terápia gyerekszoba sószoba légúti betegségek egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár fehér asztali változatát egyre több betegségért teszik felelőssé, addig a légúti problémákat régóta kezelik sószobákban, sóbarlangokban. A válasz a megfelelő típusú sóban rejlik, melynek gyógyhatását nem csak óvodákban lehet kihasználni: saját gyermekednek is berendezhetsz otthon egy sószobát.

A só gyógyhatása

Bizonyos mennyiségű sóra minden nap szüksége van a szervezetünknek ahhoz, hogy megfelelően működhessen. A fehér méregként emlegetett asztali só viszont a jelek szerint többet árt, mint amennyit használ, mivel a feldolgozás során megfosztják az értékes ásványi anyagoktól, így csak nátrium- és klorid-ionokat tartalmaz. Ráadásul ezt túl is adagoljuk, háromszor-négyszer többet fogyasztunk belőle, mint amennyit veséink kiválasztani képesek. A só azonban eredeti, feldolgozatlan állapotában valóságos kincs, 84-féle ásványi anyagot tartalmaz, és jó hatással van szervezetünkre kívül-belül. Egyre többen használják sikeresen különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására. Mivel a tengeri só vizeink szennyezettsége miatt már nem ajánlható jó szívvel, a természetes és tiszta sóra vágyók az évszázados sóbarlangok felé fordultak, ahonnan a mai napig megfelelő minőségű és gyógyhatású sót bányásznak. Bár a legismertebb a Himalájából bányászott rózsaszín himalájai só, hazánkhoz jóval közelebb, Erdélyben található a parajdi sóbánya, ahonnan ugyanolyan jó hatású, bár "csúnyább", természetes gyógyító iszaptól szürke só kapható sokkal alacsonyabb áron. Ezek a természetes sók tartalmazzák az összes olyan nyomelemet és ásványi anyagot, melyre szervezetünknek szüksége lehet, salaktalanító és kiegyenlítő hatásúak, nem emelik a vérnyomást, viszont erősítik a szervezete öngyógyító képességét, ezért alkalmazhatók sokféle betegségre. Mindemellett a kedélyre is jó hatással vannak: a szervezetet megszabadítják a salakanyagoktól, így bizonyos hormonok szintjének fenntartását is segítik, ezért sikeresen alkalmazzák hiperaktív vagy alvászavaros gyermekeknél is.

Thinkstock
Thinkstock

Számtalan felhasználási lehetőség

A természetes só gyógyhatásait rendkívül sokféle formában élvezheted: először is cseréld le a főzéshez használt konyhasót himalájai sóra, de segítségével sós fürdőt, párnát, bőrradírt, orröblítőt és szappant is készíthetsz. Sólámpaként a himalájai só színterápiás hatását is élvezheted, de párologtatásra, sóhomokozó építésére vagy sófalak létehozására is kiváló mind a himalájai, mind a parajdi só.

Mivel a sós levegő belélegezve tisztítja a légutakat, regenerálja a nyálkahártyákat, allergia és a felső légúti megbetegedések ellen is hatásos, valamint tiszta és allergénanyag-mentes környezetet hoz létre, az emberek évszázadok óta vonulnak gyógyulni sóbarlangokba, kihasználva annak nyugtató, regeneráló hatású levegőjét. Mivel sokaknak nehéz ilyen barlangokba eljutni, ma már több helyen lehet sószoba-bérletet venni, ahol a sóbarlangéhoz hasonló hatást érnek el többezer kiló sóból épített szobákban. Ezek már egyre több óvodában is elérhetők, de jó alternatívaként használják már a sóhomokozót is, ahol a gyerekek játék közben észrevétlenül lélegzik be a jótékony sós levegőt.

www.sotegla.hu
www.sotegla.hu

Sószoba házilag - olcsóbb, mint gondolnád

Ha gyermeked óvodájában, iskolájában nem elérhető szószoba, akkor a gyerekszobába te is könnyedén készíthetsz egyet. Mivel a himalájai só kilója nagyjából ezer, a parajdié pedig száz forint körül mozog, így pénztárcától függően használhatod őket - a szoba levegőjének javításához kevés is elég, de a gyógyhatáshoz legalább annyi kiló só szükséges a szobába, ahány négyzetméteres. Elérhetők nagyobb sótömbök, melyekkel körberakhatod a gyerkőc ágyát, de sótéglákból sem nehéz sófalat építeni, melyet, ha himalájai sóból készítetek, ötletes világítással a helyiség fő ékességévé tehettek. Ha ez túl nagy kiadásnak bizonyulna - egy négyzetméternyi fal világítással hetven- és százezer forint között mozog -, akkor szerezz be sólámpákat, só mécsestartókat, melyek kisebb mértékben ugyan, de ugyanolyan hatékonyak, és hangulatosak is. Sóhomokozót sem nehéz összehozni, elég egy műanyag homokozóalj, melyet 10-15 centi vastagon megtöltötök őrölt parajdi vagy himalájai sóval - ugyanolyan jót lehet benne játszani, mint a rendes homokozóban. Kültérre viszont nem feltétlenül ajánlott, mivel a nedvesség nem tesz jót neki, azonkívül könnyebben szennyeződik, és jótékony hatása sem olyan koncentrált. Mindezek kívül a szoba levegőjét sós párologatással is javíthatod, ehhez elég egy kiló sót venned, amit ha megfelelő arányban vízzel keverve a fűtőtestre helyezel, máris javítod a szoba levegőjét. Légúti fertőzésekkel küzdő, asztmás, allergiás vagy csak gyakran betegeskedő gyerekeknek, ha az orvos is jó ötletnek tartja, szinte kötelező a tiszta sós levegő megteremtése, de az egészséges gyerekek állapotán is csak javíthat.

Láttad már? Benne vagyunk a tévében!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.