A napraforgó- mellett az olívaolaj is megtalálható szinte minden háztartásban. De van még jó pár féle növényi olaj, amivel szintén megéri kísérletezni a konyhában, és nemcsak azért, mert különleges ízeket adnak az ételnek, hanem mert elképesztően finomak is!

Repceolaj 

Többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírsavakban egyaránt gazdag. Sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, ennek köszönhetően kiváló szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen, sőt a cukorbetegséggel küzdőknek is nagy segítséget jelent. Nyugtatja az idegrendszert, és különösen jól jön az immunerősítő hatása miatt. A legújabb kutatások szerint a fogyókúrázóknak is jó barátja.

A repceolaj sok omega-3 zsírsavat tartalmazForrás: Shutterstock

Szezámolaj 

Már az ókorban is nagyra becsülték a szezámot, különösen a magból préselt olajat, aminek már akkor is gyógyító erőt tulajdonítottak. B1-, B2-, D és E-vitamint is nagy arányban tartalmaz, az ásványi anyagok közül a kalciumtartalma a legnagyobb. A szezám koleszterincsökkentő hatású, és tele van antioxidánsokkal. Sütésre nem alkalmas, de a kész ételeknek pikáns ízt kölcsönöz. 

Lenmagolaj  

Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a daganatos betegségek kezelésében is pozitív eredményeket mutatott. Az egyik legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó olaj, 25,8-58%-ban tartalmaz linolensavat. Ásványi anyagok közül többek között kálium, foszfor, magnézium, kalcium, cink és vas található meg benne. Hevíteni nem szabad, így inkább salátákhoz ajánlott, de akár mindennap egy kanállal is megehetünk belőle, csak úgy magában.

A lenmagolaj az egyik legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó olajForrás: Shutterstock
Arcápolás

A magas E-vitamin-tartalmú olajokat külsőleg, bőrápolásra is lehet használni. A megtisztított arcbőrt hetente egyszer érdemes átmasszírozni vele.

Szőlőmagolaj 

Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, ráadásul antioxidáns hatásáról is híres, vagyis lassítja az öregedést, és fiatalítja a bőrt. Az érett szőlőszemek magvából készült olajban legnagyobb mennyiségben E-vitamin van, de B- és C-vitamint is tartalmaz. A szőlőmagolaj erősíti a vérereket és a hajszálereket, és koleszterincsökkentő hatása is van. Ugyan hevíthető, így lehet benne sütni, de néhány pozitív tulajdonsága így már nem érvényesül. 

Dióolaj 

Az omega-6-zsírsavak közül legnagyobb mértékben linolsavat tartalmaz, ami szuper immunerősítő. Ez a zsírsav egyébként nemcsak a dió, hanem a lenmag és a mák olajában is megtalálható. Segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, kedvezően befolyásolja az agyműködést és javítja a memóriát. E-vitaminban gazdag. Palacsintába különösen ajánljuk, de a saláták dresszingjébe is kiváló.

Az E-vitaminban gazdag dióolajForrás: Shutterstock

Mákolaj 

A mákolaj vérnyomáscsökkentő hatású, növeli a szellemi teljesítőképességet, nyugtató, idegerősítő hatású. Gazdag vasban, kalciumban és foszforban. Különösen édességekhez, péksüteményekhez passzol az íze.