Kiderült: ezek a legrondább színek a lakberendezésben

színek enteriőr otthon pantone falfestés lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudjuk jól, ízlések és pofonok. Mindenkinek vannak kedvenc színei, és vannak természetesen olyan árnyalatok is, amelyek láttán a hideg futkos az ember hátán. Az ember szubjektív véleménye mellett azonban kutatások is vannak, amelyek megállapítják, mely színeket nevezhetünk rondának, avagy szépnek.

Egy ausztrál kutatóintézet néhány hete bejelentette, hogy megtalálták a világ legrondább színét. A kutatók ezer ember véleményét hallgatták meg hét különböző témájú kutatásban, és megállapították, hogy a világ legrútabb színe nem más, mint a Pantone-skála 448 C-vel jelölt árnyalata, az opaque couche. Ez a zöld és barna közötti komor árnyalat olyan – nem túl kedves – szavakkal illették, mint „mocsok”, „szennyvízszínű”, vagy éppen a „halál”.

A Pantone 448 C Forrás: Pantone

Ám a szakértők szerint nem csak szegény opaque couche az egyetlen ronda szín – vagy ha pontosabban akarunk fogalmazni, nemkívánatos szín. Az alábbi ötös lista tagjait a hozzáértő emberek nem ajánlják, hogy otthonodban nagy mennyiségben használd.

Peach fuzz

Ne ijesszenek meg a furcsábbnál furcsább fantázianevek, a peach fuzz a valóságban egy kellemes, halvány barackszínű tónus. Amit – bár első ránézésre nem gondolnánk – a szakértők nem ajánlanak a faladra. A peach fuzz a 60-as évek Amerikájában élte a fénykorát, ma már inkább kisebb felületen, inkább lakberendezési tárgyakon érdemes használni.

Forrás: Pantone, Dreamstime

Orange popsicle

A magyarul nagyjából narancsjégkrémnek lehetne fordítani ezt a markáns narancsszínű árnyalatot. A szakértők szerint ezzel a színnel egyszerűen az a baj, hogy túl sok. Harsány színével nyomasztóvá teszi a falakat, ráadásul még az étvágyat is növeli.

Forrás: Pantone, Dreamstime

Blazing bellow

Blazing yellow, azaz lángoló sárga. Ezzel a vidám sárga árnyalattal is az a probléma, hogy túl vidám, túl rikító, túl sok. Szinte már agresszív hangulatot áraszt magából, amely hatására az ember könnyen idegesnek, vagy akár rosszkedvűnek is érezheti magát.

Forrás: Pantone, Dreamstime

Poppy Red

Imádjuk a pirosan pompázó pipacsokat, ám a pipacspirost jobb hanyagolni, ha a falaidat szeretnéd kifesteni. Erről az élénkpiros színről úgy tartják, hogy haragot gerjeszt, a veszekedés pedig a legutolsó, amire egy családi otthonban szükség van.

Forrás: Pantone, Dreamstime

Parfait pink

Ez a parférózsaszín névre keresztelt pasztellárnyalat egyszerűen kiszívja a fényt a lakás helyiségeiből. Jobb, ha száműzöd otthonodból.

Forrás: Pantone, Dreamstime

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.