Egyensúly a család és a munka között? Így csináld!

Forrás: Thinkstock -
egyensúly család joghurt2016 munka karrier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindennap estig túlórázol, hétvégén pedig magaddal viszed haza a munkát? A családod panaszkodik, hogy nem töltesz velük elég időt, a főnököd viszont, mint egy hajcsár, többet és többet várna el? A munka és a család között nem könnyű egyensúlyt teremteni, az alábbi néhány tanáccsal azonban most megpróbálunk segíteni egy kicsit.

Húzz határvonalat

Koncentrálj mindig az adott feladatra. A munkahelyen ne a gyerek kettes matekdogáján frusztráld magad, a családi kiránduláson viszont ne a jövő heti beszámoló járjon az eszedben. A munkahelyeden a munkáddal, az otthonodban viszont a családoddal törődj. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a vacsoraasztalnál ne nézegesd a munkahelyi e-mailjeidet - rá kell venned magad, hogy amint kilépsz az irodából, magad mögött hagyd a tennivalókat.

A családi kiránduláson ne a jövő heti beszámoló járjon az eszedben Forrás: Thinkstock

Családi és munkahelyi kommunikáció

Meglepődnél, ha tudnád, mennyit számít, ha külön telefont használsz a munkához és a személyes ügyeidhez. Sokkal könnyebben meggátolhatod, hogy a családi hétvégét megzavarja egy tapintatlan kolléga e-mailje vagy hívása.

Merj nemet mondani

A megfelelési kényszer miatt sok ember nem mer nemet mondani a főnökének - ne tartozz közéjük! Mondj nemet a végeláthatatlan túlóráknak, ne csak a cég, hanem a saját és a családod érdekeit is nézd. Egy életed van, nem töltheted reggeltől estig az iroda falai között. Végső soron a munkád minősége is javulni fog, ha a folyamatos túlórák miatt nem leszel mindennap hullafáradt, és nem égsz ki idő előtt.

Vezess határidőnaplót

Jegyezd fel, hogy hány órát dolgozol naponta, és azt is írd le, hogy mennyit stresszelsz a munkád és a magánéleted miatti egyensúlyon. Így, hogy magad előtt látod számokban a dolgot, sokkal könnyebben belátod majd, hogy ez így nem mehet tovább, és rászánod magad arra, hogy beszélj a kollégáiddal vagy akár a főnököddel. Állj ki magadért, csak úgy érhetsz el változást, ha képviseled az érdekeidet.

Jegyezd fel, hogy hány órát dolgozol naponta, és azt is írd le, hogy mennyit stresszelsz a munkád és a magánéleted miatti egyensúlyon Forrás: Thinkstock

Előre tervezett programok

Programozz be előre, menetrendszerűen családi programokat, és azokhoz igazítsd a munkát. Lehet ez hetente egy mozi a gyerekekkel, ami arra ösztönöz majd, hogy lépj ki a robotból, és élj is egy kicsit.

Támogatott tartalom

A leghíresebb lányos apukákhttp://www.life.hu/csalad/20161125-hires-apukak-akiknek-csak-lany-gyerekeik-vannak.htmlVannak férfiak, akiknek minden vágyuk egy trónörökös, aki tovább öregbítheti majd a család büszke nevét, de vannak, akik imádják babusgatni és védelmezi, legdrágább kincsüket, kislányukat. A következőkben olyan híres apukákat válogattunk össze, akik az utóbbi csoportba tartoznak – jöjjenek a híres lányos apukák. CsaládAFPSztárcsemeték, akikkel nem szívesen dicsekednek híres szüleikhttp://www.life.hu/csalad/20161125-hiressegek-gyerekei-akik-szegyent-hoztak-hires-szuleikre.html„A fiú nem bűnhődik az apa bűne miatt, az apa sem bűnhődik fia bűne miatt” – mondja Ezékiel könyve. A következő híres apák, ha nem is bűnhődtek vagy bűnhődnek gyerekeik hibái miatt, de az biztos, hogy egy-egy botrányosabb húzásuk után azért egy kicsit elszégyellik magukat. Jöjjenek a sztárcsemeték, akikkel nem szívesen dicsekednek híres szüleik. CsaládOrigoHogyan érd el, hogy gyermekedből felnőtt korában ne legyen se áldozat, se erőszaktevő?http://www.life.hu/csalad/20161114-egy-edesanya-levele-hogyan-erjuk-el-hogy-gyermekunkbol-sem-aldozat-sem-eroszaktevo-ne-valjon.htmlA Guardianben jelent meg egy édesanya levele, amelyben azzal kapcsolatban ír, miként is neveli gyermekeit már egészen születésüktől fogva arra, hogy a szexuális erőszakot semmilyen szinten ne tartsák majd felnőtt korukban természetesnek. CsaládThinkstock5+1 tipp, hogy idén ne stresszelj az ünnepek alatthttp://www.life.hu/csalad/20161114-iden-stressz-helyett-legyen-valoban-orom-az-unnep-tippek-trukkok-adventre.htmlA karácsony a szeretet ünnepe – ezzel együtt sajnos az egyik legstresszesebb időszak az évben. Van, akinek ez a stressz inkább örömteli várakozás, de van, akinél már az elviselhetőség felső határát súrolja. Ha te is az utóbbi csoportba tartozol, vegyél egy nagy levegőt, és az alábbi tippek segítségével próbáld meg idén nyugisabban átvészelni az adventi időszakot. CsaládOrigoA nap, amikor véget ért a házasságom: "Bűntudatom volt, amikor befeküdtem a férjem mellé"http://www.life.hu/csalad/20161111-a-nap-amikor-veget-ert-a-hazassagom-sorozat-amikor-a-feleseg-lepett-felre.htmlA következő levélírónk - a korábbi történetekkel ellentétben - nem az elhagyott fél szempontjából meséli el házassága végét. Ebben az esetben ő volt az a fél, aki véget vetett addigi közös életüknek. CsaládThinkstockHétköznapi emberek voltak, most az egész világ a lábaik előtt heverhttp://www.life.hu/csalad/20161114-hetkoznapi-emberek-akikben-akik-sikeresek-emberfeletti-teljesitmenyt-nyujtanak.htmlEgy kreatív ötlet, kitartás és kemény munka – a 21. században ez a siker receptje. A digitális világnak köszönhetően, ha az ember mer nagyot álmodni, könnyedén a csúcsra juthat. Az alábbi lista szereplői a semmiből indultak, és pillanatok alatt globális szereplő vált belőlük. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.