Elképzelhető, hogy akár évi 6720 kalóriát is magunkhoz veszünk csupán azzal, hogy folyamatosan rágózunk. Noha a cukormentes változatok kalóriában is szegényebbek, azért még így sok üres kalória juthat szervezetünkbe, amiről nem is tudunk.

Bár a cukormentes rágógumi a fogorvosok szerint tisztíthatja a fogakat (a fogmosást persze nem pótolja), még így is 1344 és 3360 kalória juthat a szervezetünkbe évente. A hagyományos rágó meg aztán végképp kalóriatöbbletet hoz: 6720 kalória egy év alatt rengeteg ahhoz képest, hogy a többség egyáltalán nem is tudja, hogy rágózás alatt is gyarapodik.

Forrás: Flickr / Hernán Piñera

Az amerikai Mayo Clinic friss kutatása azzal vigasztalja a rágófüggőket, hogy már maga a rágózás óránként 11 kalória elégetésével jár, így ezek mindenesetre kivonhatóak a fenti képletből. Ha cukormentes rágót fogyasztunk napi két órán át, 154 kalória ledolgozható. Ez ugyan nem sok, de vigasz azok számára, akik nem tudnak rágógumi nélkül élni.

Ha fogyásban nem is, azért a baktériumok elpusztításában segít a rágó: tíz perc alatt akár 100 millió baktériumot is hatástalaníthat a rágózás. Kár, hogy ennek hatása mindössze tíz percig tart, így fogmosásra mindenképpen szükség van.