Gyaloglás, kocogás, futás – Így építs fel egy szuper kalóriaégető edzésmódszert!

Forrás: giphy.com -
gyaloglás kocogás BikiniBody egészséges életmód futás Katus Attila
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Katus Attila, a BikiniBody program végső hajrájában a futást ajánlja figyelmetekbe, amit teljesen kezdőként is űzhettek gyaloglással indítva, majd kocogással és futással folytatva a sort. A kalóriaégetés és a formás test garantált. Fogadd meg Katus Attila tippjeit az edzésprogram felépítéséhez!

Gyaloglás

Egy ideális mozgásforma

Mindazoknak, akik életükben még sosem edzettek rendszeresen, esetleg már régen abbahagyták, szívből ajánlom a gyaloglást.

Forrás: Dreamstime

Gyalogolni mindenki tud

A gyaloglás nem más, mint séta, csak valamivel nagyobb sebességgel. A kocogástól és a futástól abban különbözik, hogy mozgás közben az egyik lábunk mindig a talajhoz ér, tehát nincs repülő fázisa a mozgássornak. Ettől lesz igazán ízületkímélő. Gyalogolni mindenki tud, bárhol megteheti, és nem függ az életkortól sem. Szinte semmilyen kockázattal nem jár, előnye viszont annál több van!

Kilófaló gyaloglás

A megfelelő tempójú gyaloglás a szívizmokat erőteljesebb munkára készteti. Ha rendszeresen végezzük, csökkenti az erekre gyakorolt nyomást, vagyis a vérnyomást. Ugyanakkor korunk másik nagy problémája, az elhízás ellen is nagy segítség: napi 30 perc gyaloglással több száz kalóriát égetünk el. Emellett az anyagcserénk felgyorsítása révén hozzájárul a fogyáshoz. De aki kizárólag gyaloglás segítségével szeretne fogyni, annak nem árt tudni, hogy ehhez a napi félórás séta nem biztos, hogy elegendő lesz, mivel a mozgás alacsonyabb hatásfoka miatt 30 perc alatt a szervezet az elraktározott zsírkészletéhez még csak hozzá sem nyúl. A fogyás érdekében a napi adagot bizony 1-1,5 órára kell emelni.

Forrás: Dreamstime

Mértékletesség és helyes technika

Ahogy az élet minden területén, itt is fontos a mértékletesség! A gyalogló programokat kezdjük kényelmes tempóval, ezt később persze ajánlott fokozni. A mennyiség a kondíció fejlődésével szintén növelhető. A gyaloglás helyes technikájának betartása sem elhanyagolható tényező. Az előrelépés nyújtott lábbal történik, először a sarok éri a talajt, majd a testsúlyt gördüléssel helyezzük át, a külső talpélen keresztül. Nem szabad megfeledkezni a karmunkáról sem: gyaloglás közben a karoknak behajlítva és mozgásban kell lenniük. Emellett természetesen a bemelegítést, a mozgást megelőző és levezető gyakorlatokat se hagyjuk ki!

Együtt könnyebb

A rendszeres testmozgás élvezetesebb és talán könnyebb is, ha barátokkal, társsal, családtagokkal együtt végezzük. Ha van rá lehetőség, gyalogoljunk oszlopban: a legutolsó személy előzze le a sort, majd az utána érkező zárkózzon fel a menet elejére, így mindenki intervalledzésen vesz részt. Természetesen a jelenlevők fizikai állapotának ebben az esetben hasonlónak kell lennie.

Kocogás

Ha a gyaloglás nem elég

Amikor már eljutottunk arra a szintre, hogy a gyaloglás nem elégíti ki a mozgásigényünket, esetleg nem biztosít elegendő terhelést a szervezetnek, akkor próbálkozzunk meg a kocogással. Ez egy folyamatos, legalább 20 percig tartó, egyenletes mozgás, amely szintén jótékony hatással van a szervezetre, és segíti egészségünk megőrzését. Az egyenletes, magasabb intenzitású mozgás különleges, testet-lelket harmonizáló folyamatokat indít meg. A tudatállapot módosulásával az érzelmi tudat aktivitása fokozódik, ez beindítja az endorfin, azaz a boldogsághormon termelését, segíti az immunreakciókat, sőt, a stresszhormonszintet csökkentő sejtek működésére is ösztönzőleg hat.

Forrás: giphy.com

Fokozatosság

A kocogóprogram megkezdése előtt el kell jutnunk odáig, hogy 20-30 percen keresztül folyamatosan tudjunk gyalogolni. A fokozatosság ennél a mozgásformánál is meghatározó, hiszen egy magasabb intenzitási szintre történő átállás éppúgy nehézséget okoz, mint a kezdőknek az első lépések.
Azt javaslom, hogy először kocogjunk 10, 20, majd 30 lépést, köztük gyalogoljunk 10-10 lépést, és ezt ismételjük 20-30 percen keresztül. Majd a kocogás időtartamát 1-2 percre emelhetjük. Ezt a mennyiséget addig növeljük, amíg folyamatosan teljesítünk 3 km-t. Ha már úgy érezzük, ez sem elég, akkor jöhet a jól bevált, nagy tömegeket megmozgató, világszerte kedvelt futás.

Futás

Lassú tempóban, hosszú ideig

A futás az egyik legjobb kalóriaégető sport. A rendszeres futás hatására – hasonlóan a gyalogláshoz és a kocogáshoz, csak még jelentősebb mértékben – nemcsak az aerob állóképesség nő, hanem számos anyagcsere-, légzőszervi, hormonális, ideg- és kiválasztó rendszeri változás is bekövetkezik. Emellett az agy endorfint szabadít fel, amely a boldogság érzését idézi elő; ráadásul ez a pozitív állapot a mozgás befejezését követően még hosszú ideig – akár órákig – megmarad.

Forrás: Dreamstime

Sokféle edzettségi szinten élvezetes

A futás azért örvend egyre nagyobb népszerűségnek világszerte, mert bárhol – tengerparton, focipályán, utcán, erdőben – űzhető, nincs életkorhoz kötve, és nagyon sokféle edzettségi szinten élvezetes lehet. Azonban ennél a mozgásformánál is ügyelnünk kell a fokozatos terhelésre, és itt sem szabad megfeledkeznünk a bemelegítésről, illetve a levezető, nyújtó gyakorlatokról.

Változatos terepen

Ügyeljünk a futópálya minőségére: csak rázkódást elnyelő felszínen – például földúton, füves vagy speciális futópályán – fussunk. Bátran válasszunk változatos terepet: dombra fel, völgybe le.
Bár futás közben a zenehallgatás növelheti a teljesítményt, forgalmas környéken ezt nem ajánlom!
Érdemes partnerrel vagy csoportosan futni, kocogni, gyalogolni, mert a társak segíthetnek átlendülni az esetleges holtpontokon.

Megfelelő légzéstechnika

Normál esetben, nyugalmi állapotban, az orrunkon keresztül vesszük a levegőt. Futás közben az intenzitás növelésével áttérünk az orron be, szájon ki, majd pedig az intenzitás további fokozásával a szájon be, szájon ki történő légzésre.

Forrás: giphy.com

A tempó és az intenzitás növelése

Ha már eljutottunk arra a szintre, hogy 20-30 percet folyamatosan le tudunk futni, akkor a teljesítmény növelése érdekében gyorsítsunk a tempón. Ez a 10-12%-os sebességnövelés eleinte csupán rövidebb távon történjen, és folyamatos, lassabb futással vezessük le. A két fázist többször is megismételhetjük az edzés folyamán. Egy másik típusú edzésforma is hatásos lehet, amelynél már nemcsak az állóképesség, hanem az erőszint is lényeges. E módszernek a neve biztosan sokak számára ismerős. Ez az intervall, ahol pontosan meghatározott távolságú és intenzitású erős futások, valamint adott hosszúságú rövid pihenők váltják egymást.

Tervszerű pihenés

A kilométerek, a percek és a sebesség bűvöletében a pihenésről, a szervezet regenerálódásáról se feledkezzünk meg. Fontos tudni, hogy a tervszerű pihenés nem elvesz, hanem hozzáad a teljesítményünkhöz! Az edzések során nem szabad figyelmen kívül hagyni a szervezet visszajelzéseit. Továbbá azt is fogadjuk el, hogy vannak rosszabb, illetve jobb napok. Ez nem csupán az időjárási körülményekre, hanem a mentális és lelki tényezőkre is vonatkozik. Éppen ezért egy rosszul sikerült edzés semmi esetre se szegje a kedvünket!

Tornázz mindennap Katus Attilával a LifeNetwork tévében. Várunk egy közös edzésre reggel 7-kor, délután 3-kor és este 7-kor. Nincs kifogás! Bikini body Katus Attilával!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.