Kutyaszánnal a sarkvidéken: a 300 kilométeres távot egy magyar lány is teljesítette

sarkvidék pályázat expedíció kutyaszán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar Zaja Kitty képviselhette Közép- és Kelet-Európát a világ egyik leghíresebb kutyaszános sarkvidéki túráján, miután 144 ország 4573 jelentkezője közül a harmadik legtöbb szavazatot gyűjtötte bemutatkozó anyagára, amellyel az útra pályázott. Az április közepén megrendezett 300 kilométeres Fjällräven Polar expedíción Kitty 19 társával szelte át az északi sarkkört szánhúzó kutyák segítségével.

A 2012 óta minden évben megrendezett Fjällräven Polar túra célja, hogy bebizonyítsa: minőségi felszereléssel és megfelelő felkészüléssel az extrém kalandokra hétköznapi emberek is vállalkozhatnak. Ahogy minden évben, az indulók idén is egy kétnapos képzésen vettek részt Stockholmban a norvég Signaldalen völgytől a svéd Väkkäräjärviig tartó 300 kilométeres út előtt. A képzésen nemcsak egymással ismerkedtek meg, de a kutyaszán irányításának fortélyaival és a Fjällräven által biztosított felszerelésekkel is.

Zaya Kitty a sarkvidéki extrém körülményekről mesélt Forrás: Zaya Kitty

Ezt követően a civilizációtól távol töltött öt nap során testközelből tapasztalták meg a természet extrém oldalait. A -20 fokos éjszakákat expedíciós sátrakban töltötték, a főzésről maguk gondoskodtak, és a havat is ők olvasztották reggelente, hogy megfelelő mennyiségű ivóvíz álljon rendelkezésükre egy-egy szánon töltött nap során. A résztvevők átlagosan 60 kilométert tettek meg naponta a lélegzetelállítóan fehér, sarkvidéki tájon. Az út teljesítésében kulcsfontosságú szerepe volt a szánhúzó kutyákkal kialakított szoros kapcsolatnak, akiknek az ellátásáról a pályázók gondoskodtak.

A 2018-as Fjällräven Polarra 4573 érdeklődő jelentkezett a világ 144 országából. A jelentkezők videó vagy képek feltöltésével pályázhattak az útra. Minden régióból két ember indulhatott az expedíción: aki a legtöbb szavazatot kapta bemutatkozó anyagára, valamint, akinek a jelentkezését a legjobbnak ítélte a nemzetközi zsűri. Magyarországról összesen 47-en jelentkeztek, közülük Zaja Kitty 38 110 szavazatot kapott a túra honlapjára feltöltött videójára, és ezzel ő lett a harmadik legnépszerűbb pályázó a világ összes jelentkezője közül.

„A Fjällräven Polar egy hihetetlen élmény, ahol rengeteget lehet tanulni nemcsak a természetről, a túlélésről, de önmagunkról is. Mindenért meg kellett dolgoznunk: ahhoz, hogy együnk, havat kellett forralni, ahhoz, hogy lássunk, tüzet kellett rakni, ahhoz, hogy aludjunk, fel kellett állítanunk a sátrunkat, akkor is, ha azt majdnem elfújta a szél. Mindemellett mégis volt elég idő gondolkodni azon, mi az, ami igazán számít az életben. A Polaron csak te, a gondolataid és a kutyák léteztek, és persze az elképesztő, végtelen, fehér táj" – mondta el Zaja Kitty, a 2018-as Fjällräven Polar magyar résztvevője.

Forrás: Fjällräven
1 / 5
Forrás: Zaya Kitty
1 / 5
Forrás: Fjällräven
1 / 5
Forrás: Fjällräven
1 / 5
Forrás: Fjällräven
1 / 5
Forrás: Fjällräven
1 / 5
Forrás: Zaya Kitty
1 / 5
Forrás: Fjällräven
1 / 5
Forrás: Fjällräven
1 / 5
Forrás: Fjällräven
1 / 5
Forrás: Fjällräven
1 / 5
Forrás: Zaya Kitty
1 / 5
Forrás: Fjällräven
1 / 5
Forrás: Fjällräven
1 / 5
Forrás: Fjällräven
1 / 5
Az 5 legrosszabb étel, amit reggelire választhatszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180416-az-5-legrosszabb-reggeli.htmlA jól megválasztott reggeli már félsiker az egészséges életmód felé vezető úton, nem beszélve arról, hogy tökéletesen megalapozza a napodat. A jófajta szénhidrátban, egészséges zsírokban, fehérjében és rostban gazdag reggeli jót tesz az anyagcserének, hosszantartó lendületet biztosít, nem dobja meg a vércukorszintet, hogy aztán pár óra múlva már fáradtak és nyűgösek legyünk. Íme, 5 étel, amit soha nem szabad reggelire választani! Ez Zsír!OrigoFogadás miatt kezdett komoly edzésbe, most nemzetközi fitneszversenyen bizonyított Bertók Mariannahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180413-bertok-marianna-maya-nemzetkozi-fitneszversenyen-bizonyitott.htmlHazai sikereket követően nemzetközi fitneszversenyen ért el kiemelkedő eredményt a Miss Balaton 2015 döntős szépsége. Bertók Marianna Maya karrierje rendhagyó módon indult: évekkel ezelőtt egy fogadás miatt kezdett komoly edzésbe, hogy elérje a profi versenyzők alakját. Ez Zsír!Origo6 fehérjeforrás vegáknak: hús nélkül, egészségesenhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180405-feherjeforras-vegaknak-hus-nelkul-egeszsegesen.htmlA vegetáriánus és vegán étrend az elmúlt években egyre több embert hódít meg. Sokféle tévhittel kell szembenézniük a növényi alapú étkezés híveinek, többek között azzal, hogy a szervezetük nem jut elég fehérjéhez. Valójában sok olyan növényi alapú élelmiszer van, ami gazdag egészséges fehérjében, és könnyedén bevihető vele a napi szükséglet. Ez Zsír!OrigoTavaszi méregtelenítés helyett: tedd rendbe az anyagcserédethttp://www.life.hu/ez-zsir/20180328-tavaszi-meregtelenites-helyett-tedd-rendbe-az-anyagcseredet.htmlA méregtelenítés annyira felkapott lett az elmúlt években, és olyannyira pozitív asszociációkkal kötik össze az emberek, ami már-már ijesztő. Sok tévhit él ezzel kapcsolatban, és sok szélsőséges formája terjedt el az úgynevezett méregtelenítésnek, ami többet árt, mint használ. Ez Zsír!OrigoMost vagy soha! Így vágj bele a fogyókúrábahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180322-most-vagy-soha-igy-kezdj-neki-a-fogyokuranak.htmlHabár az időjárás még mindig nem mutatja napos oldalát, egyértelműen közeleg a tavasz és a nyár, vele a bikiniszezon. Sokaknak ez jelenti a legnagyobb motivációt, hogy formába hozzák magukat, pedig az életmódváltásnak csak egy pozitív következménye a szép alak a jó közérzet és az egészség után. Ezúttal azoknak adunk tippeket, akik most döbbentek rá, hogy szeretnének változtatni, és nyárig jó formába kerülni. Ez Zsír!OrigoErdős Juci plus size fotós legújabb kampánya: #mindideálokvagyunkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180322-erdos-juci-plus-size-fotos-legujabb-kampanya-a-mind-idealok-vagyunk.htmlA plus size fotós, Erdős Juci újabb nagy dobása a #mindideálokvagyunk kampány, amivel a női sokszínűségre, és a sokszínűség szépségére akarja felhívni a figyelmet. A kampány mondanivalójának jegyében ezúttal is hétköznapi nők álltak modellt fehérneműben. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.