Azt gondolod, hogy nehéz az életed? A mindennapi mókuskerék mellett örülsz, hogy egyáltalán magadra jut időd, nem hogy még gyermeket is vállalj hektikus életviteled mellett? Persze mindenki a saját sorsát érzi a legsanyarúbbnak, de hidd el, vannak olyan emberek, akikkel tényleg csúnyán elbánt az élet, és akik ennek ellenére pozitívan néznek a jövőbe, és családi harmóniában élik mindennapjaikat. 

A következőkben három olyan "nagy túlélőt" mutatunk be, akiket nem tántorított el a barsors attól, hogy igenis boldogok legyenek, családot alapítsanak, és példaként álljanak embertársaik előtt.

Bethany Meilani Hamilton

A most 25 éves anyuka csupán 13 éves volt, mikor egy békésnek indult reggel az egész életét megváltoztatta. Bethany 2003. október 31-én barátnőjével és annak családjával szörfözni indult Kauaira, a Hawaii-szigetek egyikére. A lány békésen ringatózott a tenger vizén, éppen megpihentek, és hason fekve a szörfdeszkáján a bal karját a vízbe lógatta. Az idilli jelenetnek azonban kis idő múlva tragikus vége lett: egy 4,5 méter hosszú tigriscápa megtámadta a deszkáján pihenő lányt, és szétmarcangolta a vízbe lógó bal karját. Csak pár centin múlott, hogy a támadás nem lett azonnal halálos. Az ismerősei azonnal kivitték Bethanyt a partra, és segítségért rohantak. Mire a lányt a közeli kórházba szállították, vérének 60%-át elvesztette. A cápa szabályosan a válla alatt metszette el a karját, és mivel a karjának a csonkja túl rövid maradt, nem volt remény arra, hogy művégtagot kapjon. Ez azonban egyáltalán nem keserítette el a kislányt, olyannyira nem, hogy

amikor a műtét után felébredt, első szava az volt, hogy "ugye visszamehetek szörfözni?"

Forrás: AFP, Instagram/bethanyhamilton

A trauma tehát egyáltalán nem tántorította el Bethanyt a szörfözéstől, a támadás után néhány héttel ismét a deszkán állt, ahonnan azóta sem szállt le. Az elmúlt 12 évben pedig Bethanyra rátalált a szerelem, sőt már családot is alapított. A 25 éves Bethany idén június 1-jén adott életet kisfiának, Tobiasnak. A kisfiú valószínűleg szintén hódolni fog édesanyja kedvenc hobbijának, hiszen Bethany a terhessége nyolcadik hónapjáig szörfözött, így már az anyaméhben ezt sportolta a pici.

Barbara Guerra

Barbara két és fél évesen vesztette el a karjait: a lány egy transzformátornál szenvedett el áramütést, és az sem volt biztos, hogy túléli-e a balesetet. Az asszony a hihetetlen akaraterejének köszönhetően bebizonyította, hogy így is lehet élni: férjhez ment, négy gyermeke született, modellkedik, és számos fitneszversenyt megnyert már. Mindent, amit lehet, a keze helyett a lábával csinál. 

Forrás: www.hardfitness.com

Nick Vujicic

Kevés olyan ember van, aki nem hallott még Nick Vujicicról. Ő az a férfi, aki 1982-ben kéz és láb nélkül született. Szülei csak a kicsi világra jöttekor tudták meg, hogy gyermekük az úgynevezett tetra-amelia szindrómában szenved, vagyis karok és lábak nélkül jött világra. Bal lába helyén csupán két lábujj van, amelyek segítségével ma már tud boldogulni a mindennapokban. Nick szülei nagyon megrémültek, amikor gyerekük végtagok nélkül jött a világra, de miután kiderült, hogy ezt leszámítva teljesen egészséges és életképes, mindent megadtak neki, hogy minél önállóbb és teljesebb életet élhessen.

Hiába álltak azonban a szülei mellette, betegsége miatt a gyerekek sokat csúfolták az iskolában. Ez akkora hatással volt a kicsi Nickre, hogy

nyolcévesen depressziós lett, tízévesen pedig öngyilkosságot kísérelt meg: megpróbálta belefojtani magát a fürdőkádba.

Forrás: AFP, Facebook/Nick Vujicic

Vujicic saját elmondása szerint sokáig nem látta értelmét az életének. Egy ideig ugyan imádkozott azért, hogy nőjön keze és lába, de egy idő után rájött, hogy hálásnak kell lennie azért, amiért él, hogy Isten ezzel feladatot és kihívást adott neki, és célt kell keresnie az életében. Életének célja és értelme végül az lett, hogy meséljen embertársainak Isten szeretetéről, és megerősítse őket abban, hogy valósítsák meg álmaikat.

17 éves korában kezdett prédikációkat és előadásokat tartani iskolákban és egyházi rendezvényeken. Mára a világ minden táján tart telt házas előadássorozatokat, amelyekkel emberek millióinak ad reményt és bátorítást. 

Nick Vujicic ma már boldogabb, mint valaha, köszönhetően annak, hogy szakmai sikerek mellett magánéletében is meg tudott állapodni. 2012. február 12-én ugyanis feleségül vette barátnőjét, a malajziai származású Kanae Miyaharát, első gyermekük, Kiyoshi 2013 februárjában, második kisfiúk, Dejan pedig idén augusztusban látta meg a napvilágot.