fekvőtámasz fegyencedzés fitnesz mozgás filozófia edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fegyencedzés nevű friss szemléletet hozó fitneszdivat egyre több rajongót és követőt szerez magának szerte a világon.

Kövesd a Life.hu-t a Facebook-on is!


Húsz év börtön tapasztalata

Pikantériája, hogy egy olyan könyv turbózta fel népszerűségét, amelyet állítólag egy húsz évet börtönben töltött "öreg" fegyenc írt. Bár a könyv szerzőjének autentikus tudásának létét sokan megkérdőjelezik, tekintve hogy soha, sehol nem vállal közszereplést, nem nyilatkozik és csak menedzserein keresztül tartja a kapcsolatot a "külvilággal". Mások szerint megint éppen rácsok mögött van, azért a rejtőzködés, és éppen új módszerek hatékonyságát próbálja ki egy néhány négyzetméteres cella fogságában. Eredetileg az állóképesség megőrzése volt a cél, valamint olyan rugalmasság és erő megszerzése, amely mentén Paul Wade (és a többi rab) sikerrel védheti meg magát a börtönökben gyakori céltalan agressziótól.

Thinkstock
Thinkstock

Akárhogy is van a dolog, tény, hogy könyve nyomán reneszánszát éli a saját testre alapozó gimnasztika, és akik belekóstoltak ebbe a módszerbe, sorra fityiszt mutatnak az edzőtermek világának.

Nem csak edzés - filozófia is

A fegyencedzés - vagy más néven a calisthenics - azonban nem csak egy ókori gyökereken alapuló edzésmódszer, egyféle filozófiai irányzat is, amely segítségével a gyakorlatokat végző ember megszabadulhat fizikai vagy nyomasztó lelki korlátaitól. A fegyencedzés abban is segíthet, hogy megszabaduljunk "fogolylétünktől".

Gyerekszobák fogságában

Sokszor éppen mi, nők érezzük életünket rabságnak és ennek sok oka és formája lehet, de az egyik legérzékenyebb, "szabadságvesztésre ítélt" periódus a gyermekvállalás első néhány éve.

A pici gyerekek jólétének felelőssége, a napi huszonnégy órás szolgálat néha tényleg cellalétet eredményez, amelyben egyféle tompaság, tunyaság, saját értékeinkkel szembeni közöny vehet erőt rajtunk, és ha módunk nyílna is kilépni a világból, számtalan mondvacsinált okra hivatkozva maradunk testi-lelki rabságunk kellős közepén. Mindeközben persze irigy szemmel figyeljük nőtársaink, esetleg párunk repdeső szabadságát, és a robbanásig gyűlik a feszültség és a keserűség bennünk.

Thinkstock
Thinkstock

A fegyencedzés a hiperérzékeny, az otthon fogságába zárt nők számára is remek megoldás lehet, hiszen éppen azokat a kifogásokat dobja sutba, amelyekre hivatkozva eddig nem tettek semmit azért, hogy korlátaikat legyőzzék.

Miért ajánljuk?

1. Nem kell kimozdulni a lakásból, akár a gyerekágy mellett elvégezhetőek a gyakorlatok.

2. Helyigénye tényleg minimális, ahol a testünk vízszintesen, függőlegesen elfér, ott már tudunk dolgozni, akár egy cellaméretű hálószoba is alkalmas terület lehet.

3. Nem igényel beruházást, nem kerül egyetlen fillérbe sem, hiszen az egyetlen eszköz a saját testünk.

4. Annyi időt szánhatunk rá, amennyit akarunk, a gyakorlatok a kicsi igényei mentén megszakíthatóak.

5. Nem kell szembesülni a fittnesztermek párductestű ragadozóival, legfeljebb akkor, ha már van mit megmutatni.

6. A módszer testre szabható, sőt, testre is kell szabni. Figyelembe kell venni alkati sajátosságainkat, erőnlétünket is.

7. Mindig újra lehet kezdeni, ha a lendület a kicsi fogzásának, vagy egy nátha idején megtört, a befektetett energia nem veszik el, addig megszerzett rugalmasságunk nem tűnik el egyik napról a másikra, és mivel nem a testtömeg növelése, vagy fogyókúra a cél, nincs mit méregetni. Ráadásul testünk (és idegrendszerünk) egy idő után igényelni fogja az erőfeszítések nyomán felszabaduló természetes drogot - az endorfint - így garantáltan újra kézre állunk.

8. A gimnasztikai gyakorlatok előnye az izomerő fejlesztésén túl a rugalmasság megszerzése. Mozgásunk ruganyossá, testünk hajlékonnyá válik, amely azért számtalan előnnyel jár a párkapcsolat területén is.

9. Állóképességünk erősödni fog, kevésbé terhelnek majd a baba körüli teendők, ráadásul egy idő után úgy érezhetjük, elég erősek vagyunk ahhoz, hogy a gyerekkel a karunkban, nyakunkban, vagy a hátunkon meghódítsuk a külvilágot!


A szabadság felé vezető út 6 lépése

Szokás mesterhatosnak is nevezni a fegyencedzés hat kulcsgyakorlatát.

Ezek a fekvőtámasz, a guggolás, a húzódzkodás, a híd, a lábemelés végül a kézenállásban végzett fekvőtámasz. Mielőtt megrémülnél, eláruljuk, hogy minden kulcsgyakorlatot tíz szintre bontottak, és csak akkor lépsz egy új szintre, ha már te magad érzed úgy, hogy kell a plusz erőfeszítés. A szintek lényege az emelkedő ismétlésszám, de a mesterszint elérése azért kicsit eltér a kiinduló gyakorlattól.

Vagyis a fekvőtámaszból egykezes fekvőtámasz lehet, a guggolásból egylábas guggolás, a húzódzkodásból egykezes húzódzkodás, a hídnál állásból állásba juthatsz el, lábemelésnél nyújtott lábas lábemelés függeszkedve a cél, illetve a non plus ultra a kézenállásban végzett fekvőtámasznál az egykezes fekvőtámasz.

Thinkstock
Thinkstock

A Terminátor lány sem húszévesen kezdte

Ha hirtelen magad elé képzeled a most lehetetlennek tűnő gyakorlatokat, akkor jusson eszedbe a Terminátor filmekből jól ismert Sara Connor figurája, akit Linda Hamilton alakított. Kevesen tudják, de Hamilton a Terminátor 2 főszerepének kedvéért valóban felturbózta magát a kívánt szintre, vagyis nem csak szerep volt számára a cellában bemutatott látványos edzés. A színésznő saját testgyakorlatokkal érte el a kellő ruganyosságot és izomerőt, amellyel méltó alakítást nyújthatott Arnold Schwarzenegger mellett. Mellesleg Linda Hamilton már nem volt éppen húszéves, amikor megkapta a szerepet, vagyis az életkor sem lehet kifogás.

Ha bővebb ismeretekre vágysz a fegyencedzést illetően, akkor érdemes beszerezni a könyvet is, amelyben a hat kulcsgyakorlat tíz szintjének részletes leírását találod meg illusztrációkkal együtt. Ám használhatod a józan eszedet is a tested és a testnevelés órák tapasztalatai mellett.

Mit mond a pszichológus?

Gazdag Enikő pszichológus szerint a fegyencedzés tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy egy önmagát "rabnak" érző ember kicsit kilépjen szűkre szabott világából: "A saját testtel végzett edzésformák egyébként közismertek, nem véletlenül a gimnasztika a legáltalánosabb mozgásforma óvodáskortól kezdve. A teljes testre hatóan mozgatja meg az izmokat és minimálisan terheli a vázrendszert és ízületeket. Fontos azonban itt is, hogy rövid idő alatt ne várjunk csodákat, és vegyük figyelembe, hogy a magányos edzésformák -szemben a csoportedzések közösségi erejével - kifejezetten erős önfegyelmet, magas szintű motivációt kívánnak."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.