A modern kortárs irodalom már-már mainstreamnek nevezhető darabjai között is akadnak kifejezetten kiemelkedő könyvek. Ezeken belül is találni olyan női szereplőket, akik tetteikkel, jellemükkel, sorsukkal példaként állnak a felnőtt és fiatal női olvasók előtt. Ezekre hoztunk néhány példát.

A következőkben az az érdekes, hogy bár elsőként csupán olvashattuk őket, mindből készült film vagy sorozat is. Tehát sokkal nagyobb tömegeket értek el, a választásunk épp ezért is esett rájuk. Tény, hogy az olvasás remek dolog, de valljuk be őszintén, a felgyorsult világunkban egyre kevesebben élnek ezzel a csodás lehetőséggel. Szerencsére készülnek – ugyan ritkán – olyan filmes adaptációk, amelyek képesek a lehető legjobban visszaadni az író által elképzelt világot és szereplőit.

Női könyvszereplők, akikre méltán lehetünk büszkék

Katniss Everdeen – Éhezők viadala-trilógia 

Katniss egy olyan világban kénytelen élni, amelyben eleve elrendeltetett a sorsa, ahol nincs lehetősége kitörni a társadalom által ráosztott kasztból. Sőt, a hatalom gyeplőit fogók még az életével is szabadon rendelkezhetnek. Ő azonban képes ebből kitörni, még ha az elején nem is ez áll szándékában. Családjához, azon belül is kishúgához fűződő védelmező attitűdje kimondottan nőies vonás. Ám a sorozatbeli jellemfejlődése férfiakat is meghazudtoló fizikai és mentális erőről tesz tanúbizonyságot. Ő az, aki bár esendő, mégis képes egy egész rendszert megdönteni mint szimbólum és mint „fegyver". Mindezt pedig eltökéltségével, eszével, valamint a saját hibáiból való tanulás erényéből viszi véghez.

Jennifer Lawrence négy filmben bújt Katniss Everdeen bőrébeForrás: Lions Gate Entertainment, Warner Bros. Pictures

Lisbeth Salander – Millenium-sorozat 

Lisbeth testesíti meg egy személyben a nőkkel szembeni erőszak elszenvedőit és a társadalmi elvárásokkal szembenálló, ám általuk mégis sérült felnőtteket. Ő az, akire traumtizált gyermekkora és az életét egyengetni hivatott szexuális ragadozó miatt sok ma élő nő önmagára ismerhet. Ám Lisbeth Salander nem csupán áldozat, ő egyfajta megtorló is. Azok, akikkel szemben valaha is elkövettek már bárminemű visszaélést, hasonlóan a tetovált lányhoz, szeretnék egyszer mindazt visszaadni az elkövetőnek – legyen az egy idegen, egy ismerős vagy egy családtag. Salander kisasszony a nők elleni gyűlölet inverz példája. Bár pszichés erőben sokat tanulhatunk tőle, mégis inkább a világ nőkkel szembeni döbbenetes negatív hozzáállása az, amire felhívja a figyelmünket. Hiszen ez sajnos a mai modern világunkban is erősen jelen van, rejtett, titkokkal megszórt módon.

Lisbeth Salandert Noomi Rapace keltette életre a filmvásznonForrás: Alliance Films, Nordisk Film
6 nő, aki örökre megváltoztatta a történelmet
Olyan nőket mutatunk be , akik nem csupán koruk úttörői voltak. Az összes nő számára nyitottak meg ajtókat, melyeken addig alig ért valamit a kopogtatás. Listánk messze sem teljes, egy egész hét is kevés lenne, hogy felsoroljuk a történelem nagy nő alakjait. A következőkben olvasható nevek és rövid élettörténetek tehát szubjektív alapon lettek kiválasztva. Célunk azt volt, hogy olvasóink a legkülönbözőbb területekről ismerjenek meg bátor, tehetséges és merész nőket.

 

Daenerys Targaryen – Trónok harca-sorozat 

A Vastrónért folyó harcban ő az egyik igénylő. Amikor először találkozunk vele, még egy gyámoltalan, irányításért kiáltó karakter, akit bátyja, céljai elérése érdekében, „ad el". Azonban tiszta jelleme már a Khal Drogóval való házasságában is megjelenik. Tökéletes példa arra, hogy egy nő lényegében bármit elérhet, ha megvan benne az elszántság és a belső erő. Törzsfőnökké, majd egyfajta természetfeletti ikonná válik. A sárkányok anyja igazságos, de nem fél az erőszakot is felhasználni a nemesebb és nagyobb cél érdekében. Született vezető, akit nem vakít el a hatalom, és ha kell, segítők és szövetségesek révén jut egyre előrébb végső célja felé. Daenerys az a nő, aki maga alakítja a sorsát.

Daenerys Targaryen szerepében Emilia ClarkeForrás: HBO

Hermione Granger – Harry Potter-könyvek 

Granger kisasszony egy már-már idegesítően okos, időnként szinte hihetetlenül logikusan gondolkodó szereplő a Harry Potter univerzumban. Ő az a lány / fiatal nő, aki bár nem rendelkezik varázsló felmenőkkel, mégis remekül megállja a helyét az aranyvérűek között is. Szorgalmas, jólelkű és kimondottan erős, valamint fejlődőképes karakter. Kitűnő példakép azon fiatal lányok és felnőtt nők számára, akik bár különcnek érzik magukat, mégis képesek rátalálni arra, ami igazán érdekli őket, és amiben kifejezetten jól tudnak teljesíteni. Ám, ami még ennél is fontosabb, hogy Hermione megmutatja, egy erősen férfiak uralta világban is lehet nőként érvényesülni, és sikereket elérni.

Emma Watson mint Hermione GrangerForrás: Warner Bros. Pictures