A Reuters hírportál ötrészes cikksorozatot szentelt  tavaly év végén annak a 18 hónapos oknyomozó munkának, amely feltárta, miféle illegális, a hatóságok előtt rejtve maradó, pedig tulajdonképpen nagyon is látható rendszerek közvetítik azokat a gyerekeket idegenekhez, akiktől örökbefogadó szüleik meg akartak válni - írja a Bezzeganya blog.   

A gyerekről lemondó örökbefogadók internetes portálok speciális fórumain és zárt Facebook-csoportokban „hirdethették meg” a maguk vagy közvetítők nevében a gyereket, akiket nem kívántak nevelni többé – a legfiatalabb ilyen gyerek mindössze tíz hónapos volt. A gyerekeket befogadók motivációja, mint kiderült, a legtöbb esetben egyáltalán nem a jótékonyság vagy a  gyermek utáni vágy volt – akadtak köztük bántalmazók, mentálisan betegek, pedofilok vagy szimplán az ellátásokra hajtók. 

IllusztrációForrás: Thinkstock

Ingát egy orosz árvaházban választották ki amerikai örökbefogadó szülei egy ügynökség közreműködésével. Az ügynökség nem mindent mondott el a lányról: valójában majdnem négy évvel volt idősebb annál, amit állítottak róla, nem közölték azt sem, hogy súlyos depresszióval küzd, alig tud írni-olvasni, poszttraumás stresszben szenved és dohányzik.  "Akartam családot, szülőket, barátokat, iskolába járni meg minden, csak épp fogalmam se volt, hogy kéne valaki lányának lennem" - nyilatkozta évekkel később a lány, akiről már kevesebb mint egy évvel az örökbefogadása után le akartak mondani a szülők, mert ekkora problémahalmazra nem voltak felkészülve.

Néhány év alatt több „befogadó” családnál szerzett újabb súlyos „tapasztalatokat” az angolul évekig alig beszélő Inga, akit új „rokonai” hol szexuális aktusra, hol pornófilm-nézésre kényszerítettek, volt, akitől a bárszekrény kipakolása után maga menekült el, de állítása szerint még a lelke rendbetételére alkalmazott pszichoterapeuta is zaklatta.

Quitát szintén külföldről, egy libériai árvaházból fogadta örökbe egy amerikai házaspár, saját gyerekeik mellé. Saját bevallásuk szerint azért akarták évek kudarcai után másnak adni, mert a lány kezelhetetlenül agresszív volt, veszélyeztette saját gyerekeik testi épségét, kiszámíthatatlansága miatt ők is rettegtek már tőle, és valódi segítséget nem kaptak a kamasz lány neveléséhez. Ennek ellenére szörnyen érezték magukat, amikor egy lényegében idegen házaspárnak odaadták rövid ismerkedés után. Rossz előérzetük nem csalt, bár Quita nem használta azt a kódot, amit az asszony adott neki arra az esetre, ha a lány veszélyben érezné magát.  
A gyerekkereskedelemről még és további hátborzongató történetekről a Bezzeganya blogon olvashatsz.