3 ok, amiért a diéta helyett életmódváltásba kezdj

Forrás: Giphy -
diéta életmódváltáséve2017 életmódváltás egészség étkezés mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerintünk az a jó diéta, ami rávezet arra, hogy az életmódváltásnak van egyedül értelme. A diétának viszont semmi. Hogy miért? Íme, három ok!

Lemondás helyett reformok

A diéta minden esetben a lemondásról szól. Ez pedig nem jó út. Hosszú távon nem mondhat le az ember a kedvenc ételeiről, a kiadós reggelikről, a finom falatokról, mert eljön a pillanat, hogy besokall, és ebből következnek a nagy zabálások, amikor be akarjuk pótolni mindazt, amiből kimaradtunk. Ha az életmódváltás mellett döntesz, akkor a lemondás nem ennyire erős és kizárólagos. Persze ebben az esetben is komolyan át kell gondolnod az étkezésedet, és meg kell reformálnod. A finomított lisztekből készült ételek helyett például át kell állni a teljes kiőrlésűekre. Aztán a reggelizőpelyhek helyett át kell állni a zabpehelyre.

Cukros müzlik helyett válassz inkább zabpelyhet reggelire! Forrás: Thinkstock

Lehet, hogy lassabban jön a változás, mint ha két hétig naponta egy almát ennél, de egyrészt abba könnyen belebetegedhetsz, másrészt utána vissza fognak jönni a leadott kilók. Így viszont szépen, céltudatosan, lépésről lépésre haladhatsz a célod felé úgy, hogy közben nem sanyargatod a testedet. Ha komolyan veszed, hogy fogyni szeretnél, nincs más út, csakis az életmódváltás.

Koplalás helyett evés

Étkezéseket hagysz ki a diétád miatt? Ilyet semmiképpen ne tegyél! Ne éhezz! Az éhezésnek megint csak az lesz a vége, hogy végül annyira éhes leszel, hogy aztán kieszed az egész hűtőt. A szervezeted megfelelő működéséhez szükség van a fontos tápanyagok bevitelére, elsősorban a teljes kiőrlésű gabonákra, a zöldségekre és gyümölcsökre. Ráadásul az energiaszegény diéták hosszú távon csak lelassítják az anyagcserét, azaz takaréklángra állítják az energiafelhasználást, és ahelyett, hogy fogynál, hízni fogsz. Azt se felejtsd el, hogy a szervezet napi egyszeri-kétszeri étkezés esetén sokkal többet raktároz el a bevitt energiából, mint ötszöri étkezés esetén. Úgyhogy a legideálisabb, ha a napi ötszöri étkezést célzod meg.

Koplalás helyett egyél napi ötször keveset! Forrás: Thinkstock

Erőtlenség helyett edzés

A különböző diéták idején nem jut elegendő mennyiségű tápanyaghoz a testünk. Így ahelyett, hogy kiélveznénk, hogy kicsattanunk az egészségtől, inkább csak lézengünk, gyengének érezzük magunkat, szinte megmozdulni sincs kedvünk. Az életmódváltásban ilyen probléma soha nem merülhet fel. Jól tudjuk, hogy a táplálkozás 70, a testmozgás 30 százalékban járul hozzá az egészségünkhöz. Így ha az étrendünket megreformáltuk, és a jóféle tápanyagokból már bevisszük a megfelelő mennyiséget, akkor rátérhetünk az edzésre, ami nemcsak azért fontos, hogy esetlegesen fogyjunk, vagy szép alakunk legyen, hanem azért is, hogy az életünket boldogan tudjuk élni.

A jó erőnlét érdekében sportolj rendszeresen! Forrás: Giphy

Ne okozzon derékfájást egy nagy séta a szerelmünkkel, ne fulladjunk ki, ha a játszótéren egy kicsit futkározunk a gyerekünkkel, vagy éppen ne szakadjunk meg két bevásárlószatyor súlya alatt. Hiába vonatkozik a 100-ból csak 30% a testmozgásra, e nélkül nincs egészség, fittség és jó alak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.