edzésprogram biciklizés bicikli fogyókúra edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nagyobb túlsúllyal küzdőknek az egyik legjobb megoldás lehet a biciklizés, mely kíméli az ízületeket, ráadásul remekül fogyaszt. Egy amerikai biciklikölcsönzőben azonban 110 kilogrammos súlyhatárt szabtak: úgy tűnik, előbb le kell fogyni annak, aki nyeregbe akar pattanni.

Túlsúlyosok hátrányban

A New York-i biciklikölcsönzőt - melyhez hasonló egyébként hazánkban is nyílik majd - mindenki örömmel üdvözölte, kivéve azokat, akik megütik a 110 kilót, vagy meg is haladják azt. A program keretein belül ugyanis tízezer kerékpár lesz elérhető a város különböző pontjain, de a gyártók előírásai szerint súlyhatárt kellett szabniuk. A városvezetőség ugyan elnézést kért, de a felháborodott emberek így is azt latolgatják, hogy aki túlsúlyos, és le szeretne fogyni, attól miért veszik el a biciklizés lehetőségét? Londonban ugyanez a súlyhatár már 140 kiló, így sokkal több embernek van esélye használni a kerékpárokat, mint Amerikában. Ez azért is érdekes, mert az Egyesült Államok élvonalban jár a túlsúlyos emberek arányát tekintve.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tekerni jó!

A súlyhatár meghúzása - bármennyire is érthető a gyártó szempontjából - azért is keltett felháborodást, mert a kerékpározás az egyik olyan sport, amit a nagyobb túlsúllyal küzdők is biztonságosan végezhetnek. Már a lassú, módszeres, de rendszeres pedálozás is javítja az erőnlétet, miközben a csípő és a térd nincs kitéve olyan extrém terhelésnek, mint például a futásnál. A kerékpározás nemcsak a reflexműködést javítja, de a hangulatot is, miközben nem kell minden energiánkat felemészteni a mozgás élvezetéért: biciklizni még a nagyobb túlsúllyal küzdők is képesek. Mindemellett a tekerés serkenti a légzést, a vérkeringést, és remekül fogyaszt - ráadásul élvezetessé teszi a közlekedést, így jó alternatívát kínál a kocogástól, túrázástól idegenkedő fogyni vágyóknak is.

Mennyi az annyi?

Az, hogy hány kalóriát égethetsz el biciklizéssel, függ a tempótól, a tereptől, és persze a biciklitől is. 15 km/h-s sebességnél 4-500 kalóriát égetsz el egy óra alatt, és minél tovább fokozod a sebességet, annál több kalóriát égethetsz. Fokozhatod a fogyasztó hatást azzal is, ha terepen biciklizel, ráadásul a friss, vidéki levegő még a tüdődnek is jót tesz. Korábban itt mutattuk be a legszebb hazai bringás útvonalakat.

Tipp:

Ha olyan helyen laksz, ahol esélyed sincs biciklit tárolni, akkor jó megoldás lehet egy szobabicikli. Ez azoknak a túlsúlyosoknak ajánlott leginkább, akik nem szívesen sportolnak mások előtt: ez az egyik olyan eszköz, mellyel érdemes belekezdeni a zsírégetésbe. Ha minden nap rá tudsz szánni fél órát, hogy akár zenehallgatás, akár tévénézés közben tekerj, pár héten belül érezteti jótékony hatását. Ízületei fájdalmakkal küzdőknek kifejezetten ajánlott ez a mozgásforma.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Így úszd meg az extrém izomlázat!

Mivel gyerekkorunkban szinte mindannyian tekertünk jó néhány órát, sokan azzal a gondolattal pattannak nyeregbe, hogy ezt most is gond nélkül teljesítik. Az első fél óra után azonban az elfúló lélegzet és az égő izmok figyelmeztethetnek arra, hogy a biciklizés bizony állóképességet és izommunkát igényel akkor is, ha közben ülünk a nyeregben. Emiatt fontos, hogy fokozatosan növeld a távot, eleinte csak negyed-fél órás "túrákat" tegyél, és ne válassz túl meredek terepet sem. Biciklizés után figyelj arra, hogy lenyújtsd megfáradt izmaidat, így elkerülheted a későbbi görcsöket, sérüléseket. Ha szív- és érrendszeri gondjaid vannak, magas vérnyomással küzdesz, előbb kérd ki az orvosod véleményét, és válassz szakszerűen összeállított edzéstervet!

Tipp:

Ha már belejöttél a biciklizésbe, tekerd a pedált állva: hihetetlenül jól erősíti és kerekíti a feneked, feszesíti a combjaidat. Ugyanezt szobabiciklin is érdemes rendszeresen elvégezni, és máris sokat tehetsz a gyűlölt narancsbőr eltüntetésének érdekében.

Biciklizés a városban: káros vagy hasznos?

Időről időre felmerül a kérdés, hogy vajon városban lakóknak jó ötlet-e kerékpározni. Bár kiváló edzésforma, a megemelkedett légzésszám miatt a városi levegőben lévő káros anyagok is nagyobb arányban jutnak be a tüdőbe, ráadásul a figyelmetlen autósok miatt balesetek is előfordulhatnak. Emiatt a kutatók vizsgálatot is végeztek a városi biciklizés minden előnyéről és hátrányáról. Végül arra jutottak, hogy a kipufogógázok és a balesetek mellett a kerékpározás - legalábbis Hollandiában - a rendszeres mozgás miatt olyan előnyt jelent, hogy ha mindenki áttérne az autóról a biciklizésre, 3-14 hónappal tovább is élhetnének. Ennek ellenére azokon a napokon, mikor magas a légszennyezettség koncentrációja, inkább ne a kerékpárt válaszd a belvárosi közlekedéshez.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A 3 legjobb biciklis program augusztusban:

1. Balaton Bike Fest, Balatonfüred

Augusztus 23-25. között az idén ötödik alkalommal rendezik meg a Balaton Bike Festet. A profi és amatőr versenyszámok mellett (dirt, pump track, triál) rövidebb-hosszabb túrákra is lehet jelentkezni a Balaton legszebb tájain. Legyen szó a 25 km-es Tihany-kerülő távról, a 35 km-es Balaton-felvidéki útról vagy az igazán hardcore 75 km-es Balaton-kerülő túráról, az biztos, hogy lesz mit mesélni a barátoknak.

2. Tour de Ring - Hétvége kétkeréken a Hungaroringen

A Hungaroring történetének első kerékpáros eseményére augusztus 3-4. között kerül sor. Lesznek ringkerülő versenyek, traffipaxos sebességrekord-mérés, illetve KRESZ- és ügyességi pálya várja a bringásokat. A szervezők azonban nem elégedtek meg ennyivel: nyereményjátékokkal és koncertekkel kiegészítve ez a hétvége egy igazi bringás mennyország lesz.

3. Trans Hungária Mountain Bike, Nagymaros-Miskolc

A hegyi biciklizés rajongóinak szól a Cserhát, a Mátra és a Bükk hegyi útjait felderítő Trans Hungária Túra augusztus 16-20. között, olyan látnivalókkal, mint a mátraszőlősi lebegő kövek, a bükkszéki Salvus gyógyfürdő vagy a Felsőtárkányi-tó. A célállomás a varázslatos miskolctapolcai barlangfürdő. A túra átlagos edzettséggel, jól felszerelt hegyi bringával teljesíthető.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.