A leghátborzongatóbb elhagyatott helyek a világon, 3. rész

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff -
otthon elhagyatott elhagyott épületek elhagyott helyek épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sorozatunk harmadik, ezzel befejező részében továbbra is a magányé és az enyészeté a főszerep: következzenek újabb gyönyörű és elhagyatott helyek a nagyvilágból.

Berlini olimpiai falu

1936. augusztus 1. és 16. között Berlin adott otthont a XI. nyári olimpiai játékoknak, amit az akkor hatalmon lévő Nemzetiszocialista Német Munkáspárt rendezett. Az olimpiával Hitler célja kifejezetten az volt, hogy a Harmadik Birodalom nagyságát és erejét demonstrálják. A berlini nyári játékok egyik büszkesége az olimpiai falu volt, ugyanis ez volt az első olimpiai falu a történelemben. Ebben az olimpiai faluban szállt meg az olimpia legnagyobb sztárja is: Jesse Owens, amerikai színes bőrű atléta.

Az olimpia legtöbb épülete sajnálatos módon ma már nincs túl jó állapotban. Mivel további hasznosításukkal nem foglalkoztak, az építményeken az enyészet lett úrrá. Így az egykori sztársportoló apartmanja is elhagyatottan omladozik évtizedek óta.

/1611/Berli2016113154628

Bodie

Bodie, az egyik legismertebb vadnyugati szellemváros, a kaliforniai aranyláz idején népesedett be. Amikor 1859-ben aranyat találtak, a település lélekszáma egyik napról a másikra igencsak megugrott, 1880-ra már 10 ezer lakosa volt. Az évek múlásával azonban a bányák kimerültek, 1942-ben zárták be az utolsót. Az egykori város az üresen álló, megmaradt 170 épülettel ma már nemzeti parkként üzemel. A pletykák szerint pedig bárkire, aki megpróbál egy darabkát magával vinni az egykori bányaváros épületeiből, kegyetlen átok száll.

/1611/Bodie201611315488

A leghátborzongatóbb elhagyatott helyek a világon, 2. rész

Sorozatunk második részében is olyan elhagyatott helyeket mutattunk be, amelyek láttán nemcsak a hideg fog végigfutni a hátadon – a lepusztult épületek magányától garantáltan a szíved is összeszorul majd egy kicsit. Korábbi cikkünket itt olvashatod el.

Nara Dreamland vidámpark

A kaliforniai Disneyland mintájára 1961-ben épült tematikus park egykor Japán büszkesége volt, 2006-ban azonban bezárták. Az életveszélyes játékokat szétszerelték és eltávolították, a legtöbbet azonban otthagyták a mára szellemvárossá vált, elkerített helyen.

A belépés természetesen tilos, a kalandvágyó turisták azonban előszeretettel szegik meg ezt a szabályt – a bátrabbak éjjeli túrára vállalkoznak. A látvány mindenképpen felkavaró – az egykor szívélyesen mosolygó karakterek mára horrorisztikus vicsorgó figurákká váltak, amiket igencsak megrágott az idő vasfoga.

/1611/Nara_2016113154948

A Bolgár Kommunista Párt Háza

A Bolgár Kommunista Párt Háza egy fennakadt repülő csészealjként magasodik a Buzludja hegyen Bulgáriában. A furcsa objektumot 1981-ben építették annak emlékére, hogy 1891-ben azon a vidéken alapították meg illegálisan az első bolgár kommunista szervezetet. A kommunizmus bukása után az épületet elfelejtették, elméletileg a kommunista párt utódjának kellene gondoznia, de láthatóan senki nem törődik vele. Az épület tetőszerkezetének egy részét a fémtolvajok szétszedték, a belső mozaikfal több ponton megsemmisült.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Csirke templom

Az indonéziai Magelang külterületén található templomot eredetileg egy galambról mintázták, a helyiek azonban csak „Gereja Ayam”-nak nevezik, ami magyarul annyit tesz, Csirke templom. És bár az épület a 2000-es években teljesen elhagyatottá vált, még ma is előszeretettel keresik fel a turisták, hogy megörökítsék ezt a nem mindennapi formájú szent helyet.

Fotó: Alek Kurniawan

Hawthorne pláza

Ezt az egykor grandiózus, csillogó plázát 1977-ben nyitották Los Angelesben, ám meglepően rövid időn belül be is zárták. Az épület 1999 óta sínylődik elhagyatottan, kísérteties pusztulásának hála viszont az utóbbi időben szerepet kapott néhány hollywoodi szuperprodukcióban. (Láthattad például a Holtodiglan című filmben.) Manapság egyébként azt beszélik, hogy az elhagyott épület lebontásra van ítélve, hogy helyére egy új plázát építsenek.

Forrás: Instagram/kevinstanoodles

Michigan Színház

A Detroitban található Michigan Színház nem teljesen elhagyatott – az egykori patinás épületet manapság parkolónak használják. De figyelembe véve azt, hogy valamikor Frank Sinatra, Louis Armstrong és Glenn Miller is fellépett a falai között, ma már a legnagyobb jóindulattal is csak árnyéka önmagának.

Forrás: afterthefinalcurtain.net

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.