Egy, a Missouri és Illinois államokban élő szülők körében végzett felmérés szerint a megkérdezett családok körülbelül fele tart otthon lőfegyvert. Ez a bizonyos családi fegyver pedig sokszor rossz kezekbe kerül: 2016 első felében minden másnap meghalt egy gyerek fegyverbaleset következtében. Az amerikaiak többsége ennek ellenére sem akarja a fegyvertartás szigorítását.

Abban a bizonyos felmérésben arról is kérdezték a fegyvert tartó szülőket, hogy beszéltek-e a család gyermekorvosával a biztonságos fegyvertartásról. A lőfegyvert tartó szülők egyharmada meglepően reagált erre az egyszerű, mégis lényeges kérdésre: 

nem szeretnék, ha a háztartásban lévő lőfegyverekről kérdeznék őket, és megsértődnének, illetve nem fogadnák meg az orvos arra vonatkozó tanácsát, hogy tüntessék el a fegyvert a háztartásból. 

Forrás: Thinkstock

A szülők gondolkodás nélküli hárításának gyökerei egyrészt az amerikai történelemhez vezetnek vissza: az amerikaiak kulturális tudatának szerves része ugyanis a fegyverviselés, amely azt jelképezi, hogy az is meg tudja védeni magát, aki csak saját magára hagyatkozhat. Másrészt a fegyverlobbi is nagyon erős az országban. Az amerikaiak több mint 300 millió lőfegyverrel rendelkeznek, az Országos Lövészegylet pedig az egyik legerősebb szervezet, sok politikus függ a támogatásuktól, ezért nem is mernek szembefordulni vele. 

A legális fegyvertartás viszont – ahogy azt a hírekből rendszeresen hallhatjuk – gyakran tragikus következményekkel jár. 2013-ban az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint 2465 gyermek és 20 éven aluli kamasz vesztette életét lőfegyverrel kapcsolatos baleset következtében, 15 091-et kellett sürgősségi osztályon kezelni, és 6213-an szorultak kórházi kezelésre. 

AP hírügynökség és a USA Today legfrissebb adatai szerint az idei év első felében minden másnap meghalt egy gyerek az Egyesült Államokban fegyverbalesetben. 

Forrás: Thinkstock

A hírügynökség információi szerint a tragédiák egyik tipikus esete, amikor egy kíváncsi kisgyerek megtalál a család otthonában vagy az autóban egy töltött és biztosítatlan fegyvert, és véletlenül meglövi vele magát vagy valaki mást. A másik gyakran előforduló forgatókönyv, hogy egy tizenéves a szülei fegyvereit mutogatja testvéreinek vagy barátainak, és véletlenül meglövi őket. 

Az AP hírügynökség és a USA Today fél éven át elemezték minden ilyen haláleset vagy sebesülés körülményeit 2014. január 1-éig visszamenőleg, több mint ezer esetet, majd a következő megállapításokra jutottak: 

  • Kimagasló az öt év alatti áldozatok száma, a leggyakrabban a háromévesek lőnek vagy esnek áldozatul. 
  • Ugyancsak magas a 15–17 év közöttiek aránya az ilyen balesetek résztvevői között. A kamasz a legtöbb esetben halálosan megsebesít egy másikat, de ha magát lövi meg, akkor tipikusan túléli. 
  • A déli államokban történik a legtöbb, gyereket érintő fegyverbaleset. 
  • A leggyakrabban fiú lő, vagy fiút lőnek meg. 

A fegyvertartási szabályok szigorítása mellett kardoskodók már régóta követelik, hogy a lőfegyvereket elzárva és töltetlenül lehessen csak tárolni otthon. A fegyvertartási jog támogatói viszont azzal érvelnek, hogy az ilyen intézkedések akadályozzák, hogy valaki vészhelyzetben gyorsan használni tudja a fegyverét. 

Forrás: Thinkstock

Az alábbiakban összegyűjtöttük az utóbbi idők legnagyobb port kavart fegyverbaleseteit. 

Csak rablósat játszottak 

Tavaly októberben történt az a tragikus eset, amikor egy hatéves gyerek játék közben véletlenül agyonlőtte hároméves kistestvérét Chicagóban, az apjuk pisztolyával. A két gyerek épp rablósat játszott, amikor egyikük elővette a hűtőszekrény tetején egy pizsamanadrágba elrejtett fegyvert, és véletlenül rálőtt vele a testvérére. A hároméves fiút kórházba szállítottak, de az életét már nem tudták megmenteni. 

A rendőrség őrizetbe vette a fiúk apját, a 25 éves Michael Santiagót, aki állítólag azért érezte szükségét a fegyver beszerzésének, mert korábban egy bűnbanda tagja volt, és terhelő vallomást tett egy másik bandatagra egy gyilkossági ügyben, ezért tartott a megtorlástól. 

Egyébként Chicagóban történik a legtöbb gyilkosság az Egyesült Államok nagyvárosai közül: tavaly október elejéig 370, a 2014 azonos időszakában 306 embert öltek meg a városban. A lövöldözések száma szintén magas, és növekszik. 

Forrás: Thinkstock

Töltött fegyver a kocsi padlóján 

Idén márciusban egy kissé abszurd baleset híre járta be a világot: egy négyéves gyerek hátba lőtte az anyját a nő pisztolyával. Az eset pikantériája, hogy a nő egyébként fegyverjogi aktivista, aki külön Facebook-oldalon hirdette, milyen fontosnak tartja a fegyvertartást lehetővé tevő második alkotmánykiegészítést. A balesetből úgy tűnik, még egy elszánt fegyverjogi aktivista sem viselkedik túl tudatosan és elővigyázatosan: gyereke ugyanis az autóban ülve lőtte meg, mivel a kocsi padlóján talált egy töltött negyvenötöst. A kissrác pedig tudta, mit kell csinálnia a fegyverrel, mivel anyukája korábbi facebookos posztja szerint imád célba lőni. 

A nőnek egyébként óriási szerencséje volt. Miután a gyerek meglőtte, csak arra volt képes, hogy megálljon a kocsival, de ha nem jár arra pont a környék seriffhelyettese, és nem szúrja ki a kormánynál magatehetetlenül ülő nőt, az asszony valószínűleg ott vérzik el. 

Forrás: Thinkstock

A nagyszülők pisztolya 

Idén szeptemberben egy kétéves kisfiú agyonlőtte magát a Pennsylvania állambeli Milford Township településen. A gyerek egy pisztollyal játszadozott a nagyszülei otthonában, amikor a fegyver elsült, a lövedék pedig a mellkasába fúródott. Még élt, amikor a kórházba értek vele, de az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. 

A rendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy kié a fegyver, hogyan kerülhetett a gyermek kezébe, és egyáltalán vigyázott-e rá valaki a tragédia idején.