A kávé illatára szeretsz reggel ébredni? Netán csupán alkalmi fogyasztó vagy? Bármelyik csoportba is tartozol, megérdemled, hogy a lehető legkellemesebb kávéélményben legyen részed akkor is, ha otthon készíted el. Mutatunk pár végtelenül egyszerű ötletet, melyek azonban hihetetlen nagyot tudnak emelni a kávézás hangulatán, no meg persze magán a kávén is.

1. Vegyél jó minőségű kávét – Tudom, hogy ez elcsépelten hangzik, és nem kell feltétlen a sok ezerbe kerülők közül választanod, de az olcsóbbak sajnos silányabb minőséget is jelentenek. Azokból pedig sosem lesz olyan aromás a kávé, amelyre minden szenvedélyes kávéfogyasztó vágyna. Természetesen a frissen őrölt arabbica kávé az egyik legjobb választás, de erre, lássuk be, nem mindenkinek van lehetősége. Egyébként már egészen kiváló instant kávékat is lehet találni a boltokban. A lényeg, hogy a saját kávéfogyasztásodból próbáld kihozni a legtöbbet, alapanyag tekintetében is.

Válassz jó minőségű kávét!Forrás: Shutterstock

2. Használj zsírosabb tejet, tejszínt – A kávéba, ha nem feketén iszod, a legjobb a tejszín, mert sokkal krémesebb állagot kölcsönöz ennek az egyébként is durvább és igen karakteres italnak. Ha a tej mellett teszed le a voksodat, akkor az minimum a 2,8%-os legyen. Ezeknél jobban érződik a tej íze, de persze a legszuperebb a házi tej, de ezt sok ember gyomra nem bírja.

3. Készíts otthon tejhabot – Imádod a cappuccinót, de csak kávézókban tudsz hódolni neki? Mostantól ez megváltozik! Pár száz forintért már lehet venni elemmel működő tejhabosítót, melynek használata végtelenül egyszerű: megmelegíted a tejet – ne forrald fel! –, majd bekapcsolod a kütyüt és addig tartod benne, míg habos nem lesz. Ez a kemény hab pedig akkor is megtartja majd magát, ha beleöntöd a kávét. Isteni!

Készíts tejhabot!Forrás: Shutterstock

4. Cukrozd, ha kell – Sokan úgy tartják, hogy a kávéba vétek cukrot tenni. Való igaz, hogy az eredeti ízéből elvesz, de sokak 1-2 kanál cukor nélkül képtelenek meginni, mivel a kellemes keserű íz nem okoz számukra élvezetet. Ám, ha teheted, használj inkább nádcukrot, mivel ennek van egy nagyon lágy, karamellás mellékíze, így még érdekesebbé teszi a kávédat.

5. Válaszd a jó öreg kotyogóst – Pár ezer forintért beszerezheted, és nem csak erős kávét készíthetsz vele pillanatok alatt, még a régi idők kávézásának pillanatait is visszaidézi. A jellegzetes kotyogó hang – ahogy lefő a kávé - megalapozza a hangulatot, a konyhában terjengő isteni finom kávé illatról pedig már nem is beszélve. Valahogy sokkal jobban esik így inni a reggeli ébresztőt, vagy a délutáni „maradj éber” serkentőt, mint egy hagyományos gépből.

Ne feledkezz meg a jó öreg kotyogósról!Forrás: Shutterstock

6. Fűszerezd a nagyobb élvezetért – A kávézókban is gyakran kínálnak ízesített kávét, miért ne valósíthatnád meg ezt otthon? Szórj a tetejére szerecsendiót, tegyél bele vanília-, mandula aromát, főzd le fahéjjal. Hidd el, imádni fogod!

7. Készíts jeges kávét fordítva – Most még nehéz elképzelni, hogy egyszer 30 fok fölé emelkedik a hőmérő, de hidd el, hamarabb eljön, mint gondolnád. Amikor pedig beüt a hőség, imádni fogod a házi készítésű jegeskávét. De nem ám akárhogy! Főzd le a kávét, hagyd kihűlni, majd töltsd jégkocka tartóba, és dobd a fagyasztóba. Ezután melegíts tejet – ha kedved tartja habosítsd, vagy dobj bele cukrot –, majd a megfagyott kávékockák közül dobj bele kettőt. Valami fenomenális!

8. Az alkohol megbolondít– Este, önthetsz bele egy kis rumot is, amitől egyfajta kávélikőr-hatást érhetsz el. De ha nem akarod magad nagyobb dózisú alkoholnak kitenni, használhatsz rumaromát is. Érdemes azonban szem előtt tartanod, hogy az összes aroma – bár csak minimális mennyiségben –, de tartalmaz etil-alkoholt.

Készíts kávékoktélt!Forrás: Shutterstock

9. A csoki mindent jobbá tesz – Már lehet venni olyan kiskanalat, ami csokoládéból készült. Ezeket pedig nem csak meleg tejbe, de a kávéba is használhatod. Ám, nem kell feltétlen ilyen spéci dolgot beszerezned, elég, ha a forró kávéba beledobsz egy kocka csokoládét. Ami nem javallott, az a gyümölcsös és egyéb darabkákkal operáló csoki, de remek lehet bele például a mogyorókrémes változat.

10. A kávé mellé jár más is – A jobb kávézókban mindig adnak egy apró, édes kekszet, vagy épp sütit és egy kis pohár vizet a kávé mellé. Miért jó, ha ezt otthon is bevezeted? Egyrészt reggel, ha éhgyomorra iszod a feketét, érdemes enned valamit előtte, különben marhatja a gyomrodat. Másrészt kifejezetten kiemeli az aromás ital ízét, ha fogyasztása közben eszel egy kis édeset. A víz elveszi a kávé szádban maradó ízét, amit sokan nem szeretnek, no meg persze pótolja azt a vizet, amit a kávé elvon, mivel vízhajtó hatású.