Régen minden jobb volt. A játékok is. Bár tény, hogy 20-30 évvel ezelőtt nem volt ekkora választék a játékszerek terén, mint ma, a 21. században, de ez nem is volt feltétlenül baj - legalábbis a gyerekek játék közbeni fejlődésének szempontjából.

A közösségi média korában a gyerekek egyre kevesebb időt töltenek igazi játékkal, ami pedig a tanulási képességek elsajátításához nélkülözhetetlen lenne. Minél kitartóbban, fantáziadúsabban játszik ugyanis egy gyerek, annál jobban kialakulnak a gondolkodási képességei, annál kreatívabb, kitartóbb lesz az iskolában is.

Forrás: Dreamstime

20-30 évvel ezelőtt sokkal kisebb volt a választék a játékok terén, a gyerekeknek azzal kellett beérni, ami volt. Ez pedig sokszor a hasznukra vált.

Erősítette például a fantáziájukat, ha egy-egy tárgyba több mindent kellett belelátniuk, ha egy-egy játékszernek több szerepet is be kellett töltenie.

Ezzel szemben a mai gyerekeknek szinte nem kell semmit elképzelniük, kész sémák állnak rendelkezésükre, és fantáziájukat még az is gyengíti, hogy a tévéből és az internetről is rengeteg kész képet kapnak. Ez azért probléma, mert a kreativitás, belsőkép-készítés a mesén, játékon keresztül alakul ki a gyermekben, ez pedig a későbbi tanulásának alapját képezi.

Forrás: Dreamstime

A digitális játékok térnyerésével szinte általánossá vált, hogy a gyerekek a monitort bámulva töltsék a szabadidejük nagy részét. Tény, hogy a számítógépes játékok menők és szórakoztatóak, de vajon mennyire szolgálják a lurkók fejlődését?

A videojátékok nem az ördögtől valók, ám azt tudni kell, hogy bizony kifejezetten addikív hatásúak lehetnek, és olyan függőséget alakíthatnak ki, ami például a klasszikus játékokra nem jellemző.

Ezzel szembeni pozitív tulajdonságuk, hogy fejlesztik például a logikai készséget, a reakcióidőt, az információfeldolgozás sebességét vagy a memóriát. 

Forrás: Dreamstime

A világ változása, a digitális térnyerés ellen nem lehet tenni, de nem is kell. A szülő felelőssége, hogy egyensúlyt találjon a modern és hagyományos között.

A szülő feladata, hogy amellett, hogy megismerteti gyerekét a technológiaalapú világgal, gondot fordít arra is, hogy a hagyományos játékokat is megszeretesse a csemetéjével. A legmodernebb kütyük mellett a kreativitást, fantáziát és motoros képességeket fejlesztő analóg játékok sem hiányozhatnak egy gyerekszobából.