Álomotthonok - Luxusvilla lebeg Budapest felett

luxus ingatlan otthon Budapest álomotthon családi ház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy valódi többgenerációs álomotthon épült fel Rókahegy egyik legmagasabban fekvő telkén. Ha pontosan akarunk fogalmazni, a V-ház névre keresztelt ingatlan tulajdonképpen két álomotthon, ugyanis a különleges építészeti kialakításának köszönhetően egy épületben két külön lakás kapott helyett.

Petőcz-Tóth Anikó és Csizmadi Péter által tervezett épületegyüttes összesen 238 négyzetméteren terül el. A megbízók egy olyan családi házat álmodtak meg, ahol két generáció tud egymás mellett békében élni úgy, hogy a közelség ellenére nem zavarják egymás életét.

Két generáció családi fészke Forrás: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter, Bódis Krisztián

Így készül az álomotthon

A megbízók kívánságait meghallgatva a tervezőbrigád számára hamar világossá vált, hogy mindezt úgy fogják megvalósítani, hogy két teljesen különálló lakást terveznek meg egy épületen belül.

Anikó és Péter a házakat a Hármashatár-hegy irányába, a város felé tájolták úgy, hogy a nappaliból és hálószobából a közeli Hármashatár-hegy mellett tökéletes rálátás legyen a Gellért-hegy, a Parlament és a kanyargó Duna mellett az egész pezsgő pesti belvárosra. És mivel az épületet a déli tájolású domboldalon a telek lehető legmagasabb pontjára helyezték, a nappali és a felette helyet kapó szülői hálószoba és fürdő hatalmas üvegfelületein át feltáruló örök panorámát maximálisan kihasználták.

Nagyvonalú homlokzat, saját élettér, 180 fokos panoráma Forrás: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter, Bódis Krisztián

Az épülettömbök eltolásával, magyarán előre-hátra húzásával a tervezők azt is elérték, hogy a lakások erkélyeit abszolút zavartalanul lehessen használni, anélkül, hogy a lakók egymásra rálátnának.

Petőcz-Tóth Anikó és Csizmadi Péter

"Az az együttműködés és bizalom, amit az építészstúdiónk a megbízónktól kapott, hatalmas felelősség is volt, hiszen minden döntésben mi is nyakig benne voltunk, így 100%-ig magunkénak éreztük az egész folyamatot, olyan volt, mintha magunknak is terveznénk egy picit ezt a házat. És ez a bizalom és intelligens kooperáció, az értő figyelem megteremtése a tervező és a megbízó között ilyen újszerű és izgalmas minőséget tud létrehozni."

Összenyitott étkező és nappali Forrás: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter, Bódis Krisztián
Kényelem hangulata járja át a teret - az étkezőből nyílik a konyha, a lépcső alatti kuckó és a minimalista kandalló is ezt az érzést erősítik Forrás: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter, Bódis Krisztián

A dizájn kérdéséhez a megbízók igen nyitottan álltak, miután sokat meséltek életmódjukról és jövőbeli terveikről, Anikóban és Péterben szépen lassan körvonalazódott az alapkoncepció: a panoráma elsőbbsége mindenek felett. Az egész tervezési folyamat és telepítés így a telek egyik legfőbb erényére lett felfűzve, a 180 fokos panorámára. Ennek persze ára volt, mégpedig az az impozáns előlépcső, amely a két épületrész közötti hasítékba ékelődve, felvezeti a látogatót a város fölé. Innen a lépcső tetejéről nyílik a két különálló lakás, szinteltolásos megoldással.

Intelligens megoldások - rejtett világítás a korlát mögött és acélhuzalos térelválasztó Forrás: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter, Bódis Krisztián

A nappali fölött kapott helyet a szülői hálószoba egy saját fürdővel és gardróbbal, mintha csak egy miniapartman lenne. Egy belső üvegfal teremt kapcsolatot a szülői háló és az érkezőszinten elhelyezett gyerekzóna között. Ezzel a megoldással a szülők számára egy saját intim teret alakítottak ki úgy, hogy a gyerekekkel is megmaradt a kapcsolat.

Szülöi háló Forrás: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter, Bódis Krisztián
A szülői hálóból nyíló fürdőszoba Forrás: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter, Bódis Krisztián

Az épületrészekre napelemek is felkerültek, amelyek gondoskodnak a hűtéshez és fűtéshez szükséges levegő-víz rendszerű hőszivattyú energiaigényéről, továbbá a melegvíz-előállítást is ellátják. Az épületrészek továbbá külön-külön elő vannak készítve napkollektorok fogadására is. A lakásokba intelligens házvezérlés lett beépítve: a hőmérséklet-, pára- és szélérzékelők segítségével az épület önmagát tudja szabályozni, működteti az árnyékolókat, a hűtés-fűtés rendszerét és a szórakoztató elektronikákat.

Markáns, letisztult megoldások Forrás: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter, Bódis Krisztián

Mivel az otthonok egyedi bútorait a megrendelők még nem választották ki, az enteriőrfotókat a tervezőcsapat fotorealisztikus látványtervekkel készítette el.

Álomotthonok - Romos házból modern családi otthon

Bármilyen kilátástalannak is tűnik a helyzet, okosan átgondolva és tudatosan megtervezve még egy ósdi, romos házba is új életet lehet lehelni. Álomotthonok sorozatunk előző részében egy régi családi ház újjászületésének lehettünk tanúi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.