Nincs tejed? A hiba a génjeidben van!

Forrás: Thinkstock -
anyaság szoptatás kutatás anyatej
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy újszülött táplálásának legjobb módja kétségkívül a szoptatás - az anyatej biztosítja leginkább a baba szervezete számára a fejlődéshez szükséges tápanyagokat. Érthető módon az édesanyákat általában a kizárólag anyatejjel történő táplálásra ösztönzik, így aki valamilyen oknál fogva nem képes rá, mert nincsen teje, azt érezheti, nőiessége és anyai képességei szenvedtek csorbát. Ez a látásmód azonban nem helyes - most már tudományosan is bebizonyították!

Sok anya természetesnek veszi a szoptatást, de világszerte édesanyák milliói élik meg a folyamatot fájdalmasnak, és az anyatejük mennyisége nem elégíti ki gyermekük étvágyát. Ezek a nők mélységes elkeseredésbe süllyedhetnek, és néhányuk úgy érzi, hogy anyaként kudarcot vallottak.

Egy amerikai kutatócsoport eredményei azonban egy kis reménysugárral kecsegtetnek, miután kimutatták, hogy a nők szoptatásra való képtelensége a DNS-ükbe lehet írva. A kutatók felfedeztek egy olyan genetikai mutációt, amely fizikailag megnehezíti a szoptatás folyamatát a mutációt hordozó anyák számára.

Forrás: Thinkstock

Hadas Kriszta: A nagy szoptatási ügy

"A kényelmes, luxi szoptatásra külön iparág épült. Hiába, a bababiznisz talán még az okostelefonos kütyümániát is lepipálja. Lehet, hogy a gyerekholmikat gyártó multik hiperszuper, anyákra kifejlesztett műholdakkal, radarokkal figyelnek minket, és így pontosan tudják, hogy állunk mi nők magunkkal és egymással. Mert ami állítólag hasznos, azt ugye nem árt megvenni. Ha a szomszéd kismama is megvette, akkor meg pláne. Az anyaversenyre bizton számíthatnak a kereskedők." Hadas Kriszta jegyzetét ITT elolvashatod.

A ZnT2-fehérjében kialakuló mutációk megakadályozhatják az emlőmirigyek fejlődését, ami azt eredményezi, hogy az édesanya nem tud elegendő anyatejet termelni gyermeke táplálásához. Ráadásul azon kívül, hogy megnehezíti a szoptatást, a mutáció az anyatej összetételét is megváltoztatja, így az kevesebb olyan tápanyagot, például cinket és zsírt tartalmaz, amelyek létfontosságúak a csecsemő számára.

A Journal of Biological Chemistry szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint az eredmények segíthetnek azoknak a nőknek az azonosításában, akiknek később nehézségeik lehetnek a szoptatással. A kutatást vezető dr. Shannon Kelleher, a Pennsylvaniai Állami Egyetem orvosi karának munkatársa elmondta, hogy bár mindenütt azt hallhatjuk, hogy a szoptatás a legjobb, a szoptatás nem könnyű. Nem ösztönös tevékenység, hanem tanult magatartás.

„Úgy véljük, hogy biológiai okok is állnak bizonyos szoptatási problémák hátterében – magyarázta dr. Kelleher. – Ha a ZnT2-proteinben lévő mutációk kimutatása révén már terhességük alatt azonosítani tudjuk azokat a nőket, akiknek várhatóan gondjaik lesznek a szoptatással, talán segíthetünk nekik abban, hogy már a szülés előtt jobban felkészülhessenek erre."

A finisbe érkeztél - Várandósságod 29. hetének történéseihttp://www.life.hu/csalad/20150701-ez-tortenik-a-babaval-es-a-mamaval-a-terhesseg-29-heteben.htmlElkezdődött a harmadik trimeszter első hete – most már tényleg a finisben vagy, pár hét és gyermekedet karodban tarthatod!CsaládThinkstockRoberto konyhája: Vigyázat, gyümölcs-túladagolás!http://www.life.hu/csalad/20150701-roberto-konyhaja-epres-creme-brulee-torta-recept.htmlEgyszerűen megvadulok a francia édességekért. A macaron egy örök klasszikus, a croissant szintén ikonikus finomság, de talán az ország legfenségesebb édessége mégis a cremé brülée. Az édes, tejszínes csoda a forró nyári napokon sem túlzó vagy nehéz édesség, különösen, ha megbolondítjuk a magyar nyár toplistás gyömülcseivel.CsaládOrigoA lelkes szingli és a karriermama meetingre megy...http://www.life.hu/csalad/20150615-gyermekes-es-gyermektelen-anyak-a-munkahelyeken.htmlÚgy, ahogy az anyatejkérdésben is, a karrier kontra család témában is két táborra szakadnak az anyukák. Állandó az ellentét a két csapat között, megy az ujjal mutogatás az egész nap otthon a lábát lógató, és a gyereknevelést másra bízó karriermamák között. Az eszköz persze itt is a sztereotipizálás és a lelkiismeretfurdalás-keltés, valamint a rossz anyának bélyegzés, pedig mindkét oldal mögött őrülten nehéz döntések sorozata húzódik.CsaládThinkstockÁsványi anyagokkal és vitaminokkal a vetélés ellenhttp://www.life.hu/csalad/20150630-asvanyi-anyagokkal-es-vitaminokkal-a-veteles-ellen.htmlKisbabád egészségét, már a születés, sőt a fogantatás előtt sem árt óvni. Most olyan praktikákat ajánlunk neked, amivel megőrizhető magzatod életét a születésig. CsaládThinkstockSztárom a párom - Amikor egy híresség és rajongója találkozikhttp://www.life.hu/csalad/20150629-kulonleges-parok-amikor-egy-sztar-a-rajongojaval-hazasodik-ossze.htmlHogy is mondja a közmondás: "Minden zsák megtalálja a foltját!" De mi történik, ha az a bizonyos zsák egy, az övétől teljesen eltérő közegből választja ki a foltját? Működőképes lehet egy kapcsolat egy luxuséletet élő világsztár és a "nép egyszerű gyermeke" között?Család--Vajon milyen különleges ajándékot vitt a hollywoodi álompár a kis Charlotte hercegnőnek?http://www.life.hu/csalad/20150628-angelina-jolie-brad-pitt-vilmos-herceggel-es-katalinnal-talalkozott.htmlHollywoodi és brit ’királyi méltóságok’ találkoztak pénteken, amikor is Angelina Jolie és férje, Brad Pitt a brit trónörökös pár Vilmos és Katalin vendégei voltak egy teára a Kensington Palotában.CsaládAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.