Hatalmas különbség van aközött, ha egy kisvállalkozónál vagy egy multiban lévő pozíció miatt kell megjelennünk az állásinterjún. Egy HR-es, bennfentes munkatárs segítségével az utóbbi helyzetet vettük górcső alá: mire kell figyelnünk, hogyan készüljünk fel és szükséges-e az igazat elmondanunk magunkról!?

Azt már tudjuk, milyen szetteket érdemes viselnünk ahhoz, hogy miénk lehessen az áhított állás, azonban a külső megjelenésen túl mást is mérni fog a felvételiztető munkatárs.

Nem ússzuk meg felmérés nélkül

Somoskői Nóra HR-munkatárs igen sok interjút bonyolított már le az elejétől a végéig: „Első körben mindig egy általános beszélgetésre kerül sor, ahol az interjúztató felméri a szakmai tapasztalatunkat, motivációnkat, fizetési igényünket. Ha idegen nyelvre is szükség van a pozíció betöltéséhez, akkor annak felmérése is ekkor történik. Ahol magasabb nyelvtudásra van szükség, ott előfordulhat az is, hogy még az általános interjú előtt, online formában tesztelik az idegen nyelv szintjét.”

Forrás: Thinkstock

Többféle interjún is részt vehetünk.

Gyakori interjúztatási forma az AC (Assessment Center), amin több jelentkező egyszerre vesz részt, 3-4 órát vesz igénybe, és olyan feladatokat kell megoldaniuk az álláskeresőknek, amelyek már a meghirdetett pozícióhoz kapcsolódó készségeiket mérik fel.

„Nem ritka az olyan interjútípus sem, amelyen a technikai tudást vizsgálják, ezzel bizonyosodva meg arról, hogy szakmai tapasztalatát illetően a jelentkező alkalmas-e a pozíció betöltésére. Utolsó körként bizonyos cégek próbanapot szerveznek az álláskereső számára. A próbanap alatt világosan kiderülhet mindkét fél számára, hogy szeretnének-e egymással dolgozni a jövőben, vagy sem.”

Egyes munkáltatók az úgynevezett stresszinterjút is bevetik. Ennek az interjúztatási formának az a célja, hogy az álláskeresőket nyugalmukból kizökkentse, és megfigyelje, hogyan kezelik a jelentkezők a nehéz helyzeteket. „A stresszinterjúk során alkalmazott technikák rendkívül változatosak, kezdve a gyors egymásutánban feltett kérdésektől a bosszantó megjegyzéseken át egészen az értelmetlen kérdésekig. Jó tanács, hogy maradjunk végig higgadtak és nyugodtak a stresszinterjú alatt, fontoljuk meg a válaszainkat, és mutassuk magabiztosnak magunkat. A stresszinterjúnak nem az a célja, hogy fenyegetve érezzük magunkat, mindössze arra kíváncsi az interjúztató, hogy miképpen kezeljük a stresszes szituációkat.”

Forrás: Thinkstock

 

Nem kell minden állásinterjútól tartani
Komoly különbségek vannak az állásinterjúk között. Míg az egyikre talpig díszben megérkezve komoly keresztkérdésekre kell válaszolnunk, addig egy másiknál sokkal oldottabb lehet a hangulat, stresszmentes a környezet, és lazábbak a feltett kérdések. Videónkból kiderül, milyen tapasztalatokat szereztek az utca emberei a témában!

Nóra szerint tehát őrizzük meg a hidegvérünket, tudatosítsuk magunkban, hogy nem az elméleti tudás a cél, az interjúztató csupán arra kíváncsi, hogy az illető mennyire tud nyomás alatt dolgozni.

Szépítsük a valóságot?

A HR-es szerint az őszinteség nagyon fontos és elvárt egy interjú helyzetben!„Nincs olyan, hogy alkalmas jelölt, hiszen ezekre a kérdésekre nincsenek tökéletes válaszok sem. Az álláskereső mindig legyen őszinte egy állásinterjún, sose játssza meg magát, azzal ugyanis nem jut közelebb a vágyott pozíció eléréséhez“ – mondta Nóra.

Támogatott tartalom.