GYES után visszatérni a munkába nem könnyű feladat: az ember nincs már benne a körforgásban, a gyermekek miatt hátrányban érezheti magát, és sokszor bizonytalanok is magukban, az értékeikben az édesanyák. De a 2014. január 1-jével életbe lépő változásokkal talán könnyebb dolguk lesz a kismamáknak. Megmutatjuk, hogyan!

 „Kisgyermekes anyának lenni nem végleges állapot, hanem átmeneti időszak, hiszen a gyerekek megnőnek. Ebben az átmeneti időszakban van szükség segítségre, katalizátorokra, mind a családnak, mind a munkaadónak” - mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa. Ilyen katalizátorok lehetnek az állami intézkedések, mint a munkahelyvédelmi akcióterv keretében nyújtott járulékkedvezmények vagy amiről korábban is írtunk, a GYED extra csomag.

Forrás: Thinkstock

Mitől lesz könnyebb a munkáltatónak?
Az Új Munka Törvénykönyve egy rugalmas munkaerőpiac jogszabályi kereteit teremti meg, a munkahelyvédelmi akcióterv keretében biztosított járulékkedvezmények pedig kompenzálják a munkáltatóknál felmerülő, részmunkaidővel járó többletköltségeket. Így például egy- vagy kétgyermekes anyák foglalkoztatása esetén 2 évig teljes, további egy évig pedig 50 százalékos járulékkedvezményt kap a munkaadó, három vagy több gyermeket nevelő édesanyák foglalkoztatása esetén pedig 2014-től a munkáltatók 3 évig teljes, majd további 2 évig 50 százalékos járulékkedvezményt kapnak.

Mitől lesz könnyebb az anyukáknak?
2014. január 1-jétől az édesanyáknak nem kell választaniuk a gyermeknevelés és a munka között, GYED mellett is dolgozhatnak. A GYED melletti munkavégzés tilalmának feloldása áttörtést hozhat a 6 évesnél kisebb gyermeket nevelő édesanyák foglalkoztatásában, legalább húszezerrel több nő térhet vissza a munkaerőpiacra. Ha lehetővé válik, hogy az édesanya a GYED mellett kiegészítő munkát vállalhasson, heti 1-2 napot például, akkor megmaradhat a gyakorlati tudása és valóban vissza tud térni majd a munkába, nem kell mindent előlről kezdenie. Az sem mellékes, hogy a GYED melletti kiegészítő munkából származó jövedelem legálisan kerül a családi kasszába, miközben nem kell lemondania a családnak a GYED összegéről sem. Ezekkel az intézkedésekkel a munkaadók és a családok is jól járnak: a munkáltatók járulékkedvezményt kapnak, és meg tudják tartani régi, tapasztalt munkavállalóikat, a családok pedig valós kiegészítő jövedelemhez jutnak.