Ha görögországi vakációra gondolsz, nem kétséges, hogy Szantorini fehérre meszelt házai, Korfu buja zöld tájai vagy Kréta és Rodosz napsütötte tengerpartjai jutnak eszedbe először. A nagyobb és népszerűbb szigetek szinte mágnesként vonzzák a látogatókat, de kisebb, kevésbé ismert szomszédjaik ugyanolyan - ha nem jobb - élményt nyújtanak. Szeretnéd átélni a rácsodálkozás, a felfedezés örömét? Íme, 4 varázslatos hely, ahol mindezt megteheted!

Gyönyörű színek, eldugott szegletek: Anafi
A híresen szép naplementéknek, az idilli strandoknak és a drámai szikláknak köszönhetően Szantorini szigetén olyan érzés keríti hatalmába az embert, mintha a világ tetején lenne. A települések szépsége magával ragadó, és a levegőben terjengő illatok minden érzékszervet rabul ejtenek. A tengeren utazni önmagában is fantasztikus élmény, és Szantorini kikötőjéből mintegy kétórás hajókázás után kiköthetsz a Kükládok egyik legfestőibb szigetén.

Hóra fehérre meszelt házikói és templomaForrás: Dreamstime

Anafit még nem kebelezte be a tömegturizmus, így tökéletesen megőrizte eredetiségét és autentikus mediterrán hangulatát. A 40 km2-en belül csupán egyetlen lakott hely van, Hóra, ami a fehérre meszelt házakkal és a szűk sikátorokkal a kükladikus építészet gyönyörű példája. A déli oldal aranyszínű homokkal borított strandjai elképesztő kontrasztot alkotnak az északi oldal vad, sziklás látképével. Azonban a legérdekesebb része a szigetnek a 460 méter magas Kalamos, ahonnan a naplemente szavakkal le nem írható látvány!  

A Kalamos mögött lenyugvó nap látványaForrás: AFP
A Life.hu extra tippje

Kréta nem csupán Görögország legnagyobb szigete, hanem egy kincsektől hemzsegő kis univerzum. Hogy miért? Itt megcsodálhatod a letűnt civilizációk maradványait, felfedezheted a káprázatos strandokat, a rendkívül változatos tájakat, és részesévé válhatsz a gazdag gasztronómiai kultúrának. Kapcsolódj ki Kréta csodás üdülőövezetében 134.900 Ft/ fő /7 éjtől


Egy sziget, ahol megállt az idő: Meganisi
Az álomszép strandok, a kifinomult főváros és a könnyű megközelíthetőség ellenére Lefkáda az egyik legérintetlenebb a Jón-szigetek közül. Kétségtelen, hogy a tengerparti városok tömegével csábítják külföldről a turistákat, ám a sziget többi része, az álmos falvak és Karya, az egykori főváros is igen lenyűgöző, és megér egy látogatást. Ha ennél is izgalmasabb élményekre vágysz, érdemes átkompoznod a Lefkádához közeli, mégis teljesen eltérő hangulatú Meganisi szigetére.

Meganisi szigeteForrás: Dreamstime

Az aprócska strandok, a barlangok és a titokzatos öblök adják a sziget igazi báját, a macskaköves utcácskák, a régi templomok és az elhagyatott szélmalmok pedig a múlt lenyomataként tündökölnek. Vathy a sziget legelbűvölőbb települése, ahová nyaranta privát jachtok érkeznek, ám ha végigsétálsz a parti sétányon, a csillogó vízi járgányok mellett a tavernák kínálatában is gyönyörködhetsz. Agios Ioannis, Ambelakia, Spilia és Limonari a legfrekventáltabb strandok közé tartoznak, mégis érintetlen szépségükkel hívogatnak, és a szigeten olyan rejtett fürdőhelyeket is felfedezhetsz, amiket csak hajóval lehet megközelíteni. 

Édenkert a Jón-tengeren: Paxi
Miután magadba szívtad Korfu óvárosának eklektikus hangulatát, felfedezted a hegyek között megbúvó falvakat, és végigbuliztad az éjszakát a trendi klubokban, ideje vízre szállnod a sziget déli szomszédja felé. Paxi a Jón-szigetcsoport kevésbé ismert tagja, és egzotikus szépségével hívja fel magára a figyelmet. Legnagyobb szigetei Paxos és a közeli Antipaxos, ez utóbbi büszkélkedhet Görögország legszebb strandjaival, amelyek igazi karibi hangulatot idéznek.

PaxiForrás: Dreamstime

Ha szívesen romantikáznál pároddal egy olyan helyen, ahol senki sem zavar, Mesovrika strandja biztosan kedvetekre való lesz, Levrehio az úszni vágyók paradicsoma, Voutoumi strandján pedig kiválóan lehet snorkelingezni. A fenyő- és olajfák között megbúvó falvak (Loggos, Lakka és Gaios) meglehetősen kicsik, viszont hihetetlenül szépek. Utóbbi megőrizte hagyományos jellegét, annak ellenére, hogy a szigetre folyamatosan érkeznek a turisták, Lakkát autentikus éttermei miatt kötelező felkeresned, míg a legkisebb üdülőhely, Loggos remek kiindulópontja lehet a szigeten tett kirándulásoknak.  

Lakka kikötőjeForrás: Dreamstime


Görög életérzés kicsit másként: Alonissos 


A régi időkben Ikosnak nevezett Alonissos a mitológia szerint Sztaphülosz otthona volt, aki Ariadné és Dionüszosz házasságából született. Dionüszoszt általában a bor és mámor isteneként emlegetik, így talán nem véletlen, hogy a sziget fővárosát Patitirinek nevezték el, ami görögül szőlőprést jelent. A Mamma Mia! című film forgatása után Szkopelosz és Szkiathosz rendkívül népszerűvé vált a turisták körében, ám jóval kevesebben keresik fel Alonissost, pedig sok érdekességet tartogat.

AlanissosForrás: Dreamstime

Az Északi Szporádokhoz tartozó sziget a nemzeti tengeri park része (ami a legnagyobb védett tengeri terület egész Európában), és buja növényzetével utánozhatatlan látványt nyújt az idelátogatóknak. Hangulatos falvak tarkítják a vidéket, mint például Votsi, Roussoum Gialos, Milia és a hegyoldalba épült Chora, ahonnan mesés kilátás nyílik az Égei-tengerre. A fenyőfákkal körbeölelt strandokon jól fog esni egy kis lubickolás, a színes napernyők alatt pedig lehet nézelődni, olvasgatni, közben pedig elszürcsölni egy frissítő koktélt.