Az elhagyott és elfelejtett épületek szellemének őrzője

romok fotóművészet elhagyott épületek elhagyott helyek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A funkciójukat vesztett házak, világítótornyok, paloták, szállodák és kaszinók, mind egy elfeledett, múltbéli részletet képviselnek. A gazdag társadalmakban az emberek egyszerűen nem törődnek a régi, elhagyott épületekkel. Ezek pedig egyfajta időkapszulaként őrzik meg nekünk a történelem egy darabkáját, amelyet most a híres francia fotográfus szemén át mi is megmutatunk. Készülj az időutazásra!

Thomas Jorion 1976-ban született Párizsban, és ma is ott él. Rengeteg helyre utazott már, de nem azért, hogy gyönyörű épületeket fotózzon, ő a romos, lepusztult helyeket keresi, és olyan szemmel láttatja kameráján keresztül őket, mely csodálatot és tragédiát egyaránt közvetít felénk. Jorion csak 2009-ben kezdett profi fotósként dolgozni, előtte jogot hallgatott, volt pénzügyi tanácsadó, de már 18 éves korától a fotózás volt a szenvedélye. A Smart Magazine-nak adott interjújában elmondta, hogy miért is választotta hivatásának a romos épületek fotózását.

Fotó: Thomas Jorion

Thomas Jorion

„Hogy mi érdekest találok a városi hanyatlásban? Párizs külvárosában nőttem fel, a barátaimmal gyakran kószáltunk, és néztük a lepusztult épületeket a cigaretta füstjén át. Akkoriban én meglehetősen félénk gyerek voltam, de ezek a romos és elhagyott házak nagyon erős érzelmeket váltottak ki belőlem. Rájöttem, hogy sokkal könnyebb felfedezni és megmutatni ezeket a helyeket, mint beszélgetni az emberekkel. Most már magabiztosabb vagyok ugyan, de legbelül még mindig a könnyebb utat szeretem választani; a befelé fordulást egy-egy ilyen helyen."

A francia fotós lenyűgöző képeivel egyszerűen nem lehet betelni, az a fajta misztikus, mégis rendkívül emberközeli stílus, amellyel megőrzi ezeknek az épületeknek a történetét, igazi művészet. Jorion a fotózást a zeneszerzéshez hasonlítja; egy jegyzetből kiindulva, fokozatosan létrehozni egy tökéletes dallamot/fotót. Képein keresztül valóban az épületek igazi arcát látjuk, hisz csak a természetes fényt használja; minden fotózásnak egy hátizsákkal és a fényképezőgépével vág neki.

/1705/Az_el20175181414276 különleges luxusotthon, melyek rejtve vannak a kíváncsi szemek előlhttp://www.life.hu/otthon/20170515-6-kulonleges-luxusotthon-melyek-rejtve-vannak.htmlElérkeztünk abba a századba, amikor már nem kihívás égbetörő épületeket tervezni és alkotni. Az ambiciózus építészek új kihívásokat keresnek; miként lehet a föld alá vagy épp egy hegy oldalába építkezni? Ők megtalálták a választ, és fantasztikus házak születtek! Otthon--Állattetemek és diákokat váró tantermek: az elhagyott főiskola - Fotókhttp://www.life.hu/otthon/20170512-allat-tetemek-es-diakokat-varo-tantermek-az-elhagyott-foiskola-foto.htmlA Knoxville-i Főiskola úgy néz ki, mintha nem is Amerikában, hanem a csernobili katasztrófa helyszínén járnánk. Az az érzésünk támadhat a képek láttán, hogy péntek délután hazamentek a diákok és a tanárok, de hétfőn valamiért már senki sem ment be... és azóta se. Egyes termekben csupán egy kis takarítás hiányzik, és már kezdődhetne is a tanóra. Miért áll elhagyatottan ez az épület? Az ok egyszerre érthető és fejet vakartató. Otthon--Ismerd meg Amerika leghírhedtebb börtönét, az Alcatrazt! – Fotókhttp://www.life.hu/otthon/20170511-ismerd-meg-amerika-leghirhedtebb-bortonet-alcatraz-fotok.htmlAz Alcatraz az egyik leghíresebb amerikai börtön a történelemben. Egyfajta romantikus gondolatvilág társul hozzá, annak ellenére, hogy itt őrizték a legelvetemültebb elítélteket. Ehhez hozzájárul az is, hogy a már bezárt börtön a mai napig látogatható, és az embereket különös borzongás járja át, amikor ennek az épületnek a falain belül járnak. Nézd meg, hogy nézett ki Amerika legszigorúbban őrzött börtöne. Otthon--Bemutatták a 2017-es év álomkonyháját, amely merőben eltér a tavalyitól!http://www.life.hu/otthon/20170505-bemutattak-a-2017-s-ev-alomkonyhajat.htmlAz idei álomteret, amelyet április 29-én mutattak be San Franciscóban, Jon de la Cruz tervezte. Az inspirációját két, nap mint nap használatos fűszer szolgáltatta. Az így kialakított tér nem csupán szemet gyönyörködtető, de igen praktikus is lett. Otthon--Itt az új őrület! - Álmodd újra az otthonodat a kedvenc filmed színpalettájával a kezedbenhttp://www.life.hu/otthon/20170516-almodd-ujra-otthonod-kedvenc-filmed-szinpalettajaval-a-kezedben.htmlMostantól a filmek helye nem csupán a polcon lesz! Színskálájuk segítségével könnyedén megteremtheted az imádott hangulatot. A Mad Max vad és impulzív szála vonz, vagy inkább belecsöppennél egy meseszerű világba Ollókezű Edwarddal? Itt a merészek és az álmodozni vágyók ideje! OtthonOrigoSzexvideóval hirdetik az eladó luxusvillát (18+)http://www.life.hu/otthon/20170514-szexvideoval-hirdetik-az-elado-luxusvillat.htmlSokféle ingatlanhirdetést láttunk már, de olyat, hogy egy villát erotikus videó segítségével akartak volna eladni, még nem. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.