Egy újszülött táplálásának legjobb módja kétségkívül a szoptatás - az anyatej biztosítja leginkább a baba szervezete számára a fejlődéshez szükséges tápanyagokat. Érthető módon az édesanyákat általában a kizárólag anyatejjel történő táplálásra ösztönzik, így aki valamilyen oknál fogva nem képes rá, mert nincsen teje, azt érezheti, nőiessége és anyai képességei szenvedtek csorbát. Ez a látásmód azonban nem helyes - most már tudományosan is bebizonyították!

Sok anya természetesnek veszi a szoptatást, de világszerte édesanyák milliói élik meg a folyamatot fájdalmasnak, és az anyatejük mennyisége nem elégíti ki gyermekük étvágyát. Ezek a nők mélységes elkeseredésbe süllyedhetnek, és néhányuk úgy érzi, hogy anyaként kudarcot vallottak.

Egy amerikai kutatócsoport eredményei azonban egy kis reménysugárral kecsegtetnek, miután kimutatták, hogy a nők szoptatásra való képtelensége a DNS-ükbe lehet írva. A kutatók felfedeztek egy olyan genetikai mutációt, amely fizikailag megnehezíti a szoptatás folyamatát a mutációt hordozó anyák számára.

Forrás: Thinkstock
Fotó: Nánási Pál
Hadas Kriszta: A nagy szoptatási ügy

"A kényelmes, luxi szoptatásra külön iparág épült. Hiába, a bababiznisz talán még az okostelefonos kütyümániát is lepipálja. Lehet, hogy a gyerekholmikat gyártó multik hiperszuper, anyákra kifejlesztett műholdakkal, radarokkal figyelnek minket, és így pontosan tudják, hogy állunk mi nők magunkkal és egymással. Mert ami állítólag hasznos, azt ugye nem árt megvenni. Ha a szomszéd kismama is megvette, akkor meg pláne. Az anyaversenyre bizton számíthatnak a kereskedők." Hadas Kriszta jegyzetét ITT elolvashatod.

A ZnT2-fehérjében kialakuló mutációk megakadályozhatják az emlőmirigyek fejlődését, ami azt eredményezi, hogy az édesanya nem tud elegendő anyatejet termelni gyermeke táplálásához. Ráadásul azon kívül, hogy megnehezíti a szoptatást, a mutáció az anyatej összetételét is megváltoztatja, így az kevesebb olyan tápanyagot, például cinket és zsírt tartalmaz, amelyek létfontosságúak a csecsemő számára.

A Journal of Biological Chemistry szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint az eredmények segíthetnek azoknak a nőknek az azonosításában, akiknek később nehézségeik lehetnek a szoptatással. A kutatást vezető dr. Shannon Kelleher, a Pennsylvaniai Állami Egyetem orvosi karának munkatársa elmondta, hogy bár mindenütt azt hallhatjuk, hogy a szoptatás a legjobb, a szoptatás nem könnyű. Nem ösztönös tevékenység, hanem tanult magatartás.

„Úgy véljük, hogy biológiai okok is állnak bizonyos szoptatási problémák hátterében – magyarázta dr. Kelleher. – Ha a ZnT2-proteinben lévő mutációk kimutatása révén már terhességük alatt azonosítani tudjuk azokat a nőket, akiknek várhatóan gondjaik lesznek a szoptatással, talán segíthetünk nekik abban, hogy már a szülés előtt jobban felkészülhessenek erre."