5+1 trükk, hogy mostantól egészségesen étkezz

ital diéta tippek egészség clean eating étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az életmódváltás komoly feladat: minden addigi berögzött szokásunktól megválni és más, egészségesebb dolgokkal helyettesíteni nem könnyű. Ezért is adjuk fel sokszor olyan hamar. Íme, 5+1 tipp, amivel könnyebben állhatsz át az egészséges ételekre.

1. Ne kezdj bele olyanba, amit nem tudnál tartani az elkövetkező öt évben

A diéta előírja, hogy bizonyos élelmiszereket nem ehetsz, ez még akár a baráti találkozók, evések alkalmával is gátoló tényező lehet, így elképzelhető a kísérlet rövidtávú kudarca. Válassz helyette olyan étrendet, ami nem jár szélsőséges, drasztikus lemondásokkal.

Forrás: Thinkstock

2. Leblokkolsz a megfeleléstől?

A legtöbbször azért állítjuk meg az egészséges táplálkozás irányába tett lépéseinket, mert komoly „szabványoknak” kell megfelelnünk. A fejünkben olyan képek élnek, miszerint a helyes táplálkozásba nem fér bele a „bűnözés”. Egyszerűbb, ha lépésenként felszámolod a jelenlegi étrendedben lévő egészségtelen dolgokat és táplálóbbakkal pótolod őket. Így fokozatosan alakíthatsz ki egy számodra ideális étkezési palettát. A folyamat akár évekig is eltarthat, légy türelmes magadhoz.

3. Tiszta lap

Ne legyen bűntudatod! Ha valami egészségtelent eszel, akkor se, hiszen a következő étkezésnél mindig tiszta lappal indulsz.

Forrás: Thinkstock

4. Gondolj bele hogyan érzed majd magad, miután megetted

Mielőtt bármit a szervezetedbe juttatsz, gondolj bele hogyan fogod érezni magad tőle. Fáradt leszel, zsémbes, lassú, netalán feszült vagy megújulsz általa? Egyes ételek és italok jó hangulatot okoznak, de az energiaszintet szétbombázzák.

5. Hallgass a szervezetedre

Idővel változik az ízlésed és az étkezési szokásaid, előfordulhat, hogy huszonéves kedvenceidre a harmincas éveidben már rá sem tudsz nézni. Mindig az aktuális ízlésedhez igazítva próbálj meg egészségeset enni, kísérletezni az új ízekkel.

Forrás: Thinkstock

+1 Vacsora biztos forrásból

A kis kertedben zöldségek sorakoznak? Használd őket alapanyagként, nézz az élelmiszerekről szóló dokumentumfilmeket (megtudhatod honnan származnak, mit csinálnak a maradékokkal), vásárolj termelői piacokon.

A tökéletes diétát keresed? Válassz munkád és életkorod szerint!

Sokszor estél már abba a hibába, hogy olvasol egy könnyűnek ígérkező diétáról, kipróbálod, de egy grammot sem fogysz tőle? Ha életmódváltás helyett a fogyókúrák híve vagy, jó, ha tudod, hogy nem csak az életkorod, de a munkád is számít a diéta kiválasztásában - ITT írtunk erről!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.