Burokban születni - valóban szerencsés?

hiedelem Születés természetes szülés császármetszés burok anyaméh gyermek szerencse
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Irigyelt jelenség és állapot burokban születni. Azt üzeni, aki így érkezett erre a világra, annak az élete is puha, gondoktól mentes és kipárnázott lesz. Sima és gördülékeny, mint maga a burokban születés. Varázslatos, védett utazás.

A napokban a Facebookon körbejárt fantasztikusan látványos fotó egy magzati pózban fekvő újszülöttet ábrázol - magzatburokban. A "burokban született" kifejezés szerencsében gazdag életutat jelent a hiedelmek szerint: az az gyermek, aki így érkezik a Földre édesanyja méhéből, az különleges képességekkel, mágikus erővel rendelkezik. Vagyis az általános közhiedelem nagyon pozitív képeket köt a jelenséghez, ám ezek az elképzelések, és főleg a születés körülményei nem feltétlenül felelnek meg a valóságnak.

Thinkstock
Thinkstock

Mi az igazság?

Dr. Sobel Gábor szülész-nőgyógyász szakorvos tapasztalatai szerint nagyon ritkán történik ilyen eset:

"Én még egyetlen kórházban történő, természetes úton való szülésnél sem találkoztam ezzel a helyzettel. Sőt, vezettem már szülést mentőautóban is, de ott sem szembesültem ilyen jelenséggel. Vagyis burokban születni ma már valójában nagyon ritka jelenség, hiszen a szülésnél általános gyakorlat a burokrepesztés. (Ez egy tű segítségével történik, amivel megkarcoljuk a burkot.) Ezt azért végezzük, mert ahogy elszivárog a magzatvíz, könnyebben illeszkedik a baba feje a szülőcsatornába. Ha nem így történik, ha mégis burokban marad a kicsi, és úgy zajlik a születés folyamata, az jelentős mértékben se nem segíti, se nem gátolja a születést, mert ahogy a baba feje nekifeszül a szülőcsatorna falának, a magzatvíz hátraszorul, a kicsi popsijához, tehát nem kell plusz akadállyal megküzdeni a világra érkezés érdekében. Az édesanyára nézve sem jelent veszélyt a helyzet, vagyis nem igaz, hogy a burokban születő baba letépi a méh faláról a méhlepényt. Az ugyanis ettől függetlenül, csak a szülést követően válik le a helyéről, és az már más folyamatok eredménye lesz.

Burokban születni azonban - hacsak nem kórházban, kontrollált körülmények között történik - mégis csak veszélyes akció lehet: hiszen a burok halálos csapdává válhat az újszülött számára. Az anya a köldökzsinóron át már nem tud oxigént biztosítani, a burkon belül pedig nem jut levegőhöz a baba. Vagyis a valódi veszély a születés után leselkedik a kicsire, mert a babát a burok elzárja a külvilágtól, az első levegővétel nem tud megtörténni, csak akkor, ha a környezetből valaki felnyitja a burkot. Így a szerencsét ma már sokkal inkább értik úgy: a burokban születés ellenére szerencsésen megérkezett, életben maradt a kisbaba.

Thinkstock
Thinkstock

Gyakori azonban a burokban születés a koraszülött babák császármetszésénél, hiszen ilyenkor a burok segítségével védettebben zajlik a babák kiemelése az anyaméhből. Természetesen ennek előnyben részesítése függ a kicsi súlyától, a várandósság idejétől is, de azért az kijelenthető, hogy a szülészorvosok a legtöbb esetben arra törekszenek, hogy a burok és magzatvíz védelme alatt emeljék ki a piciket, mert az a babák szempontjából előnyösebb, hiszen a koraszülött, éretlen csecsemők nagyon sérülékenyek."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.