Készen állsz a határtalan élményáradatra? Belek, a sport- és napimádók Mekkája

török riviéra hajókirándulás Antalya nyári idő kikapcsolódás Belek nyaralás Törökország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy tengerparti nyaralás mindig a nap, a fürdés és a pihenés szinonimája, ám a török Riviéra a vakáció fogalmát minden téren új szintre emeli. A gazdag történelmi hagyaték, a természeti szépségek és a multikulturális életmód tették az ország délnyugati partvidékét igazán különlegessé, és rejtett kincsei csak arra várnak, hogy felfedezd őket.

Ahol a modern világ a török bájjal találkozik

Törökország földközi-tengeri partvidéke olyan sok látni- és tennivalót kínál, hogy akár az év 365 napját el tudnád itt tölteni anélkül, hogy unatkoznál. A legtöbb ember számára a nyári szabadság véges, ám egy-két hét is elegendő ahhoz a világ e gyönyörű napsütötte részén, hogy életre szóló emlékeket szerezz. A térség a civilizáció egyik ősi központjaként többek között a lükiai és a pamphüliai kultúrának is otthont adott, és a bőséges természeti, régészeti látványosságok turisták ezreit vonzzák ide nyaranta.

Forrás: Thinkstock

A török Riviéra felfedezésének egyik legizgalmasabb módját jelentik a „Blue Voyage" hajóutak. A tradicionális guletek (török vitorlás hajók) felejthetetlen kalandra csábítanak: élvezheted a türkizkék tenger, a fenséges hegyek és a gyönyörű strandok látványát, megtapasztalhatsz olyan izgalmas tevékenységeket, mint a búvárkodás vagy a tengeri kajakozás, és lélegzetelállító történelmi helyszínekre is ellátogathatsz.

A Life.hu extra tippje:

Tölts egy napot a kifinomult Antalyában, amit a Földközi-tenger ékszerdobozaként is emlegetnek. Történelmi belvárosával, elegáns üzleteivel, ínycsiklandó éttermeivel, mesés strandjaival és nyüzsgő éjszakai életével könnyű belátni, hogy Antalyát miért nevezik Törökország egyik legszínesebb városának. Nyaralj Incekumtól nem messze a homokos tengerpart mellett már 147.900 Ft/ fő / 7 éjtől!

Belek, a természet, a pihenés és a szórakozás üdítő egyvelege

Ha olyan üdülőhelyet keresel a régióban, ami egyszerre biztosítja a nyugodt nyaralást és az aktív kikapcsolódást, az Antalya városától mintegy 30 km-re lévő Belek tökéletes oázis a lazításra. Az elmúlt években a török Riviéra modern turistaközpontja luxusszállodáinak és kiváló szolgáltatásainak köszönhetően az egyik legnépszerűbb úti céllá nőtte ki magát. Belek nem csupán egy kellemes és nyugodt nyaralóhely, hanem egy fontos terület is, amely tükrözi a Földközi-tenger természetes jellemzőit – 574 növényfaj és 109 madárfaj honos ebben a régióban, köztük a gyöngybagoly, és tengerpartján fészkel a veszélyeztetett álcserepes teknős (Caretta caretta). A fényűző szállodakomplexumok és az exkluzív szórakozási lehetőségek mellett Belek másik fő vonzereje a fenomenális időjárás: a strandszezon itt kb. 8 hónapig tart, a 16 km hosszú homokos tengerpart relaxálásra és mártózásra invitálja a napimádókat. A tengerparti szellő a környező eukaliptusz-, fenyő- és cédruserdők illatát hozza, és ha mélyet lélegzel, átjár a valódi értelemben vett kikapcsolódás mámora.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A Belek és Kadriye között található Tolerancia kertben egy zsinagóga, egy templom és egy mecset áll egymás mellett, ami e tekintetben egyedülálló a világon.

Sport minden mennyiségben: pörgesd fel az adrenalinszinted!

Belek turizmusa főként a golfra épült, és a világ minden tájáról vonzza a sportfanatikusokat. A turistaparadicsom területén tucatnyi négy- és ötcsillagos szállodát, valamint hatalmas golfkomplexumokat találhatsz mesés smaragdzöld pályákkal, így garantáltan megtalálod az igényednek és ízlésednek megfelelőt. A bájos üdülőváros emellett számos szórakozási lehetőséget kínál a mozgás szerelmeseinek: rafting, búvárkodás, lovaglás, motorcsónakos ejtőernyőzés, jet-ski, a szabadtéri élményt pedig még inkább fokozza a hatalmas Torosz-hegység a háttérben. Ha adrenalinnövelő élményekre vágysz, látogass el a Belekhez közeli 25.000 m²-es aquaparkba, és próbáld ki a kamikaze-csúszdát, ahol 60 km/h sebességgel száguldozhatsz lefelé. A delfinárium 900 fő befogadására alkalmas, és a szerencsések közül egyvalaki úszhat a barátságos állatokkal a show alatt!

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje:

A hagyományos török konyhára specializálódott éttermek, az ún. lokanták ritkán okoznak csalódást. Belek két legjobb lokantája a Mambo Lounge és az Adana Ockbkbasi, ahol megkóstolhatod a helyiek kedvenc fogásait, pl. a pide-ot (más néven török pizzát), a cserépedényben sült testi kebabot és a bulgurba töltött köftét. Papillon Ayschában biztosan megkóstolhatod ezeket a finomságokat 189.900 Ft/ fő / 7 éjtől.

Ősi városok nyomában

A kifinomult nyaralóhely remek kiindulópont a környék történelmi és építészeti látnivalóinak felfedezésére. A hettiták korából származó Perge romvárosának fő látnivalói az ókori színház, a stadion és az egykori hellén városkapuk maradványai, az aszpendoszi amfiteátrum egyes szakértők szerint a világ legjobb állapotban fennmaradt antik színháza, és az ötemeletes épület kiváló akusztikájának köszönhetően itt ma is rendeznek szabadtéri előadásokat. Myra egykor Lükia fővárosa volt, ahol érdemes felkeresned a sziklába vájt sírokat és a 2. században épült színházat. A csábító mediterrán üdülőhely, Side macskaköves utcáin bóklászva időutazást tehetsz a múltban, megcsodálhatod a híres Apollón-templom maradványait, a monumentális szökőkutakat és az agorát, míg a sikátorokban remek kézműves portékákat vásárolhatsz.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje:

Belek és környéke mindent nyújt, ami egy csodálatos nyaraláshoz szükséges, és hatalmas választék áll rendelkezésre a különféle szálláshelyekből. Itt például közvetlenül a homokos, kavicsos tengerparton süttetheted magad 164.900 Ft/ fő / 7 éjtől.
Itt csobbanj az Alföldön: 4 tipp a forró napokrahttp://www.life.hu/lifeutazas/20140617-alfold-kecskemet-gyula-gergelyiugornya-termalvizek-strandok.htmlAzt hitted, hogy vízparti nyaralást csak a Balaton, esetleg a Velencei-tó mellé tervez az ember? Tévedés! Az alföldi régió is bővelkedik kiváló fürdőhelyekben, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezd őket.UtazásOrigoKulináris megállók Berlintől Sydney-ig: 6 ikonikus étel, és ahol megkóstolhatod őkethttp://www.life.hu/lifeutazas/20140616-berlin-sydney-parizs-marokko-etelek-hamburger-csiga-salata-kolbasz.htmlAz ételek energiát adnak a szervezetünk számára, gyönyörködtetik a szemünket és izgalmas hobbit is jelenthetnek. Jelzik, hol jártunk a világban, és mit tudtunk meg az ott élő emberek kultúrájáról. Ha globális ínyenc vagy, és szeretnéd megkóstolni mindazt, amit a világ tálcán kínál, a Life.hu az idei nyárra készített neked egy kihagyhatatlan gasztrolistát. UtazásSportos nyaralás a Velencei-tónálhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140612-nyaralas-a-velencei-tonal-es-gardonynal-kempingek-bicikliutak-furdok-gyerekkel.htmlSzeretnél olyan nyaralást, amely nem csak a napozásról szól? Kiruccannál egy napra valamilyen természetes víz mellé, de aktív időtöltést keresel? Irány a Velencei-tó!UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.