Mindennap estig túlórázol, hétvégén pedig magaddal viszed haza a munkát? A családod panaszkodik, hogy nem töltesz velük elég időt, a főnököd viszont, mint egy hajcsár, többet és többet várna el? A munka és a család között nem könnyű egyensúlyt teremteni, az alábbi néhány tanáccsal azonban most megpróbálunk segíteni egy kicsit.

Húzz határvonalat

Koncentrálj mindig az adott feladatra. A munkahelyen ne a gyerek kettes matekdogáján frusztráld magad, a családi kiránduláson viszont ne a jövő heti beszámoló járjon az eszedben. A munkahelyeden a munkáddal, az otthonodban viszont a családoddal törődj. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a vacsoraasztalnál ne nézegesd a munkahelyi e-mailjeidet - rá kell venned magad, hogy amint kilépsz az irodából, magad mögött hagyd a tennivalókat.

A családi kiránduláson ne a jövő heti beszámoló járjon az eszedbenForrás: Thinkstock

Családi és munkahelyi kommunikáció

Meglepődnél, ha tudnád, mennyit számít, ha külön telefont használsz a munkához és a személyes ügyeidhez. Sokkal könnyebben meggátolhatod, hogy a családi hétvégét megzavarja egy tapintatlan kolléga e-mailje vagy hívása.

Merj nemet mondani

A megfelelési kényszer miatt sok ember nem mer nemet mondani a főnökének - ne tartozz közéjük! Mondj nemet a végeláthatatlan túlóráknak, ne csak a cég, hanem a saját és a családod érdekeit is nézd. Egy életed van, nem töltheted reggeltől estig az iroda falai között. Végső soron a munkád minősége is javulni fog, ha a folyamatos túlórák miatt nem leszel mindennap hullafáradt, és nem égsz ki idő előtt.

Vezess határidőnaplót

Jegyezd fel, hogy hány órát dolgozol naponta, és azt is írd le, hogy mennyit stresszelsz a munkád és a magánéleted miatti egyensúlyon. Így, hogy magad előtt látod számokban a dolgot, sokkal könnyebben belátod majd, hogy ez így nem mehet tovább, és rászánod magad arra, hogy beszélj a kollégáiddal vagy akár a főnököddel. Állj ki magadért, csak úgy érhetsz el változást, ha képviseled az érdekeidet.

Jegyezd fel, hogy hány órát dolgozol naponta, és azt is írd le, hogy mennyit stresszelsz a munkád és a magánéleted miatti egyensúlyonForrás: Thinkstock

Előre tervezett programok

Programozz be előre, menetrendszerűen családi programokat, és azokhoz igazítsd a munkát. Lehet ez hetente egy mozi a gyerekekkel, ami arra ösztönöz majd, hogy lépj ki a robotból, és élj is egy kicsit.

Támogatott tartalom