Mindig irigyelted azokat, akik képesek úgy érkezni a munkába, hogy reggel már edzettek egy órát? Te az a fajta csaj vagy, aki miatt este 10-ig tart nyitva a konditerem? Most megtudhatod, este vagy reggel érdemesebb rávenni magad a testmozgásra!

Fotó: Marton Szilvia
Mit mond a szakértő?

Nagy Amarilla, a Life.hu szakértője szerint nem kell konkrétan meghatározni, ki mikor eddzen, ezt ugyanis mindenkinek egyénileg a bioritmusa diktálja. ,,Akik szeretnek korán kelni, azoknak nyilván a reggeli edzés a hatékonyabb, de sokan vannak, akik este nagyobb erőt tudnak kifejteni. Azt érdemes tudni, hogy reggel, délelőtt gyorsabb az anyagcsere, így egy zsírégető edzést okos dolog reggelre időzíteni - ilyenkor azonban mindenképp fogyasszunk el pár falatot sportolás előtt a vércukorszint miatt.

Ha valaki diétázik, este érdemes sportolni, az esti edzés után ugyanis kisebb az étvágy. Ha mégis megéhezünk, olyankor a fehérjéket jobb előnyben részesíteni" - vallja Amarilla, aki elmondta azt is, mindenhez hozzá lehet szoktatni a szervezetet, így akinek valami miatt megváltozik a napi ritmusa, az az edzés idejét is tudja alakítani - csak egy kis idő kell, hogy megszokja a test.

,,Én a nap bármely szakában tudok edzeni, de tény, hogy egy reggeli óra után sokkal frissebbnek, pörgősebbnek érzem magam, és a teljesítőképességem is jobb."

Miért jó reggel edzeni?

Az edzés közben endorfin, azaz boldogsághormon szabadul fel a szervezetben, ez pedig egész nap kifejti jótékony hatását - szakértők szerint a korai edzés eredménye a gyorsabb munkavégzés és az, hogy aki fitten kezdi a napot, jobban tudja összpontosítani egy adott dologra a figyelmét.

Forrás: Youtube

Sőt meglepő módon a reggeli sport az éjszakai alvást is pozitívan befolyásolja.  2011-ben ugyanis készült egy felmérés az Appalachian State Universityn, aminek a végeredménye az lett, hogy azok, akik reggel 7-kor edzettek, körülbelül 10%-os vérnyomáscsökkenést tapasztaltak a nap folyamán, ami éjszakára 25%-ra nőtt. Sokkal jobban és tovább aludtak, mint az összes többi olyan vizsgált személy, aki a nap egy másik időszakában edzett.

Forrás: Giphy

Az is biztos, hogy a reggel edzők sokkal rendszeresebben mozognak:  ők ugyanis beépítik a napi rutinba a sportot, és a nap folyamán hiába történik bármi, ami miatt ne tudnának edzeni, már rég túl vannak a mozgáson. 

Hátrányai is vannak a korai mozgásnak

Persze nem egy negatív oldala van a reggeli edzésnek: az egyik többek között az, hogy aki nem szokta meg, annak nagy nehézséget okoz átállni arra, hogy reggel több órával korábban keljen fel, ráadásul azt is okosan érdemes megszervezni, hogy utána időben beérj a munkahelyedre. Az sem jó, ha a korai edzés az alvás rovására megy, mert ahogy korábban is írtunk róla, az alváshiány számtalan betegséget okoz.

A reggeli edzés előtt a bemelegítésre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, alvás után ugyanis az izmok, ízületek sokkal merevebbek. Egy kutatás szerint például este 20%-al lazábbak az izmaink, mint reggel. Persze ez ne vegye el a kedved, egyszerűen csak figyelj oda a helyes és alapos bemelegítésre - ehhez itt és itt adtunk már segítséget. 

Érvek az esti edzés mellett

Itt is fel tudunk sorolni jó néhány dolgot - kezdve azzal, hogy ha a nyugodt, kávézós, ücsörgős reggelek híve vagy, akkor mindenképp este iktasd be a mozgást az életedbe, így ugyanis megkíméled magad a rohanás, a dupla táska és az S. O. S. sminken való stresszeléstől, és persze attól sem kell tartanod, hogy úgy esel be a reggeli értekezletre, mint egy futóbolond.

Forrás: Giphy

Az is az esti edzés mellett szól, hogy egy rémes, kollégákkal veszekedős, stresszes, telefonálgatásokkal teli munkanap után nagyszerűen kitisztítja az elmét egy óra futás vagy jógázás - ezek után valahogy mindig más színben látjuk a világot. 

A délutáni, esti sportoknál a sérülésveszély is alacsonyabb, mint reggel, ami egy újabb nyomós indok a késői mozgás mellett. És ha ez még nem lenne elég, ilyenkor több időd jut magadra, így a nyújtásról sem kell elsietned, és akár egy másfél órás edzésre is simán lehet időd.

Forrás: Youtube
Ezért nem jó este edzeni
De lássuk a negatívumokat is: az esti edzést könnyebben hagyjuk ki egyrészt jobb programok miatt, másrészt azért, mert úgy érezzük, képtelenek vagyunk plusz-energiabefektetésre a fárasztó munkanap után. 

Az esti edzésnél a helyszín is korlátozottabb: ugyan ma már sok terem egész későig tart nyitva, de fél ötkor kint már sötét van, és lassan jön a hideg is, így hacsak nem szeretsz sötétben futni, a szabadtéri edzések száma viszonylag korlátozott. 

Sőt esténként mindig zsúfoltabb az edzőterem, így ha a hétórási csúcsidőben érkezel, meg kell küzdened az izzadni vágyó tömeggel is.

Van még egy negatívuma is az esti mozgásnak: ha lefekvés előtt 2-3 órával veszel részt egy intenzív órán, akkor annyira felpörögsz, hogy nehéz lesz elaludni. Ha este, nem sokkal lefekvés előtt van időd mozogni, érdemesebb inkább egy nyújtó- vagy jógaórát választani!