Kütyü vagy kirakós? Modern és hagyományos játékok

játékszer gyerekek játék 2016 fejlődés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Régen minden jobb volt. A játékok is. Bár tény, hogy 20-30 évvel ezelőtt nem volt ekkora választék a játékszerek terén, mint ma, a 21. században, de ez nem is volt feltétlenül baj - legalábbis a gyerekek játék közbeni fejlődésének szempontjából.

A közösségi média korában a gyerekek egyre kevesebb időt töltenek igazi játékkal, ami pedig a tanulási képességek elsajátításához nélkülözhetetlen lenne. Minél kitartóbban, fantáziadúsabban játszik ugyanis egy gyerek, annál jobban kialakulnak a gondolkodási képességei, annál kreatívabb, kitartóbb lesz az iskolában is.

Forrás: Dreamstime

20-30 évvel ezelőtt sokkal kisebb volt a választék a játékok terén, a gyerekeknek azzal kellett beérni, ami volt. Ez pedig sokszor a hasznukra vált.

Erősítette például a fantáziájukat, ha egy-egy tárgyba több mindent kellett belelátniuk, ha egy-egy játékszernek több szerepet is be kellett töltenie.

Ezzel szemben a mai gyerekeknek szinte nem kell semmit elképzelniük, kész sémák állnak rendelkezésükre, és fantáziájukat még az is gyengíti, hogy a tévéből és az internetről is rengeteg kész képet kapnak. Ez azért probléma, mert a kreativitás, belsőkép-készítés a mesén, játékon keresztül alakul ki a gyermekben, ez pedig a későbbi tanulásának alapját képezi.

Forrás: Dreamstime

A digitális játékok térnyerésével szinte általánossá vált, hogy a gyerekek a monitort bámulva töltsék a szabadidejük nagy részét. Tény, hogy a számítógépes játékok menők és szórakoztatóak, de vajon mennyire szolgálják a lurkók fejlődését?

A videojátékok nem az ördögtől valók, ám azt tudni kell, hogy bizony kifejezetten addikív hatásúak lehetnek, és olyan függőséget alakíthatnak ki, ami például a klasszikus játékokra nem jellemző.

Ezzel szembeni pozitív tulajdonságuk, hogy fejlesztik például a logikai készséget, a reakcióidőt, az információfeldolgozás sebességét vagy a memóriát.

Forrás: Dreamstime

A világ változása, a digitális térnyerés ellen nem lehet tenni, de nem is kell. A szülő felelőssége, hogy egyensúlyt találjon a modern és hagyományos között.

A szülő feladata, hogy amellett, hogy megismerteti gyerekét a technológiaalapú világgal, gondot fordít arra is, hogy a hagyományos játékokat is megszeretesse a csemetéjével. A legmodernebb kütyük mellett a kreativitást, fantáziát és motoros képességeket fejlesztő analóg játékok sem hiányozhatnak egy gyerekszobából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.