezni.

A babáknak, majd a kis- és felnövekvő nagyobb gyerekeknek tehát nem anyai vagy apai, hanem szülői törődésre, gondoskodásra van igényük. Később arra van szükségük, hogy a legfontosabb felnőttek az életükben modellként szolgáljanak számukra arra nézve, mi mindent tesznek meg a szülők a gyermekeikért. Ha ez megtörténik, az apák következő generációja tudni fogja, milyennek kell lennie az apaszerepnek.

A kicsik hamar megtanulják, hogy melyik szülőjükre számíthatnak jobban igényeik, szükségleteik kielégítése tekintetében, és ezzel kapcsolatban tapasztalatokat szereznek. Ha pici korában a papa például soha nem cseréli ki a gyerek pelenkáját, nem veszi fel, ha sír, nem játszik együtt vele, nem mesél neki, a csemete természetesen ahhoz a szülőhöz fog jobban ragaszkodni, aki mindezeket a dolgokat megteszi vele. Ezért is kell változtatni a régi felfogás szerint megfogalmazott apaszerepen.

Thinkstock
Thinkstock

Érdemes mindent előre tisztázni

Ahhoz, hogy végül az apa akarjon és részt tudjon venni a gyermek életében, magát a gyermekvállalást is alaposan meg kell tervezni. Még ha hosszú idő óta vágysz is arra, hogy gyarapodjék a család, előfordul, hogy a döntés különböző - anyagi, karrierépítési - okok miatt halasztódik. Pedig ha egyszer megszületik, segít a pároknak nyíltabbnak lenni egymással, és olyan érzéseiknek és gondolataiknak hangot adni, melyek már régóta foglalkoztatják őket, csak eddig nem tudtak a felszínre kerülni.

Amikor végre döntöttetek, hogy a pároddal mindketten akartok gyermeket, mert szeretetben éltek, és az életetek természetes velejárója lesz, minden ezzel kapcsolatos kérdést jó előre, részletesen meg kell beszélnetek. Tisztáztátok-e már, hogyan befolyásolja egy bébi nemcsak az anya, hanem az apa életmódját is? A gyermekvállalás helyesnek látszik a párkapcsolat szempontjából nézve - de nem lehet, hogy mások - például a leendő nagyszülők - által gyakorolt presszióra is reagáltok ezzel? Mindketten egyformán vágytok a gyerekre? Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltátok, az apa jövőbeli feladatai is könnyebben körvonalazódnak.

A papa is otthon maradhat

Az apa régebben a család védelmét jelképezte, aki sokat volt távol a munkahelyén, és kevéssé vett részt közvetlenül a gyerek körüli teendőkben. Napjaink törekvése, hogy az apák és az anyák egyenlő partnerek legyenek otthon. Egyes párok úgy döntenek, hogy egyikük megszakítja a munkáját, és otthon marad. Azelőtt elképzelhetetlen volt, de mára már az apák is választhatják ezt a megoldást, miközben az anya keresi a több pénzt, és szakmailag halad előre.

Noha mindez még ritkának számít, külföldi felmérések szerint az ilyen apai szerep egyik oka és kulcsa lehet az ilyen családok nagyobb összetartó erejének. Sikeresebben is birkóznak meg a feladatokkal, mert gondosabban tervezik a családi életet, és figyelemmel vannak mindkét szülő munkájának jellegére.

Forrás: Patikamagazin.hu/bebikkicsikesnagyok.hu

Tipp! Nem mindennapi képek: különleges sztárportrék. Kattints a galériáért!



Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.