Belenézel a tükörbe, és csak a karikákat látod? Nem tudod, hogyan szüntesd meg vagy fedd el a fáradtság nemkívánatos jeleit? Több tényező is felelős lehet a szem alatti karikák és duzzanatok kialakulásáért, de ne aggódj, mindenre van megoldás; fogadd meg Larion Oscar sminkmester tanácsait!

A karikás szem egyik ismertetőjele, hogy a szem alatti terület elszíneződik, aminek nem csak a kialvatlanság lehet az oka: a nyirokkeringés, a vékony bőr, a folyadék hiánya és a nem megfelelő ápolás is hozzájárulhat. 

A nyúzott, fáradt és karikás szemek kisimítására tökéletes az uborka, de egy lehűtött fémkanál is pillanatok alatt felfrissíti a tekintetet.  Ha ezeket a megoldásokat túl macerásnak érzed a reggeli készülődés közepette, akkor érdemes beszerezned egy uborkás szemkörnyékápolót, amivel bátran kenegetheted a szem alatti területet.

Forrás: Thinkstock

Ha duzzadt a szem területe, annak komolyabb okai is lehetnek: veseelégtelenség, allergia vagy anyagcserezavarok. Így ha a duzzanat huzamosabb ideig fennáll, nem árt elmenni egy alapos kivizsgálásra. Ha viszont csak időszakos látogató, akkor egy-két otthoni praktikával is orvosolható. Olyan egyszerű alapanyag is segíthet rajta, mint a nyers krumpli, ami gyorsan magába szívja a vizesedést. Jót tesz neki a koffein is: a kávézaccot vagy a teafiltert bátran ráteheted az érintett területre, de használhatsz koffeintartalmú szemkörnyékápolót is.  

Harmincon túl érdemes jobb teljesítményű krémre váltani: a szemkörnyékápoló helyett használj szemránckrémet, aminek összetétele megtartja a szem finom bőrének rugalmasságát, és késlelteti a mimikai ráncok elmélyülését. 

Forrás: Thinkstock

Sminktrükkök, amikkel álcázni tudod a fáradtság jeleit:  

  • Az első és legfontosabb, a primer! 

Már a tulajdonképpeni sminkelést megelőző fázisban is halványíthatod optikailag a karikákat, a szilikonos báziskrémek ugyanis azonnal üdébbé varázsolják a szemkörnyék finom bőrét.  Ezek használatával ráadásul nagyon jól megágyazol az alapozónak, ami így sokkal tartósabbá válik. A bázis más szempontból is igen praktikus, azt is megakadályozza, hogy a finom kis hajlatokba beüljön a korrektor. 

  • Így válassz korrektort!

A szem felfrissítésére a fényvisszaverő tulajdonságú korrektor az ideális választás. Egy-két árnyalattal világosabb korrektort használj, amit feltehetsz ecsettel, de akár az ujjaddal is.  Fontos, hogy az eldolgozás után fixáld le púderrel, hogy tartós maradjon. A legideálisabb az álcázott területre a transzparens porpúder, mert sokkal finomabb, mint a préselt kompakt púderek. 

Forrás: Thinkstock
  • Használd helyesen!  

A frissebb hatás érdekében ne csak a szem alá tedd a korrektort. A szemzugtól az orrnyereg mentén egy picivel az orr alatt húzd le, majd kösd össze a külső szemzuggal. A körülhatárolt terület egy háromszöget zár be, azt világosítsd ki, és szépen dolgozd össze a széleket a bőrszíneddel megegyező színű alapozóval.

  • Arcpír a karikák ellen! 

A reggeli, nyúzottabb kinézetet pillanatok alatt kompenzálhatod a pirosítóval. Ha az arcformádnak megfelelően helyezed fel az arcpírt, megemeli az arccsontot, és a gravitáció ellen dolgozva feszesebbnek tűnik a bőr, valamint elvonja a figyelmet a karikákról. 

 

Forrás: Thinkstock
  • Kell egy élénk rúzs! 

Az élénk szín üdébbé varázsolja a tekintetet, ezért ha fáradtabbnak érzed magad, tegyél fel egy harsány árnyalatú ajakrúzst, és meglátod, felragyogsz tőle. Volt karika, nincs karika!