Más lehetőség híján a magyar meleg pár úgy döntött, béranya segítségével lesz közös gyermekük. Vince és Balázs ma már egy hét hónapos kislány szülei. 

Vince és Balázs kanadai béranya segítségével vállaltak közös gyermeket. Kilenc éve alkotnak egy párt, és ma már szülők is, hiszen hét hónappal ezelőtt világra jött kislányuk. Ha Lili majd beszélni kezd, remélik, egyiküket apunak, másikukat apinak szólítja majd. 

Lilinek két apukája van - Képünk illusztráció"Forrás: Shutterstock "

"Félünk attól, hogy később, például az iskolában nem lesz-e kellemetlensége abból, hogy két apukája van. Próbáljuk majd mindig a legelfogadóbb közösséget megtalálni neki" - mondták a Blikknek hozzátéve, hogy a magyar hivatalokban és egészségügyben mindenki segítette őket. Minden lehetséges anyagi támogatást felkutattak, a vér szerinti apa pedig még gyedet is igényelhetett. "Három éve kezdődött. Egyre több barátunknál jött a baba, az ő örömük hozta meg a kedvünket. De úgy láttuk, itthon meleg pároknak lehetetlen az örökbefogadás, míg külföldön sokfelé jól szabályozott a béranyaság intézménye. Kanada tűnt a legszimpatikusabbnak, mert ott teljesen nonprofit módon, önkéntesekkel működik a rendszer: sem a gyermeket kihordó és megszülő béranya, sem a petesejtet adó donor nem kaphat javadalmazást" - árulták el, ám így is körülbelül 20 millió forintot költöttek, hiszen az anyuka orvosi költségeit nekik kellett kifizetni, valamint 3 hónapot nekik is kint kellett tölteniük.

A kanadai törvények mindent szabályoznak, de így sem volt egyszerű Lilit hazahozni. A kinti papírok és az itthoni rendszer nehezen egyeztethetőek össze. Ott ugyanis sem a béranya sem a donor neve nem szerepelhet az anyakönyvben, hiszen jogilag nem ők a szülők, itthon viszont a gyermeknek lennie kelle édesanyjának, az, aki világra hozza. Így Lili kanadai papírjaiban a két apukája szerepel szülőként, az itthoniakban viszont Balázs, a vér szerinti apa és Natasha, a béranya szerepel.