Nagy Amarilla Life.hu szakértő szakértő test nyújtás mozgás bemelegítés edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olvasónk Nagy Amarillához, a Life.hu gyógytornász, aerobikoktató szakértőjéhez fordult. Kérdései az edzések előtti és utáni nyújtásokkal kapcsolatosak. Te elegendő figyelmet szentelsz a nyújtásnak?

"Szia Amarilla!

Sokat olvasok mostanában arról, hogy aki rendszeresen edz, annak nyújtania kéne. Én heti három alkalommal futok, de a nyújtást nem veszem túl komolyan. Szerinted mennyit kéne nyújtanom? Illetve kérlek, áruld el, hogy ennek pontosan mi is a jelentősége a fittség szempontjából.

Várom a válaszodat.

Üdv
Kata, 31"

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kedves Kata!

A nyújtás nagyon fontos minden edzés alkalmával. Futás esetén még inkább, hiszen ilyenkor erőteljesen dolgoznak a láb izmai, illetve az alsó háti szakasz mélyizomcsoportja.

Ha rendszeresen nyújtunk, elkerüljük a sérüléseket és hozzájárulunk az edzés utáni megfelelő regenerációhoz. Futás esetén fontos a vádli (hátulsó lábszárizom), a térdhajlítók és az ezzel ellentétes combfeszítő izmok megnyútása is. Nem utolsósorban pedig a csípőhorpasz nyújtása, amely egy zsugorodásra hajlamos izom. Ez a mai ülő életmódnál még inkább fontos. (Ha olvasnál arról, hogyan mozoghatsz az irodában, anélkül, hogy zavarnád a kollégáidat, kattints ide.)

A nyújtást mindig ellazult helyzetben végezzük, körülbelül tizenöt másodpercig megtartva egy pozíciót. A fokozatosság elvének megfelelően kerüljük a rugózást, mert ezzel csak az izmok újbóli feszülését érjük el.

Amarilla


Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.