4 különleges tengerpart, ahol ősszel is meleg van

Tenerife Madeira Málta utazás szórakozás Tunézia sziget
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeretnéd meghosszabbítani a nyarat? Egy kis napsütésre, tengerparti hangulatra vágysz, mielőtt végképp beköszöntene a tél? 4 tengerpartot mutatunk, ahol még ilyenkor is strandolhatsz, méghozzá kellemesebben, mint a nyári tömegben és kánikulában.

1. Madeira: a virágzó sziget

A Portugáliától 900 kilométerre fekvő, csupán 19 kilométer széles és 56 kilométer hosszú szigeten az október az enyhe szubtrópusi éghajlatnak köszönhetően még javában főszezonnak számít, az Atlanti-óceánban október végéig lehet fürödni. A virágzó sziget csodás kertjeinek, hegyeinek és völgyeinek még azok sem igen tudnak ellenállni, akik egyébként nem szeretnek túlzottan kirándulni: a Ribeiro Frio természeti parkban tett könnyű sétát senkinek sem szabad kihagyni. A fővárost, Funchalt, nemcsak a szokásos városnézés során érdemes megnézni, hanem a felette elhelyezkedő Pico dos Barcelos és Monte nevű kilátóhelyekről is. A romantikus halászfalvak meglátogatása is remek program: Santana tradicionális házai mellett érdemes elzarándokolni azokba a falvakba, ahol annak idején a nagy felfedezők hajói kikötöttek: Cruz, Portela és Machico ma is úgy fest, mint néhány száz éve. A nyaralás egyik napján áthajózhatsz Porto Santo aranyszínű szigetére, ahol a felszín tekintélyes részét homokkő borítja, strandolásra tökéletesen alkalmassá téve a partszakaszt.

Thinkstock
Thinkstock

2. Tunézia: Hannibál és a berberek nyomában

Budapestről alig kétórányi repülőúttal elérhető Észak-Afrika mediterrán gyöngyszeme. Hammamet, Port El Kantaoui, Skanes és Sousse finom homokú tengerpartjain még októberben is pezseg az élet. A történelem szerelmeseit az ókori Karthágó romjai, Dougga római maradványai és az El Jem-i amfiteátrum hozhatja lázba, az arab világ kedvelői számára pedig Kairouan szent városa, a berber falvak meglátogatása és a Szahara a kötelező program - utóbbi az elmaradhatatlan tevegeléssel. A Szaharába vezető úton érdemes útba ejteni Matmatát: a rajongók előtt biztosan nem titok, hogy errefelé van a Csillagok háborúja Tatuin bolygója, itt forgatták a sivatagos bolygón játszódó jeleneteket. A természeti csodák látványára vágyók igényeit pedig a Chott El Jerid sóstó és a sivatagi oázisok csodás látványa elégíti ki. Aki pedig a tengerparti üdülőhelyeknél is melegebb időre vágyik, annak érdemes az ország délkeleti partjainál fekvő Djerba szigetén szállást foglalnia, hiszen itt még a téli hónapokban is kellemes az idő.

Thinkstock
Thinkstock

3. Málta: a lovagok szigete

Málta a búvárok paradicsoma: a tenger még októberben is húsz fokon felüli hőmérséklettel vár, a sziklás partszakaszok melletti vizekben pedig a búvárszemüveget először próbálók és a profi búvárok egyaránt rengeteg látnivalót találnak. A főváros, Valletta önmagában is megér egy teljes napot: a Máltai Lovagrend emlékei, a paloták, a St. John katedrális és a Barakka kertek bebarangolása után érdemes hajóra szállni és a tengerről gyönyörködni a főkikötő és a Valletta melletti három város, Vittoriosa, Cospicua és Senglea látványában. Próbáld ki a fantasztikus, régimódi buszokat, nézd meg a csodás Kék barlangot, és romantikázz Marsaxlokk halászfalujában. Ruccanj át Gozo szigetére is, ahol vár az Azúr Ablak nevű mesébe élő sziklaképződmény és a látványos Xlendi-öböl.

Thinkstock
Thinkstock

4. Tenerife: egész évben napozás

A Kanári-szigetek egyedülálló klímája lehetővé teszi, hogy a szigetcsoport legnagyobb tagján, Tenerifén akár egész évben élvezd a kellemes meleget és a napsütést. De akár mind a négy évszak időjárásába belekóstolhatsz egyetlen nap alatt, ha bebarangolod a szigetet: Playa de las Americas tengerpartján a fürdőruha és a rövidnadrág is elegendő, kelet felé indulva már egy pulóverre is szükséged lehet, a Teide csúcsán pedig akár hóesésben is túrázhatsz. A sziget tájai épp oly változatosak, mint az időjárása: sziklaszirtek és a hófödte Teidétől délre fekvő holdbéli táj (a Las Canadas kráter) váltakozik a homokos tengerpartokkal, az északi partok színpompás virágoskertjeivel, pálmaültetvényeivel. A kirándulások mellett csodás szórakozást nyújtanak a vízi vidámparkok, valamint a sziget állat- és növényparkja, a Loro Park is.

Thinkstock
Thinkstock


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.