Álomotthonok sorozatunk következő részében kilépünk az egyedi módon felújított családi házak és luxusvillák tengelyéből, és az üzleti élet felé vesszük az irányt: egy újonnan nyíló, dizájnos budapesti kávézó belső kialakításának rejtelmeibe engedünk betekintést.

Szén Molnár Tamás belsőépítész munkáiból már korábban is válogattunk, megmutattuk, hogyan készül egy valódi gyöngyszem a Balaton partján, és beleshettünk egy óbudai panorámás családi ház kulisszái mögé is. Most egy újlipótvárosi, újonnan épülő, összesen 45 négyzetméter alapterületű kávézó tervezési munkálataiba avatott be bennünket.

Forrás: Szén Molnár Tamás

Az üzletben a tervek szerint a kávékülönlegességeken kívül helyben sütött, egyedi és különleges péksüteményeket fognak árusítani. Az alapkoncepció tehát adott volt, mégis, Szén Molnár Tamás elmondása szerint a kifinomult elképzelések nehezen és lassan alakultak ki, ennek pedig az lett az eredménye, hogy az átlagnál több tervváltozatot kellett készítenie.

Forrás: Szén Molnár Tamás

Mint mondta, egy üzlethelyiség tervezése során fokozatosan kerül előtérbe a dizájn szerepe, Tamásnak olyan kérdésekre kellett megoldást találnia, mint a vendég viselkedésének befolyásolása, vagy a kereskedelmi üzenet belsőépítészeti nyelvre fordítása.

Forrás: Szén Molnár Tamás

Tamás szerint egy pesti kávézó esetében egyrészt elengedhetetlen, hogy kiemelkedjen a környezetéből, kitűnjön a konkurencia közül, másrészt fontos, hogy elegáns, bensőséges hangulatával kellemes beszélgetésre invitálja a fogyasztókat.

Forrás: Szén Molnár Tamás
Szén Molnár Tamás
"A tervezés során egy modern, 21. századi belső kialakítására törekedtem, felidézve a pesti kávézók virágkorát. Több helyütt előtűnik a mintázatban egyfajta rombusz forma, ami a 19. és a 20. század fordulóján egy népszerű díszítőmotívum volt a belsőépítészetben."
Forrás: Szén Molnár Tamás

Amíg egy magánház vagy lakás tervezése során sokkal több teret kap az egyéni, személyes ízlés, egy üzlethelyiség tervezése során ezeket a kereskedelmi és üzleti szempontokat kell szem előtt tartani és kiszolgálni.

Forrás: Szén Molnár Tamás