Szevasztopoltól mindössze 10 kilométerre található az az egykor szigorúan őrzött, titkos földalatti bázis, ahol a szovjetek a meghibásodott tengeralattjáróikat javították. Elhagyatott helyek sorozatunk következő része. 

Az úgynevezett „825 GTS Objektum” néven számon tartott bázist - ami Balaklava városában található, a Krím-félszigeten – 1993-ban zárták be, azóta múzeumként üzemel. A helyet úgy tervezték és kezdték el 1957-ben építeni, hogy az gyakorlatilag elpusztíthatatlan legyen, sőt, akár egy közvetlen nukleáris támadást is kibírjon.

A sziklába vájt objektumot 56 centiméteres vastagságú vasbeton falak tartották, az egyes ajtók súlya pedig meghaladta a 120 tonnát – egy esetleges támadás során ezek az automata ajtók hermetikusan zárták volna le a területet. A helyiségben így 50 ezer ember 3 évig tudott volna élni úgy, hogy semmiben nem szenvedtek volna hiányt. Üzemelt itt saját kórház, pékség és hatalmas raktárak álltak rendelkezésre a megfelelő mennyiségű élelmiszer és üzemanyag tárolására. A bázis egyszerre hét tengeralattjárót tudott befogadni és javítani.

/1409/A_b_z2014915111613

Az objektumot - a föld feletti 5000 és a föld alatti 3000 négyzetméternyi területet - több mint 50 katona és számos civil védte, akik itt is éltek, és csak külön engedéllyel hagyhatták el lakó- illetve munkahelyüket. Erre azért volt szükség, mert a kormány minden körülmények között titokban akarta tartani a bázis létezését. Attól sem riadtak vissza, hogy a munkavállalók túlságosan tájékozott rokonait eltegyék láb alól – érthető hát, hogy a legtöbb alkalmazott tartotta magát a hallgatás íratlan szabályaihoz. A személyzetre, akik a tengeralattjárók javításán dolgoztak, sokszor fegyveres őrök vigyázták és követték minden lépésüket. Egy egykori munkás, Szergej Peregorodov szerint sokan elveszítették látásukat a sötét alagutakban, ketten meeghaltak a föld alatt, míg egy ember megbolondult, miután egy ólommal és füsttel teli tartályt javított.